Ukrayna-Rusya görüşmesi sona erdi: Zelenskiy ve Kremlin'den açıklama

Belarus-Ukrayna sınırındaki "Kiev-Moskova" görüşme, saat 13:00 itibarıyla başlarken, 19:00'da sona erdi. Rusya ile Ukrayna cephesi birbilrilerine taleplerini iletirken, Zelenskiy ve Kremlin'den görüşmeye dair açıklama geldi.

GİRİŞ 28.02.2022 19:26 GÜNCELLEME 01.03.2022 06:18
Bu Habere 239 Yorum Yapılmış

Belarus-Ukrayna sınırındaki "Kiev-Moskova" görüşme, saat 13:00 itibariyle başladı. Yaklaşık 6 buçuk saat süren görüşmelerin 19:00 sularında sona erdiği belirtildi. 

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA

Görüşmenin ardından iki ülke heyetlerinin Belarus'tan Kiev ve Moskova'ya döndüğü açıklandı. Görüşmenin sonucuyla ilgili henüz net bir açıklama yapılmazken, Rusya ile Ukrayna'nın ikinci kez görüşmek üzere anlaşmaya vardığı belirtildi. İkinci görüşmenin ise  Polonya-Belarus sınırında gerçekleştirilmesine karar verildi.

Bunun yanı sıra müzakerelerde Rusya’nın talepleri, Kırım’ın Rus toprağı olduğunun kabul edilmesi ve Ukrayna’nın silahsızlandırılması oldu.

TALEPLER BELLİ OLDU

Ukrayna ile Rusya arasında başlatılan barış müzakerelerine ilişkin taleplerin ortaya çıktığı iddia edildi. Buna göre Kiev tarafının ateşkesin yanı sıra Rusya'nın işgal ettiği toprakların tamamından çekilmesi talebinde bulunduğu belirtilirken, "Ukrayna heyeti, Ukrayna topraklarındaki tüm Rus güçlerinin çekilmesini talep etti, buna Kırım ve Donbass da dahil" açıklamasında bulundu.

ZELENSKİY: HENÜZ BİR SONUÇ GÖREMEDİK

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya ile yapılan müzakerelere ilişkin ilk açıklamasını yaptı. Kiev heyeti, görüşmelerin gerçekleştirildiği Belarus'tan dönerken, Zelenski istenilen bir sonuca ulaşılamadığını söyledi. Facebook sayfasından yayınladığı mesajda Zelenskiy, "Bir taraf öteki tarafı görüşmeler sırasında roket saldırısıyla vurmasa adil müzakereler olabilir. Şimdiye kadar istediğimiz sonucu alamadık. Rusya pozisyonunu bildirdi ve biz de savaşı sonlandırmak için karşı taleplerimizi deklare ettik. Bazı sinyaller aldık. Heyet Kiev'e dönünce duyduklarımızı analiz edeceğiz ve sonrasında ikinci tur görüşmelere nasıl geçeceğimize karar vereceğiz" ifadelerini kullandı.

KREMLİN: GÖRÜŞMELER SESSİZCE SÜRDÜRÜLECEK

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus’taki müzakere görüşmelerinde talep ve pozisyonlarını kamuoyuna açıklamayacaklarını, müzakerelerin sessiz ilerleyeceğini söyledi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov basına yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna heyetlerinin Belarus’un Gomel kentinde başlayan müzakerelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Müzakerelerin dün başlamamasından dolayı üzüntü duyduklarını söyleyen Peskov, "Biliyorsunuz ki heyetimiz orada uzun süredir bekliyor. Müzakereler, Belarus’ta gece de başlayabilirdi. Ancak Ukrayna müzakere masasına şimdi geldi" dedi.

Ukrayna ve Rus taraflarının müzakere sürecine ilişkin bir bilgi açıklamayacağını belirten Peskov, "Rusya ve Ukrayna delegasyonu müzakerelere ilişkin talep ve pozisyonlarını açıklamayacak. Müzakereler sessizce ilerleyecek" diye konuştu.

İKİ ÜLKEDEN DE GÖRÜŞMESİ ÖNCESİ AÇIKLAMA GELMİŞTİ

Ukrayna görüşmelerine katılacak Rus müzakereci, yapılacak bir anlaşmanın her iki tarafın çıkarına olması gerektiğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna ile mümkün olan en kısa sürede anlaşmaya varmak istediğini vurguladı.

Zelenskiy'nin ofisinden yapılan açıklamada, Ukrayna heyetinin Rus heyetiyle görüşmeler için Belarus sınırına ulaştığı belirtildi. Açıklamada, ana amacın ateşkes sağlanması ve Rus askerlerinin çekilmesi olacağını duyurdu.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 239
  • yakup 2 yıl önce Şikayet Et
    Ukrayna Kırım'ın yarısını verip NATO adını da anmaktan vazgeçerek ülkenin geri kalanını kurtaracak bir anlaşma yaparak Ülkesini bu felaketten kurtulabilirse büyük bir zafer kazanmış olur vesselam.
    Cevapla
  • serdar ilhan 2 yıl önce Şikayet Et
    moskof moskofa karşı. işte batı dünyası; rusu rusa kırdırıyor.
    Cevapla
  • serdar ilhan 2 yıl önce Şikayet Et
    ukrainler fazlaca rus askeri vurdu diye zafer havasına girmesi çok tehlikeli. rusya eninde sonunda kieve girer.
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Görüşmeden birşey çıkma ihtimali yok..
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ruslara destek gelmiyor.benzin,yemek vs.gelmiyor.Rus askerleri marketleri yağmalıyor.Müzakereler zaman kazanmak için.
    Cevapla
  • enes 2 yıl önce Şikayet Et
    zaman ukraynanın işine gelir batıdan gelen yardımlar artar. ucak stinger ve tank savarlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
AK Partili Çalkın'dan skandal paylaşımda bulunan DEM'li Koçyiğit'e tarihi cevap!