Rusya'nın Ukrayna işgali 5'inci gününde: Kritik kenti Rus ordusu ele geçirdi

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişimi 5. gününe girdi. Başkent Kiev dahil birçok şehirde Rus saldırıları sürerken, Ukrayna ordusu ve halkı direnmeye devam ediyor. Müzakere masasının da kurulduğu savaşta anbean yaşananlar...

GİRİŞ 28.02.2022 18:00 GÜNCELLEME 01.03.2022 06:35
Bu Habere 105 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 5'inci gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İki ülkenin heyetlerinin bugün Belarus sınırında bir araya geleceği kaydedilirken, görüşme öncesi masaya kuvvetki oturmak isteyen Putin ise, Rus Nükleer Caydırıcı Kuvvetleri'ne "yüksek alarma" geçme emri verdi.

İşte Rus ordusunun işgal ettiği topraklar... Donbass ile Kırım bağlantısı sağlanmak üzere

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

KİEV'E ŞİDDETLİ BOMBARDIMAN

20:30 Barış müzakerelerinin sona ermesinin ardından Ukrayna'da yeni bombardıman dalgası başladı. Başkent Kiev'e Rus uçakları şiddetli bombardıman gerçekleştiriyor.

Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük bir patlama sesinin duyulmasının ardından sirenler çalmaya başladı. Halka sığınaklara inme çağrısı yapıldı.

18:30 Rusya’nın Ukrayna’nın birçok kentinde saldırıları devam ederken, Harkov Valisi Aleg Sinegubov bölgede devam eden saldırılara ilişkin açıklama yaptı. Sinegubov, “Rus birliklerinin Harkov’daki saldırılarında 11 sivil öldü, çok fazla yaralı var” ifadelerini kullanarak, topraklarından bir santimetre bile vermeyeceklerini duyurdu.

18:00 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Macron Putin'e ateşkes çağrısında bulunarak savaşı bitirmesi yönünde mesaj verdi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile telefonda görüştü. Rusya’nın Ukrayna’daki ilerleyişi devam ederken, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy görüştü. Macron’un Putin ile görüşmesinin yaklaşık 30 dakika sürdüğü ve görüşmede acil ateşkes çağrısında bulunduğu ifade edildi.

CAYDIRICI GÜÇLERE ÖZEL GÖREV EMRİ

16:50 Rusya Savunma Bakanlığı, başkent Kiev'de bulunan sivillere şehri terk etmeleri için çağrıda bulundu. Bakanlık ayrıca, Rus ordusunun caydırıcı güçlerinin takviyeli personelle özel savaş görevi durumuna geçirildiğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı yapılan açıklamada, Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Devlet Başkanı Vladimir Putin'e, "Stratejik Füze Kuvvetleri Komutanlığı görev vardiyaları, Kuzey ve Pasifik filoları ile Uzun Menzilli Havacılık Komutanlığı'nın, takviyeli personelle özel savaş görevi durumuna geçirildiği" yönünde rapor verdiği açıklandı.

PUTİN EKONOMİ KURMAYLARI İLE BİR ARADA

16:10 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkedeki ekonomik durumu görüşmek üzere yetkililerle bir araya geldi. Putin, toplantının başlangıç kısmında kısa bir açıklamada bulundu. Söz konusu toplantı öncesinde Putin, Rusya Başbakanı Mihail Mişustin ile yaptırımlar konusunda bir ön görüşme yaptığını aktardı. Putin, "Sözde Batı toplumu, daha önce konuşmamda söylediğim gibi, 'yalan imparatorluğu' tarafından ülkemize karşı yaptırım uygulanmaya çalışılıyor" ifadesini kullandı.

15:50 Rusya’nın devlet havacılık kurumu Rosaviatsiya, 36 ülkeye uçuş gerçekleştirmesini yasakladı. Söz konusu 36 ülke içinde Avrupa ülkeleri ile Kanada’nın da yer aldığı belirtildi.

