Afganistan'da Taliban yönetimi ele geçirdi! Peş peşe açıklamalar

Taliban'ın Kabil'e girmesinin ardından Başkent'te pek çok hükümet binasını ele geçirdi. El değiştirme sürecinde gözler tartışmalı havalimanına çevrilirken, NATO hava limanını uçuşlara kapattı. BM acil toplantı kararı aldı.

GİRİŞ 15.08.2021 23:39 GÜNCELLEME 16.08.2021 02:03
Bu Habere 456 Yorum Yapılmış

Son dakika haberi: Afganistan'da, yabancı güçlerin çekilmeye başlamasının ardından, mayıstan bu yana saldırılarını arttırarak sürdüren Taliban, son 8 günde 15 vilayet merkezini ele geçirdi.

Taliban, Afganistan'ın başkenti Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na girdi.

BM'DEN ACİL TOPLANTI KARARI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından yarın acil toplanacak.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Norveç ve Estonya'nın acil toplantı talebi üzerine BM Güvenlik Konseyi, bir araya gelecek.

Konsey, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi ve Afgan hükümetinin düşmesi üzerine yarın yerel saat ile 10.00'da toplanacak.

GUTERRES'TEN ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Afganistan'daki gelişmelerden ''derin endişe'' duyduğunu belirtti, Taliban'a ve diğer taraflara itidal ile sivillerin korunması çağrısı yaptı.

BAŞKANLIK SARAYINA GİRDİLER

Al Jazeera'nın özel haberinde, Kabil'de Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na giren bir grup silahlı Talibanın görüntülerine yer verildi.

Bir Taliban sözcüsü kanala yaptığı açıklamada, Afganistan'da Eşref Gani hükümeti ve ordu ile çalışanlar için af ilan edeceklerini belirtti.

Taliban'ın Kabil'e girmesinden bir süre sonra Afganistan'dan ayrılan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ise Facebook hesabında paylaşımda bulundu.

Gani, paylaşımında "Bugün zor bir seçimle karşı karşıya kaldım - Saraya girmek isteyen Taliban'a karşı durmak ya da 20 yıl korumaya adadığım ülkemi terk etmek. Eğer kalsaydım bu, birçok vatandaşın şehit olmasına ve Kabil'in yıkılmasına yol açacaktı." ifadesini kullandı.

Taliban sözcüsü Zabihullah Mücahit, hükümet güçlerinin başkent Kabil'den ayrılması nedeniyle kentin ve kamu binalarının kontrolünü almaya başladıklarını açıklamıştı.

21:17 Başkent Kabil'de bulunan Başkanlık Sarayı, Taliban güçleri tarafından ele geçirilmişti. Ele geçirilen sarayda Taliban unsurları açıklamalar yapıyor.

20:25 Afganistan'ın Başkenti'nde bulunan ve idaresini NATO'nun üslendiği Kabil Havalimanı'nda uçuşlar durduruldu. NATO'nun aldığı karar ile Kabil Havalimanı'ndan tüm ticari uçuşlar askıya alındı

18:50 Afganistan'da Taliban unsurlarının Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nı kuşatma altına aldığı açıklandı.

16:35 Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, ülkeden ayrılarak Tacikistan'a gitti. 

16:32 Taliban'ın sözcülerinden Süheyl Şahin, ülkede basının durumuna ilişkin BBC'ye yaptığı açıklamada, "özgür medyanın olacağını" belirterek, "İslami bir hükümette herkesi eleştirebilecek özgür bir medyanın olması çok önemli. Ancak karakter suikastinden kaçınmaları gerekir." dedi.

Afganistan'ı terk eden Afgan halkına ilişkin de Şahin, "Kimse ülkeyi terk etmemeli. Tüm yeteneklere ve kapasiteye ihtiyacımız var, hepimizin ülkede kalması ve katılması gerekiyor." diye konuştu.

15:40 Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Abdullah Abdullah'ın da bulunduğu Afgan hükümetinden bir heyet, Taliban temsilcileriyle görüşmek üzere bugün Katar'a gidecek.

15:31 Almanya Dışişleri Bakanlığı, Kabil'deki büyükelçilik binasını kapattıklarını açıkladı.

