Son dakika: Tunus Cumhurbaşkanı Başbakan Meşişi'yi görevden aldı

Son dakika: Tunus Cumhurbaşkanı, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı.

Son dakika: Tunus Cumhurbaşkanı Başbakan Meşişi'yi görevden aldı
Son dakika: Tunus Cumhurbaşkanı Başbakan Meşişi'yi görevden aldı
GİRİŞ 26.07.2021 03:14 GÜNCELLEME 26.07.2021 03:16
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış

Son dakika: Tunus Cumhurbaşkanı, mevcut Başbakan Meşişi'yi görevden aldığını, atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralmaya karar verdiğini açıkladı.

Tunus Cumhurbaşkanlığının yayınladığı videoda, ülkedeki askeri komuta kademesinin ve güvenlik yetkililerinin katıldığı bir toplantı sonrasında konuşan Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, "Tunus'un içinde bulunduğu yağma, yangın ve durum karşısında ülkeyi kurtarmak için olağanüstü önlemler alması gerektiğini" belirterek isim vermediği bazı grupların belirli bölgelerde iç savaş çıkarmak için para topladığını öne sürdü.

"KARAR İSTİŞARELER SONUNDA ALINDI"

Said, birkaç ay önce almaları gereken bu kararları Meclis Başkanı ve Başbakan Hişam el-Meşişi ile yaptığı istişareler sonrasında aldığını ifade etti.

Meclisin tüm yetkilerini dondurduğunu, milletvekillerinin dokunulmazlığını askıya aldığını, mevcut Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden aldığını ve kendi atayacağı bir başbakanla yürütmeyi devralacağını duyuran Said, söz konusu kararlardan sonra bir genelge yayınlanacağını ve kararların hemen yürürlüğe gireceğini aktardı.

"YENİ BİR HÜKÜMET KURULACAK VE HÜKÜMET CUMHURBAŞKANI LİDERLİĞINDE KALACAK"

Said, genelgeler biçiminde gerekli kararların duyurulmaya devam edeceğini, atayacağı başbakan ile yeni bir hükümet kurulacağını ve hükümetin cumhurbaşkanı liderliğinde kalacağını kaydetti.

Anayasayı ve halkın çıkarlarını korumak üzere bu kararların kaçınılmaz olduğunu savunan Said, yolsuzluk dosyalarını ortaya çıkarma gerekçesiyle başsavcılık görevini de üstlendiğini belirtti.

Özellikle başkent Tunus olmak üzere ülke genelinde, hükümet ve muhalefet partilerine yönelik kitlesel protestolar gerçekleşmiş, çıkan olaylarda başta Nahda Hareketi olmak üzere parti merkezlerine saldırılar düzenlenmişti.

KARAR 30 GÜN İÇİNDE GEÇERLİ OLACAK

Tunus Cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Kays Said'in Meclisin yetkilerini dondurma yönünde duyurduğu kararın 30 gün için geçerli olacağını bildirdi.

Tunus Cumhurbaşkanlığı, Said'in askeri komuta kademesi ve güvenlik yetkililerinin katıldığı toplantının ardından resmi Facebook sayfasından bir açıklama yayımladı.

Cumhurbaşkanı Said'in, Başbakan ve Meclis Başkanı ile yaptığı istişarelerin ardından Anayasa'nın 80'nci maddesini işleme alarak ülkenin güven ve istikrarı ile devlet işleyişini garantiye almak üzere bazı kararlar aldığının aktarıldığı açıklamada, bu kararların Başbakan Hişam Meşişi'yi görevden alma ve Meclis'in yetkilerini 30 gün boyunca dondurmayı içerdiği ifade edildi.

"CUMHURBAŞKANININ YASAL BİR DAYANAĞI OLMAYAN KARARLARI, BİR DARBEDİR"

Tunus Meclis Başkanı ve ülkedeki en büyük parti olan Nahda Hareketi'nin lideri Raşid el-Gannuşi, Meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararları nedeniyle Cumhurbaşkanı Kays Said'i darbe yapmakla suçladı. Gannuşi, El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "Cumhurbaşkanının yasal bir dayanağı olmayan kararları, bir darbedir, anayasayla yorumlamak yanlıştır." dedi.

Cumhurbaşkanı Said'in kendisini arayarak anayasa çerçevesinde bazı kararlar alacağını paylaştığını ancak içeriğine vakıf olmadığını belirten Gannuşi, söz konusu kararların geçersiz olduğunu ve Meclisin anayasal çerçevede çalışmalarına devam edeceğini kaydetti. Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Ali el-Arayyid de Said'in kararlarının devletin kurumlarına yönelik darbe niteliğinde olduğunu söyledi.

NAHDA LİDERİ GANNUŞİ'DEN HALKA ÇAĞRI

Tunus Cumhurbaşkanı'nın Başbakanı görevden alma kararını darbe olarak niteleyen Nahda Lideri Gannuşi, "Halkı demokrasiyi yeniden tesis etmek için barışçıl mücadeleye çağırıyoruz." dedi.

NAHDA HAREKETİNDEN CUMHURBAŞKANI SAİD'İN ALDIĞI KARARLARI UYGULAMAMA ÇAĞRISI

Tunus'ta Nahda Hareketi yöneticilerinden Riyad Şuaybi, devlet kurumlarına, Cumhurbaşkanı Kays Said'in aldığı kararları uygulamama çağrısında bulundu.

Şuaybi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Nahda Hareketi'nin Said'i aldığı kararlar nedeniyle kişi ve kurumları etkileyebilecek tüm ihlallerden sorumlu tuttuğunu belirtti. Şuaybi, devlet kurumlarına Said'in aldığı kararları ve yanlış uygulamaları hayata geçirmemesi çağrısı yaptı.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 26
  • MUHLİS 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu Kays denen herif Arap' a benzemiyor. Frenklere benziyor.
    Cevapla
  • Avşaroğlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Denizci kardeş, sen highlanderı dinle, kavga etmeyin, aynı cephedesiniz.
    Cevapla
  • hıghlander 2 yıl önce Şikayet Et
    BU kays madem Fransa ve BM' ye duruveriyor.Yakında Türkiye senin kelleni alacak merak etme!. Korkaklık yapma,meclisi topla ve darbeye son ver.Bu böyle olmaz bu defa bari Mısır gibi olmasın,Tunus halkı,-hain jakopenler hariç- hızla silahlanıp karşılık verin!.Ölen şehit kalan gazidir.Yoksa ülkeniz hiç bir zaman sömürüden kurtulamaz.haydi!!!.Kukla bir ülkede yaşamaktansa şehit olarak ölmeyi tercih edin,gelecek nesiller için!
    Cevapla
  • Realist 2 yıl önce Şikayet Et
    Aynısı bir başka ülkede olmuştu. Cumhurbaşkanı seçilmiş başbakanı istifa ettirmişti. Tunus'takine tepki gösterip demokrasi edebiyatı yapanlar onu alkışlamıştı.
    Cevapla
  • Tombili 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu arablardan bı cacık olmaz hepsi diktatör
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Avrupa'da kim ne kadar kazandı? İşte rakamlar
İsrail'den misilleme! "İran’ın saldırısı İsrail ve ABD’ye yaradı..."