Tunus'ta darbe girişimi! Türkiye'den peş peşe açıklamalar

Son Dakika; Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said'in Başbakan Hişam el-Meşişi'yi görevden alıp Meclis'in tüm yetkilerini dondurmasının ardından ülkede kaos yaşanıyor. Türkiye'den Tunus'ta yaşananlara ilişkin peş peşe açıklamalar geldi.

GİRİŞ 26.07.2021 09:40 GÜNCELLEME 26.07.2021 15:03
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Kays Said Anayasa'nın 80'inci maddesine dayanarak Meclis'in tüm yetkileri dondurdu ve milletvekillerinin dokunulmazlıklarını askıya aldı.

Ordu komutanlarını yanına alan ve televizyondan darbe bildirisini okuyan Cumhurbaşkanı Said, olası karşı gösteri ve silahlı eylemlere karşı 'gücümüzü gösteririz' tehdidinde bulundu: Her kim bir kurşun sıkmaya yeltenirse gücümüzü karşısında bulacaktır.

Ülkemizde 28 Şubat benzeri bir sürece benzetilen Tunus'taki gelişmelere ilişkin Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi

TBMM BAŞKANI ŞENTOP: ASKERİ/BÜROKRATİK DARBE HER YERDE GAYRİMEŞRUDUR

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Twitter hesabından Türkçe, Arapça ve İngilizce olarak paylaştığı mesajında, "Tunus'ta yaşananlar endişe vericidir; seçilmiş parlamentoyu ve milletvekillerini görev yapmaktan men eden kararlar anayasal düzene karşı darbedir. Askeri/bürokratik darbe her yerde gayrımeşrudur; Tunus'ta da gayrımeşrudur. Tunus halkı anayasal düzene ve hukuka sahip çıkacaktır" dedi.

Tunus'da darbe girişimi! Cumhurbaşkanından tehdit: Gücümüzü gösteririz

CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY: TUNUS'TA HÜKÜMETİN AZLEDİLMESİ ENDİŞE VERİCİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye'nin her zaman dost ve kardeş Tunus'un demokratik kazanımlarının destekçisi olduğunu belirterek, "Tunus'ta seçilmiş parlamentonun askıya alınıp hükümetin azledilmesi endişe vericidir." değerlendirmesini yaptı.

Oktay, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Tunus'ta seçilmiş parlamentonun askıya alınıp hükümetin azledilmesi endişe vericidir. Türkiye olarak biz, her zaman dost ve kardeş Tunus'un demokratik kazanımlarının destekçisi olduk, bundan sonra da desteğimiz demokratik Tunus için olacaktır." ifadelerini kullandı.

İBRAHİM KALIN: ANAYASAL MEŞRUİYETI VE HALK DESTEĞİ OLMAYAN GİRİŞİMLERİ KINIYORUZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Tunus'ta demokratik sürecin askıya alındığını belirterek, "Anayasal meşruiyeti ve halk desteği olmayan girişimleri kınıyoruz." görüşünü paylaştı.

Kalın, sosyal medya hesabından, Tunus'ta Cumhurbaşkanı Kays Said'in, Meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

İbrahim Kalın, "Dost ve kardeş Tunus'ta, demokratik sürecin askıya alınmasını ve halkın demokratik iradesinin yok sayılmasını reddediyoruz. Anayasal meşruiyeti ve halk desteği olmayan girişimleri kınıyoruz. Tunus demokrasisinin, bu süreçten güçlenerek çıkacağına inanıyoruz." ifadesini kullandı.

FAHRETTİN ALTUN'DAN DEMOKRASİ  VURGUSU

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Tunus'ta yaşanan son gelişmelerden endişe duyduklarını, ülkede demokrasinin bir an önce yeniden tesis edilmesi gerektiğine inandıklarını belirtti.

Altun, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Türkiye Cumhuriyeti'nin, her zaman ve her yerde demokrasinin ve milli iradenin tarafında olduğunu vurguladı.