15:30 ABD, Belarus’taki Büyükelçiliğinin faaliyetlerini askıya aldığını, Moskova’daki Büyükelçilik çalışanlarının da "gönüllü" olarak ülkeden ayrılabileceklerini duyurdu.

14:50 ABD ve İngiltere’ye ait uçakların Ukrayna sınırında devriye uçuşu yaptığı bildirildi.

13:47 Kremlin'den yapılan açıklamada, "Batı ülkelerinin yaptırımlarına cevaplar, uygunluk ve çıkarlarımızın göz önünde bulundurulmasıyla oluşturulacak" denildi

STOLTENBERG: DESTEĞİMİZ SÜRECEK

12:30 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarının 5'inci gününde, Ukrayna'ya verilecek desteğe ilişkin sosyal medyadan yeni bir mesaj yayımladı. Buna göre Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşerek, onu Ukrayna halkının ve silahlı kuvvetlerinin cesaretinden dolayı takdir etti. NATO yetkilisi, müttefiklerin Ukrayna'ya hava savunma sistemleri, anti-tank silahları ile insani ve finansal yardımları artıracağını belirtti.

ZELENSKİY'DEN RUS ASKERLERİNE ÇAĞRI

12:03 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy düzenlediği basın toplantısında; Avrupa Birliği'nden "derhal üyelik" talep edip Rus askerlerine seslendi:

"Komutanlarınıza güvenmeyin. Silahlarınızı bırakın ve gidin. Çoktan 4 bin 500 rus askerini öldürdük. Buraya niye geldiniz ki?

"(AB'ye acil üyelik başvurusu) Hedefimiz tüm Avrupalılarla birlikte olmak ve en önemlisi eşit olmaktır. Bunun adil olduğuna eminim. Bunu hak ettiğimize eminim. Tüm bunların mümkün olduğundan eminim."

"Rusyaya karşı mücadeleye katılmak isteyen ve askeri tecrübesi olan mahkumları serbest bırakmaya karar verdik. En sıcak noktalarda çatışarak suçlarını telafi edebilecekler."

"Avrupa Birliğine sesleniyorum bizi biran önce Avrupa Birliği'ne alın."

"Belçika, İspan ve İngiltere Başbakını ile görüştüm. Onların bize destekleri hakkında konuştuk."

"Rus şirketleri ile de konuştuk. Bakalım ruble ne kadar düşcek. Bu savaş ne kadar devam ederse Rusya o kadar zarar görecek."

"Şu an en mühim olan şey mücadele ve savunma. Ben Cumhurbaşkanlığına aday olduğumda hepimizin Cumhurbaşkanı olduğunu söylüyordum ama şuan hepimiz bir askeriz. Yaşasın Ukrayna!"

RUSYA MERKEZ BANKASI'NDAN YENİ KARARLAR

11:55 Rusya Merkez Bankası politika faizini yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardı. Rusya'nın en büyük bankası Sberbank yatırım hesaplardan 10 gün süreyle para çekmeyi yasakladı. Öte yandan Rusya Maliye Bakanlığı, şirketlerin elinde bulunan döviz rezervlerinin yüzde 80'ini satma zorunluğu getirdi.

10:50 Letonya hükümeti, vatandaşlarına isterlerse Ukayna'da savaşma izni verdi.

10:37 Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın hava sahasının tamamının Rusya'nın kontrolü altına alındığını bildirdi.

10:26 Kiev ve Lviv'den sonra Harkov'da da sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

10:24 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus birliklerinden 5 bin 300 askerin hayatını kaybettiğini açıkladı. Açıklamada, Ukraynalı 14'ü çocuk olmak üzere 352 sivilin hayatını kaybettiği, 116'sı çocuk olmak üzere 1684 kişinin yaralandığı ifade edildi. Öte yandan, başkent Kiev'in Ukrayna kontrolünde olduğunu ve Rusya'nın ilerleme çabalarının başarısızlıkla sonuçlandığı da belirtildi. Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 29 uçak, 29 helikopter, 191 tank, 816 zırhlı araç, 74 top ve 2 gemiyi imha ettiğini de belirtilti. Açıklamaya göre; Rus güçleri ayrıca bir BUK uçaksavar, 21 Grad roketatar sistemi, 291 araç, 60 yakıt aracı, 5 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybetti.

AVUSTRALYA'DAN PUTIN'E "ÜLKEYE GİRİŞ" YASAĞI

09:26 Ukrayna'ya işgal girişimi başlatan Moskova'ya yönelik yaptırımların sıkılaştıracağını duyuran Avustralya hükümeti, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Güvenlik Konseyi üyelerine ülkeye giriş yasağı getirdi.

08:46 Japonya, Rus bankaların uluslararası para transferi SWIFT sisteminden çıkarılması yaptırımına katılacak. Saldırının "uluslararası hukuku açıkça ihlal ettiğini" belirten ve bunu şiddetle kınadığını yineleyen Japonya Başbakanı Kişida Fumio, Putin ile bazı hükümet yetkililerinin mali mal varlıklarının dondurma kararı aldıklarını açıkladı.

RUSYA MERKEZ BANKASI'NDAN YABANCI YATIRIMCILARA SATIŞ YASAĞI

08:10 Rusya Merkez Bankası, bugünden itibaren yabancı yatırımcıların hisse satmasını askıya alma kararı verdi.

06:15 Ukrayna ordusu, Rus ordusuna ait bir Kamov Ka-52 Alligator taarruz helikopterini hava savunma top sistemiyle düşürdü.

KIRIM-DONBASS HATTI BİRLEŞMEK ÜZERE: BERDYANSK KENTİ DÜŞTÜ

06:01 Rus güçleri, liman şehri Berdyansk'taki tüm kamu binalarının kontrolünü ele geçirdi. Daha önce Melitopol'ün de kontrolünü ele alan Moskova, böylelikle Kırım ile Donbass bölgesini karadan birleştirmeye bir adım daha yaklaşmış oldu.

05:50 Avrupa Birliği, Rusya Merkez Bankası rezervlerinin ve varlıklarının yönetimi ile ilgili operasyonları yasakladı.

05:30 Ukrayna Devlet Özel Haberleşme Servisi'nden gelen son bilgilere göre, Kiev ve Harkov'da yeniden patlama sesleri duyuluyor. 

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 105
  • Mehmet58 2 yıl önce Şikayet Et
    Suriye'deki garibanların bedduası tuttu sanki Putin'i.
    Cevapla
  • böyle 2 yıl önce Şikayet Et
    suriyedeki gibi şehirleri yıkabilecek misin bakalım? buna cesaret edebilecek misin?
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya, Ukrayna'da 2010 yılında yapılan seçimlere göre Rus yanlılarının çoğunlukta olduğu bölgeleri işgal ediyor.
    Cevapla
  • Soner 2 yıl önce Şikayet Et
    Putin'i tuzağa düşürdüler sıradaki devlet Türkiye uyanın millet
    Cevapla
  • 14533 2 yıl önce Şikayet Et
    Kesinlikle çok doğru.Özellikle çoğunlukla İki yerden saldıracaklar. İstanbul ve Hatay taraflarından.Savaşmayı çok özledik, dünyayı yakalım artık!
    Cevapla
  • Ozcan 2 yıl önce Şikayet Et
    Hemen ateskes yapilmali rusya bunu kabul etmezsse bilinki niyeti baska zaman kazanmak icin oyalama taktigi olabilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sancaktepe’deki jakuzi yalanı DEM’i örtmek için mi? Alper Yeğin’in yardımcısı kim olacak?
Savunma sanayide 10 milyar dolarlık anlaşma! İmzalar peş peşe geldi