Putin gözünü karartmış olabilir: Rusya, Ukrayna'da Grozni taktiğine mi geçiyor?

Johns Hopkins Üniversitesi profesörlerinden Eliot Cohen, bugün Harkov fotoğraflarını incelediğinde, 2000 yılında Grozni'de yaşananların başlangıcına benzediğini söyledi.

GİRİŞ 01.03.2022 11:38 GÜNCELLEME 01.03.2022 12:03
Bu Habere 57 Yorum Yapılmış

Detay Haber / Haber7

Rusya'nın Pazartesi günü Harkov şehrine karşı başlattığı yoğun topçu ateşi, Moskova'nın Ukrayna'ya yönelik 6 günlük saldırısında şimdiye kadar uyguladığı taktiklerin korkunç bir şekilde tırmandırılması olarak değerlendirildi.

Analistler, bunun daha kötü bir durumun habercisi olabileceği konusunda uyarı yaptı.

Harkov'dan bir görüntü

HARKOV'DA ÇOK ŞİDDETLİ SOKAK ÇATIŞMALARI YAŞANIYOR

Financial Times'ın haberine göre, Ukrayna'nın en doğusundaki kentte yetkililer, yerleşim bölgelerindeki ağır bombardımanın sivilleri öldürdüğünü ve yaraladığını söyledi. Sosyal medyada yaygın olarak paylaşılan televizyon görüntüleri, apartman bloklarının çevresinde çok sayıda patlama ve binalardan yükselen duman bulutlarını gösterdi.

RUSYA HARKOV DAHİL ÇOK SAYIDA ŞEHİRDE SİVİL YERLEŞİM YERLERİNE SALDIRILARINI ARTIRDI

Ukrayna ordusunun Rus güçlerine karşı verdiği mücadele devam ediyor. Sahada istediği kadar ilerleyemeyen Rusya, saldırılarının şiddetini artırdı. Askeri hedefler dışında sivil yerleşim alanlarını da vurmaya başlayan Rus ordusu, sokaklarda Ukrayna ordusunun direnişiyle karşılaşıyor. İşgalin başladığı 24 Şubat tarihinden bu yana Harkov kentine giremeyen Rus ordu güçleri, bu kente saldırılarını artırdı. Dün gece kentte ağır çatışmalar yaşandı. Ukrayna ordusu, Rusların askeri araçlarını tek tek imha etti.

HARKOV'DAN GÖRÜNTÜLER

"GROZNİ'NİN BAŞLANGICINA BENZİYOR"

Harkov Belediye Başkanı Ihor Terekhov, Ukrainska Pravda web sitesine "Bu bir savaş, gerçek bir savaş" demişti.

Gelişmeleri yorumlayanJohns Hopkins Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Okulu'nda profesör olan Eliot Cohen, "Bugünün Harkov fotoğrafları kesinlikle 'Groznifikasyon'un başlangıcına benziyor"dedi.

Harkov'dan bir bina

"GROZNİ'DE DE DURDURULAMAMIŞTI"

Putin'in Ukrayna'yı "özgürleştirmek" istediğini iddia etmesine rağmen Harkov, Ukrayna'nın Rusça konuşulan bölgesinde, sınırdan sadece 40 km uzaklıkta bulunuyor. Cohen, "Elbette Grozni de bir Rus şehriydi, ancak bu Putin'i durdurmadı" dedi.

"YASAKLI BOMBA KULLANILDI" İDDİASI

Ukrayna'nın ABD Büyükelçisi Oksana Markarova, Rusya'nın yasaklanmış olan termobarik bomba kullandığını söyledi.

ABD'li siyasetçilere bilgi veren Markarova, vakum bombası da olarak bilinen bu bombanın Cenevre Konvansiyonu'nda yasaklandığını belirtti.

Termobarik bombalar geleneksel bombalardan farklı bir şekilde işliyor. Yüksek basınçlı bir patlayıcı içeren bu bombalar, çevresindeki oksijeni emerek güçlü bir patlama ve şok dalgası yaratıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü, Rusya'nın bu bombayı daha önce Çeçenistan'da kullandığını belirtti.

CNN International kanalı, cumartesi günü Rus kenti Belgorod yakınlarında bir termobarik roket fırlatma aracı görüldüğünü haberleştirmişti.