Milletin geçmişte, iktidarın seçimle alınıp verilmemesi nedeniyle büyük acılar çektiğini anımsatan Altun, "Bu nedenle Tunus'ta yaşanan son gelişmelerden endişe duyuyor, demokrasinin bir an önce yeniden tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin kamu yayıncıları Anadolu Ajansı ve TRT'nin, Tunus'ta yaşanan gelişmeleri ilk andan itibaren dünyaya duyurduğunu belirten Altun, doğru ve güvenilir haberlerin, Anadolu Ajansı ve TRT World hesaplarından takip edilebileceğini kaydetti.

AK PARTİ SÖZCÜSÜ ÇELİK: SİYASİ MEŞRUİYETE YÖNELİK BİR DARBE

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Tunus'ta yaşananları, "siyasi meşruiyete yönelik bir darbe" olarak niteledi ve "Tunus demokrasisini desteklemeye devam edeceğiz." açıklamasını yaptı.

Çelik, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Kays Said'in, Meclisin çalışmalarını dondurma ve başbakanı görevden alma kararlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Yaşananların siyasi meşruiyete yönelik bir darbe olduğunu belirten Çelik, şunları kaydetti:

"Dost ve kardeş ülke Tunus'ta seçilmiş parlamentonun askıya alınması ve hükümetin görevden el çektirilmesi, siyasi meşruiyete yönelik bir darbedir. Tunus Cumhurbaşkanının meşru olmayan bu girişiminin anayasal zemini bulunmamaktadır. Tunus halkının 2011 yılında gerçekleştirdiği demokratik devrim, dünya ve bölgemiz için değerli bir örnek teşkil etmektedir. Anayasal meşruiyet zemininde bu kazanımların korunması çok önemlidir. Tunus'ta anayasal düzenin Cumhurbaşkanı tarafından askıya alınması, meşru değildir."

Tunus'ta anayasal düzene dönülmesi çağrısında bulunan Ömer Çelik, "Kardeş Tunus halkına bu kötülüğü yapanlar kendi ülkelerine zarar veriyorlar. Tunus halkı, mevcut krizi birlik ve beraberlik içinde aşabilecek imkan ve tecrübeye sahiptir. Bu ancak Anayasal düzene hemen geri dönülmesi ile mümkündür." paylaşımını yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tunus'un demokratik kazanımlarına destek verdiğine işaret eden AK Parti Sözcüsü Çelik, şöyle devam etti:

"Tunus'ta halkın demokratik iradesini destekliyoruz. Demokratik süreçlerin askıya alınmasını reddediyoruz. Tunus halkının yüksek demokratik iradesine herkes saygı göstermelidir. Türkiye ile Tunus arasında, kökleri tarihe dayanan güçlü siyasi, ekonomik, kültürel ve insani bağlar bulunmaktadır. Türkiye, Tunus halkının yanındadır ve demokrasi mücadelesine saygı duymaktadır. Cumhurbaşkanımız, her zaman kardeş Tunus halkının tümünün iyiliğini gözeten bir yaklaşımla Tunus'un demokratik kazanımlarına destek verdi. Cumhurbaşkanımız güçlü bir şekilde Tunus halkının demokratik mücadelesinden yana oldu. Tunus demokrasisini desteklemeye devam edeceğiz."

Tunus'ta darbe girişimi: Tunus ordusu sokağa indi: Alkışlarla karşılandı!

NUMAN KURTULMUŞ: HALKIN ÖZGÜR İRADESİNE DARBE

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Türkiye olarak darbelere karşı olduklarını, darbelerin ülkeleri onlarca yıl geriye götüren gerici hareketler olduğunu belirterek, "Tunus'taki darbenin Tunus halkına büyük bir zarar vereceğini görüyoruz. Türkiye olarak sonuna kadar bu anti demokratik faaliyetin karşısındayız" dedi.

Kurtulmuş, temaslarda bulunmak üzere geldiği Azerbaycan’da, Tunus Devlet Başkanı Kays Said'in ülkenin Başbakanı Hişam el-Meşişi'yi görevden alması ve meclisin yetkilerini dondurmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin bugüne kadar çok fazla darbe ile karşılaştığını belirten Kurtulmuş, "Prensip olarak dünyanın her yerinde yapılan darbelere karşıyız. Çünkü darbeler, halkın özgür iradesini yok saymaktır” dedi.

Numan Kurtulmuş, darbelerin demokratik kurallar bakımından kabul edilemez olduğunu belirterek, "Bizim coğrafyamızda, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da, demokrasinin yeni yeni yeşermeye başladığı bir ortamda hiç kimsenin halkın demokrasi taleplerini yok saymaya ve bunları yok etmeye çalışmak gibi bir fiilin içerisinde olmaması gerekir. Şu anda detaylı bilgiler yok. Fakat ben prensip olarak söylüyorum. Türkiye'nin duruşu bellidir. Türkiye her zaman darbelere karşıdır. Kimden gelirse gelsin, halk tarafından seçilmiş hangi meşru hükümete karşı yapılırsa yapılsın, hangi meşru parlamentoyu ortadan kaldırırsa kaldırsın darbelerin insanlık suçu olduğunu bilen bir milletiz. Darbelerin ülkeleri onlarca yıl geriye götüren gerici hareketler olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla Tunus'taki darbenin Tunus halkına büyük bir zarar vereceğini görüyoruz ve sonuna kadar Türkiye olarak bu anti demokratik faaliyetin karşısında olduğumuzu bir kez daha bütün dünyaya Azerbaycan’dan bir kere daha ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Sokaklar karıştı! Merzuki: Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi yenebilirizMerzuki: Biz de Türk halkı gibi bu darbeyi yenebiliriz

BAKAN GÜL: HUKUK VE DEMOKRASİ ADINA KAYGI VERİCİ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Tunus'ta parlamentonun askıya alınması ve hükümetin görevden el çektirilmesinin, hukuk ve demokrasi adına kaygı verici olduğunu belirtti.

Gül, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Tunus'ta parlamentonun askıya alınması ve hükümetin görevden el çektirilmesi, hukuk ve demokrasi adına kaygı vericidir. Beklentimiz, halk iradesini yok sayan bu girişimden bir an önce dönülmesidir. Her zaman, her yerde demokrasinin tarafındayız, kardeş Tunus halkının yanındayız." ifadelerini kullandı.

MAHİR ÜNAL: TUNUS HALKININ YANINDANYIZ

AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal sosyal medyadan şu ifadelerle tepki gösterdi: Tunus’ta seçilmiş hükümete yönelik darbe girişimi ve Demokratik süreçlerin askıya alınması kabul edilemez. Bir süredir bölgede kurgulanan dış müdahaleler toplumlara acı ve gözyaşından başka bir şey getirmedi. Tunus halkının yanındayız.

YORUMLAR 20
  • Osmanli 2 yıl önce Şikayet Et
    BAEye darbe yapmaliyiz ve ordan baslayarak amerikanin ingilterenin fransanin yahudilerin abdnin devsirdigi Musluman toptaklarini azad etmemiz icabeder.
    Cevapla
  • İstanbullu 2 yıl önce Şikayet Et
    Demek ki neymiş eğer bütün İslam dünyasını batının tasallutundan kurtarmak istiyorsak , askeri müdahalelere karşı yerli ve Milli Asker yetişmesini sağlamak gerekiyor. Askeri iş birlikleri bu manada kaçınılmaz olmuştur.
    Cevapla
  • Müdahale et 2 yıl önce Şikayet Et
    Halfer darbeyi destekliyorsa Türkiye karşıtları darbe yapıyor demektir Türkiye olarak Mısırdaki darbeye müdahale etmediğimizin bedelini ödüyoruz. Libya ve Katar’ı darbeden korumanın menfaatleri görüyoruz. Derhal Tunus’a müdahale etmeliyiz hemde askeri olarak. Tunus 2. Mısır olmasın müdahale et Türkiye
    Cevapla
  • Müdahale edelim 2 yıl önce Şikayet Et
    Lafla olmaz Türk askerli Libya da değil mi? Hemen Tunus’a geçip darbeyi bastıralım Türkiye topraklarına katalım Tunus’u zaten bizim olan yerlerdi ayrı ülke olmanın mantıklı yanı yok
    Cevapla
  • Misafir'e 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD, AB, ve bilumum bilmem ne Hafter destekliyor; Bu onların ülkesi demiyor ama....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden ve eski ABD başkanlarının katılacağı bölgede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı
Murat Kurum'dan BAYKAR'a sürpriz ziyaret: Bugün yeni çok şey öğrendim...