Rusya, Ukrayna'daki 'Avrupa'nın en büyük nükleer santrali'ni vurdu

Rus ordusu, Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya'ya saldırdı. Çatışmalar sonucu yangın çıktı. Dünyayı ayağa kaldıran saldırının ardından çıkan yangın, Rus güçlerinin izin vermesi sonrası Ukrayna itfaiyesi tarafından söndürüldü.

GİRİŞ 04.03.2022 06:30 GÜNCELLEME 04.03.2022 09:36
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Santralin güvenlik kameralarının YouTube üzerinden yapılan canlı yayınında, gece saatinde santral sahasında patlamalar ve karşılıklı mermi atış ışıkları görüldü. Patlamaların ardından santral bölgesinden dumanların çıktığı kameraya yansıdı.

Zaporijya Nükleer Santrali basın servisinden yapılan açıklamada, santral sahasında yangın çıktığı bildirildi.

YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ, TESİS TAMAMEN RUSYA'NIN ELİNE GEÇTİ

Dünyayı ayağa kaldıran saldırının ardından çıkan yangın, Rus güçlerinin izin vermesi sonrası Ukrayna itfaiyesi tarafından söndürüldü. Ukrayna Devlet Acil Servisi, santralde çıkan yangının söndürüldüğünü ve ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

Öte yandan Ukrayna makamları, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ni tamamen ele geçirdiğini açıkladı.

DÜNYADAN PEŞ PEŞE AÇIKLAMALAR

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki yangına ilişkin yaptığı açıklamada, yangının "temel ekipmanı" etkilemediğini duyurdu. IAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi ise "Zaporizhzhya Nükleer Santrali'ndeki yangının farkındayız, Ukrayna ile temas halindeyiz" açıklaması yaptı. Grossi ayrıca, radyasyaon seviyesinde bir değişiklik olmadığını vurguladı.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da, Zaporijya Nükleer Santrali'ndeki yangın nedeniyle Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ni önümüzdeki saatlerde acil toplantıya çağırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Rusya dünyada nükleer santral vuran ilk ülke olarak tarihe geçti. Olası bir patlama Avrupa'nın yıkımına yol açar" derken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ise, "Olası bir patlama Çernobil'in 10 katı olur" ifadesini kullandı.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor.

Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmişti.

Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 42
  • kerim 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah tümünün belasını versin insanlık bunların umurunda değil ki
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Rusya çok zeki iş yapıyor Avrupa’ya gözdağı veriyor. İlerde Avrupa’daki nükleer santrallara teröristlerin elinden suikastlar düzenlete bilir. Bu savaş Avrupa’yı yakacağa benziyor
    Cevapla
  • Trtr 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupada savaş çıkarsa sen koltuğunda rahat oturacağını mı sanıyorsun
    Cevapla
  • Cahit 2 yıl önce Şikayet Et
    Terörist Sevici Avrupa kendi yaktığı ateşte yanacak. Reis bir zamanlar onları uyardıydı. Keser döner sap döner gün gelir hesap döner
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu ruslarda bir gram akil yok, bosuna dememisler ayi diye, orasi patlarsa rusyada nasibini alir.
    Cevapla
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa ciyaklıyor abd de çekirdek çitliyo
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Avrupa şu anda cehennemi yaşıyor. Her şeyin fiyatı çok aşırı yükseldi. Bir de savaş korkusu buna eklendi. Eğer bu savaş Rusya topraklarından Çıkarsa AB dağılır. Çünkü herkes kendi derdine düşer
    Cevapla
  • Can 2 yıl önce Şikayet Et
    Iyikide önemli yeri vurulmamiş. Gerizekalılar
    Cevapla
  • Kamil 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha yolun başındayık dur daha neler olur. Allah ,dünyayı sömüren Amerika’yı ve Avrupa’yı böyle mi bırakacak. Herkes ettiğini bulacak
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda tasarruf dönemi! İlk etapta bin araç satılacak
CHP'nin depremzedeler üzerinden çirkin algı operasyonuna 13 maddede cevap