Putin Ukrayna'da ölümcül silahını devreye sokabilirPutin Ukrayna'da ölümcül silah vakum bombasını devreye sokabilir

GROZNİ'DE NE OLMUŞTU?

Bundan tam 22 yıl önce Rus güçleri, uzun süren çatışmaların ve bombardımanların ardından Çeçenistan'ın başkenti Grozni'yi ele geçirdi.

1999 yılının Ağustos ayında başlayan İkinci Çeçen Savaşı, Rusya'nın Çeçenistan'daki saldırılarıyla geçti.

Rus ordusu Çeçenistan'da özellikle sivil yaşam alanlarını, camileri, fırınları, hastaneleri, pazar yerlerini, okulları yoğun bir bombardımanla hedef aldı. "Scorched earth" olarak bilinen kitle imha stratejisiyle Rusya, Çeçenistan'da binlerce sivili öldürdü.

Çeçen başkenti Grozni de bu stratejiden payını alacaktı. Rusya'nın kendisine karşı direnen güçlerin insani ve askeri kapasitesini yok etmek için şehirleri tamamen imha etme stratejisi sonucu Grozni'de taş taş üstünde kalmayacaktı.

Balistik füzeler, top ve roket bataryaları ve hava saldırılarıyla aralıksız olarak vurulan şehir büyük oranda harap oldu.

1999 yılı Kasım ayı sonlarında tamamen kuşatılan şehir havadan ve karadan vurulmaya devam etti. Bölgeden kaçmaya çalışan siviller dahi yoğun olarak hedef alındı.

Şehir içerisinde ve çevresinde yaşanan çatışmalar uzun süre devam etti, her iki taraf da ağır kayıplar verdi.

Çeçen birlikleri yoğun bombardımanlar, kuşatma ve kış şartları nedeniyle Grozni'den çekilmek zorunda kalırken Rusya 6 Şubat 2000 tarihinde Grozni'yi resmen ele geçirdi.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 57
  • cantürk 2 yıl önce Şikayet Et
    putın kotu bır cocukluk gecırdın acısını dunyadan ınsanlardan cıkartmak ıstıyorsun ınsnalık bozuldu serefsız ınsan cok ben sana hak verıyom dunya yasanmaz en ıyısı herkesı yoket saga donuyon tefecı sola donuyon tecavuzcu obur tarafta tacızcı hırsız dolandırıcı içkici kumarbazkendini pazarlayan köpeklik yapan kalles vs vs ınsanlık bozuldu bencede tum nukleerlerı at dunyada kurtulsun sende ınsanlar ınsan olduklarını unuttular nukleerlerın hepsını at gıtsın dunya yokolsun sende cayını al kafanı dınle dogaya denıze karşı mangalını yelle :) sana hak veriyom ben
    Cevapla
  • der 2 yıl önce Şikayet Et
    Çeçenistan yerle bir edilirken Suriye de muhalifler yerle bir edilirken Bosna hersek yerle bir edilir ken hep putrin nin uçakları silahları vardı fakat ölenler hep müslüman olduğu için batılılar dan cılız sesler çıkardı şimdi gerçek kapılarına dayanınca Putin zalkim oldu
    Cevapla
  • komik 2 yıl önce Şikayet Et
    yahu ses batılılardan değil müslümanlardan çıkmalı...
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu batı ve Amerika eliyle oynanan kirli iblis oyunlarını müslüman dünya hala görmüyorsa. Bize her bela müstehak demektir
    Cevapla
  • AdiL 2 yıl önce Şikayet Et
    Siz tüm dünya'ya sivil halka silah dağıttığınızı gösterirseniz, karşı tarafta süre vererek sivil halkın savaş bölgelerinden çıkarılmasını ister ve sürenin sonunda bugünün silahlarıyla oraları "maalesef" yerle bir eder. GZ.
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Askerler tuneller sığınak yapmalı yerin altında tüneller yapılmalı yol kenarlarina bombalik tuzaklar roket uzaktan kumandali bombalar sensonlu bomalar yollara doşenmeli
    Cevapla
  • Dede 2 yıl önce Şikayet Et
    Çok doğru tahmin insanlar çıkmalı büyük bombardıman giliyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son Dakika: ABD’li heyetten Ankara’ya F-16 ziyareti!
Bir partiden daha Cumhur İttifakı kararı! 4 il için resmen duyurdular