Boğazlar kapatıldı mı? İstanbul ve Çanakkale Boğazları Rus savaş gemilerine...

Ukrayna Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Türkiye'ye çağrıda bulunarak İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının Rus savaş gemilerine kapatılması talebinde bulunmuştu. Montrö Boğazlar Sözleşmesine göre Türkiye, Ukrayna ve Rusya arasında yaşanan savaşta tarafların savaş gemilerini boğazda durdurma ve izin vermeme yetkisine sahip. Türkiye'nin bu konu hakkındaki tutumu tüm Avrupa ülkeleri tarafından merak edilirken kritik açıklama Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan geldi....

Boğazlar kapatıldı mı? İstanbul ve Çanakkale Boğazları Rus savaş gemilerine...
Boğazlar kapatıldı mı? İstanbul ve Çanakkale Boğazları Rus savaş gemilerine...
GİRİŞ 28.02.2022 11:24 GÜNCELLEME 28.02.2022 11:24
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Avrupa ülkeleri ve ABD başta olmak üzere Rusya'ya ekonomik yaptırım kararları peş peşe gelirken Türkiye'nin nasıl bir yol izleyeceği merak konusu olmuştu. Ukrayna ve Rusya arasında yaşananların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan öncülüğünde  düzenlenen Güvenlik Zirvesinde askeri harekatın kabul edilemez olduğu ve Türkiye'nin Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü kurmak için gerçekleştirdiği mücadeleyi desteklediğini açıklamıştı. Bu adımın ardından İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından savaş gemilerinin geçişine izin verilip verilmeyeceği merak ediliyordu. Tartışmalara son noktayı Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu koydu. Rusya ve Ukrayna arasında yaşananları savaş olarak tanımlayan Bakan Montrö Boğazlar sözleşmesine göre hareket edileceğinin altını çizdi. Peki İstanbul ve Çanakkale Boğazları kapatıldı mı? İşte yapılan açıklamalar ve yaşanan son gelişmeler...

Türkiye Rus Gemilerine Boğaz Geçişini Durdurdu Mu?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna ve Rusya arasında yaşananların çatışmadan savaşa dönüştüğünü belirterek Rusya ve Ukrayna için Montrö'nün uygulanacağının altını çizdi. Çavuşoğlu " Artık bu çatışma bir savaşa dönüştü, bu durumda taraflardan biri, Rusya ya da Ukrayna için Montrö'yü böyle uygularız. 19. madde istisna tanıyor. Savaş ülkesinin gemisi bağlı olduğu limana dönecekse istisna getiriliyor. Montrö'nün tüm hükümlerini şeffaflıkla uygulayacağız" diyerek sözlerini noktaladı.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi Nedir?

Montrö Boğazlar sözleşmesi 9 Kasım 1936 yılında imzalanarak yürürlüğe girmiştir. Yapılan sözleşmenin tarafları o dönemde Türkiye, Sovyetler Birliği, Romanya, Bulgaristan, Fransa, Yunanistan, Japonya, Yugoslavya ve Birleşik Krallıktır. Montrö Boğazlar sözleşmesi 29 maddeden oluşur. Ayrıca 4 ek maddesi ve 1 protokolü bulunmaktadır. Barış dönemi ve savaş dönemi maddeleri olarak ayılmaktadır.  

Barış döneminde Karadeniz'e kıyısı olan bir ülke, herhangi bir gemiyi Karadeniz'e sokmak veya çıkarmak için önceden Türkiye'ye haber vermelidir. Haber vermenin yanında ayrıntılı olarak Türkiye'ye bilgilendirme yapma zorunluluğu vardır. Savaş döneminde ise eğer Türkiye savaşta değilse barış döneminde geçerli olan tüm şartlar uygulanmaktadır. Ancak eğer savaştaysa Türkiye'nin dilediği gibi davranma özgürlüğü bulunmaktadır. Türkiye, eğer savaşta değilse, ancak savaş tehdidi ile karşı karşıya ise yine savaş hükümlerine göre davranabilir. 

YORUMLAR 3
  • Yurtsever 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu savaş Amerika ve Avrupa‘ya ait. Bizim savaşımız asla değil. Sözde müttefik NATO’yu bize karşı kullanan bu çakallar sürüsü. Müslüman öldürmeyi bildikleri kadar Rusya ile de savaşmayı göze alsınlar. Fakat bu terörist Sevicileri buna yaklaşmazlar. Çünkü kendileri yanmak yerine başklarını ateşe atıp yakmayı çok severler.
    Cevapla
  • Azizim Aziz GEDİK 2 yıl önce Şikayet Et
    Bundan sonra İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçen tüm gemiler için ücret alınmasını ortaya koyun
    Cevapla
  • Yüce Fatma GİRİK 2 yıl önce Şikayet Et
    millet can derdinde, sen 3-5 dolar derdindesin
    Cevapla
DİĞER HABERLER
“AK Parti’ye ders vermek” iyi bir fikir miydi?
Belediye binasına asılan borç sonrası Şeyma Döğücü sessizliğini bozdu