Erdoğan, Zayed'le Ankara'da görüştü! Türkiye ile BAE arasında kritik anlaşmalar

BAE Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için bugün Türkiye'ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından karşılanan Zayed ile iki ülke ilişkileri ve bölgesel konuları ele aldı.

GİRİŞ 24.11.2021 06:23 GÜNCELLEME 24.11.2021 19:01
Bu Habere 117 Yorum Yapılmış

Birleşik Arap Emirlikleri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek için bugün Türkiye'ye geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın davetine icabetle Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren BAE Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed El Nahyan'ı taşıyan uçak Esenboğa Havalimanı'na indi.

9 YIL SONRA BİR İLK

Ziyaret, Erdoğan ve Al Nahyan'ın Şubat 2012'den sonraki ilk yüz yüze görüşmesi oldu.

31 Ağustos'ta telefonda görüşen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Veliaht Prens bin Nahyan yüz yüze görüşme gerçekleştirerek sorunları ele aldı.

İMZALAR ATILDI

Erdoğan ile Bin Zayed, iki ülke arasında çok sayıda yatırım anlaşmaları imzaladı.

Erdoğan ve Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan arasında imzalanan anlaşma, Türkiye'de 3 GW'a kadar olan mevcut ve yeni yenilenebilir projelere yatırımlar da dahil olmak üzere enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye'ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsıyor.

Öte yandan Abu Dabi Kalkınma Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hasan Al Suwaidi, Birleşik Arap Emirlikleri'nin Türkiye'ye yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırdığını kaydetti.

BAE'den Türkiye'ye doğrudan yatırımlar artacakBAE'den Türkiye'ye doğrudan yatırımlar artacak

GERİLEN İLİŞKİLER YUMUŞAMA YOLUNDA

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri arasında Katar krizi, 15 Temmuz darbe girişimi ve Sedat Peker'in Birleşik Arap Emirlikleri'ne gitmesiyle birlikte gerginleşen ilişkiler Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayed Al Nahyan ile yaptığı telefon görüşmesiyle yumuşama eğilimine girmişti. Çavuşoğlu ve BAE'li mevkidaşı bin Nahyan'ın görüşmesinde ikili ilişkiler ele alınmıştı.

Dışişleri bakanlarının görüşmesinden sonra diplomasi trafiği Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 18 Ağustos'ta BAE Ulusal Güvenlik Danışmanı Şeyh Tahnoun bin Zayed Al Nahyan'ı kabul etmesiyle devam etti.

Türkiye ve BAE arasındaki diplomasi 31 Ağustos'ta ülkenin fiili lideri Veliaht Prensi Muhammed bin Zayed el Nahyan (MBZ) ile yapılan telefon görüşmesi ile devam etti. Şeyh Tahnoun'un aynı zamanda MBZ'nin kardeşi olması, Erdoğan'ın temaslarının önemini ortaya koyması açısından ayrıca dikkat çekiciydi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 117
  • HIDIR BUDUR 2 yıl önce Şikayet Et
    Suudi Arabistan, BAE İsraille ilişki kurdular. Ortadoğuda "MÜSLÜMANI MÜSLÜMANA KIRDIRMA PROJESİNİN" parçası oldular. Kendilerine düşman bellettirilen İran ve Türkiye’nin başı belaya girsin diye "Irak, Suriye, Türkiye ve İRAN üzerinde kurulacak Kürdistan'a evet dediler. Dolaylı olarak ; "21nci yüzyıl Anadolu'nun ve Ortadoğu'nun Hristiyanlaştırılması yüzyılı olacak diyen Vatikana ve aynı ırkdan oldukları açıklanan Kürtleri kullanan İsrailin "Vadedilmiş toprakları işgali için uygun zemin" yarattılar? Hac farizası sırasında sevaptır diye alınan "HURMA VE ZEMZEM SUYU paralarını, İran düşman masalıyla ABD ye silah vs alarak kaptırdılar"
    Cevapla
  • İstanbul 333 2 yıl önce Şikayet Et
    utanmadan nası geliyor hayret
    Cevapla
  • Ali 2 yıl önce Şikayet Et
    Benzine zam gelmesin o zaman
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Her türlü faydalanın ama kesinlikle GÜVENMEYİN.
    Cevapla
  • sinan 2 yıl önce Şikayet Et
    mursinin kemikleri sızladı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Canlı yayında itiraf etti! 'Kılıçdaroğlu'na İmamoğlu önderliğinde kumpas kurduk'
Kuantum çağı başlıyor: İnternetin devri kapanacak... Brainet ile iletişim kuracağız!