15:10 Kabil çevresinde bulunan bazı dükkanların  duvarlarındaki kadın resimleri kaldırılmaya ve üzerleri örtülmeye başlandı.

14.50 Taliban Sözcüsü Şahin'in BBC'ye yaptığı açıklamada, kadın haklarına saygı gösterileceği ve kadınların eğitim almasına izin verileceği belirtildi. Taliban daha önceki uygulamaların aksine kadınların yalnız dolaşabileceğini, çalışabileceğini ve başörtü takmalarına izin verileceğini kaydetti.

13:55 Eski Afganistan İçişleri Bakanı Ali Ahmed Celali'nin Taliban liderliğindeki geçiş hükümetine başkanlık edeceği açıklandı.

13:49 Taliban tarafından yapılan açıklamada, başkent Kabil'de hastanelerin hizmet vermeye devam edeceği ve acil yardımların girişine izin verileceği belirtildi. Açıklamada, havalimanının da çalışmayı sürdüreceği ifade edildi.

13:27 Bölge kaynaklarından yapılan açıklamaya göre Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin Taliban temsilcisi ile yaptığı görüşmenin ardından istifa ettiği açıklandı.

13:12 Kabil tamamen kuşatıldı, yönetimin devri bekleniyor. 

12:51 Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın başkente girmesinin ardından, yönetimin devri için müzakerelere başlanacağını duyurdu.

12:15 Afganistan İçişleri Bakanlığı, Kabil'e saldırı düzenlenmeyeceğini ve Taliban'la güç değişiminin barışçıl bir şekilde gerçekleştirileceğini duyurdu. Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ise ABD'nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad ve üst düzey NATO yetkilileriyle görüştüğü belirtildi.

11:34 Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'dan ayrılmak isteyen Türk vatandaşlarının ivedilikle Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliği'ne bilgi vermesini istedi.

11:07 Taliban, başkent Kabil'in merkezini güç kullanarak ele geçirmeyeceğini duyurdu.

Kabil'de bulunan ABD üssünde tahliye çalışmaları devam ediyor.

10:52 ABD’nin Kabil’deki büyükelçiliği, Taliban’ın ilerleyişinin ardından görevli personelin tahliye edileceğini açıkladı. Elçilikten yapılan açıklamada, “Taliban’a, ABD personelini veya misyonumuzu riske atacak herhangi bir eylem sonucu, Savunma Bakanlığı'nın hızlı ve güçlü yanıt vereceğini ilettik” denildi.

​10:51 Afganistan İçişleri Bakanlığı, Taliban'ın her yönden başkent Kabil'e girmeye başladığını açıkladı.

NY Times: ABD, Afganistan'da başarısız olduNY Times: ABD, Afganistan'da başarısız oldu

ABD Afganistan'a göndereceği asker sayısını 5 bine çıkardıABD Afganistan'a göndereceği asker sayısını 5 bine çıkardı

KAYNAK: HABER7, AJANSLAR
YORUMLAR 456
  • Deli bozkurt 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu nasil devlet taliban kim afganistan kim oyun kotu donuyor bizim askerin orda hic isi yok o kadar
    Cevapla
  • Fatih Kara 2 yıl önce Şikayet Et
    Amerika aslında şimdi Afganistan'da gerçek iktidar oldu. Yıllardır etki ajanlarını talibanın en tepesine kadar taşımak için uğraştı taliban kontrol edilebilir hale gelince yerine bırakıp çıktı. Artık dünyanın gözünde kirlenmeden taliban maşasıyla Afganistan'ı yönetecek.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Çin 1. Abd 0 Mevzu bu İsteyerek bir çekilme söz konusu bile değil El mecbur
    Cevapla
  • Gksl 2 yıl önce Şikayet Et
    Büyük şeytan abd Türkiye yi tuzağa çekmek için uğraştı ... zaten talibanla anlaşıp 20yıl sonra Afganistan dan çekildi..herşey ortada..
    Cevapla
  • vatandas 2 yıl önce Şikayet Et
    Bunlarla ugrasilmaz, askerimizi cekelim.
    Cevapla
  • hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyenin kafkasyada etkin olması için afganistan önemli, talibanla ve iranla iyi ilişki şart
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Siyonist barbarlar sivilleri öldürüp dozerle taşıdı!İşte soykırımın kanıtı o anlar
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış