Rusya'nın Ukrayna işgali 9. gününde: Türkiye'nin teklifine Rusya'dan olumlu yanıt

Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgal 9. gününe girdi. Başkent Kiev dahil birçok şehirde Rus saldırıları sürerken, Ukrayna ordusu ve halkı direnmeye devam ediyor. İşte yaşananlar...

GİRİŞ 04.03.2022 23:00 GÜNCELLEME 05.03.2022 06:17
Bu Habere 73 Yorum Yapılmış

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna'nın Rusya'nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin'in talimatıyla başlatılan işgal, 9'uncu gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemezken, Batı dünyasından Moskova'yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

23:10 Birleşmiş Milletler (BM), Ukrayna'da 24 Şubat'tan bu yana ölen ve yaralanan sivillerin sayısının 1000'i geçtiğini açıkladı.

23:00 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'dan bugün yola çıkan 310 kişi ile toplam tahliye edilen Türk vatandaşı sayısının 11 bin 24 olduğunu açıkladı.

ABD İLE TÜRKİYE ARASINDA UKRAYNA GÖRÜŞMESİ

22:55 Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın'ın ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Sherman'la görüşmesinde Ukrayna'da savaşın daha fazla tahribata sebebiyet vermeden sona ermesi gerektiği belirtildi. Kalın-Sherman görüşmesinde, (Ukrayna-Rusya) taraflar arasında yürütülen müzakerelerin sonuç vermesi için ortak çabaların artırılması hususunda mutabık kalındı.

22.40 Beyaz Saray, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali'ne saldırısını "sorumsuzluğun zirvesi" olarak nitelendirerek, Rusya'ya santral çevresindeki saldırılarını durdurma çağrısı yaptı. Beyaz Saray, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları konusunda soruşturmalarının sürdüğünü ve sivillerin kasıtlı hedef alınmasını "savaş suçu" olarak değerlendireceğini bildirdi.

22.26 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya ile bir savaş riski taşıması nedeniyle Ukrayna'da uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasının mümkün olmadığını söyledi.

22.10 Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Harkov kentinde ülkedeki milliyetçi grupların gazetecilerin katılımıyla bir provokasyon hazırlığına başladığını iddia etti.

FECEBOOK'A YASAK

21.15 Rusya, sosyal medya platformu Facebook'un ülke içerisinden erişiminin tamamen engellendiğini duyurdu.

TÜRKİYE'NİN TEKLFİNE OLUMLU YANIT

20.57 Rusya'nın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki Daimi Temsilcisi Gennady Gatilov, Rusya ve Ukrayna dışişleri bakanlarının Türkiye'de bir araya gelmesini desteklediklerini açıkladı. Rusya eski Dışişleri Bakan Yardımcısı Gatilov, konuya ilişkin Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın ADF'de bir araya gelmesine destek vererek, "(İki bakanın bir araya gelmesi) İyi bir şey. Herhangi bir müzakere ve toplantı iyi bir şey" dedi. Diplomatik her girişimi desteklerini vurgulayan Gatilov, "Dolayısıyla (Lavrov-Kuleba görüşmesi) gerçekleşirse tamamdır" ifadesini kullandı.

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN DAVET

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin olağanüstü nitelikli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu NATO karargahında düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna ve Rusya tarafını en azından bakanlar düzeyinde Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) bir araya getirmek istediklerini belirtmişti.

Gennadiy Gatilov

20.50 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun Mikolayiv’deki Kulbakino havalimanını Rus ordusundan geri aldığını duyurdu. Havalimanını geri alan Ukrayna askerleri, bölgede Ukrayna bayraklarını dalgalandırdı.

19.30 Kremlin Sözcüsü Peskov Putin ve Zelenskiy arasında doğrudan bir görüşme yapılmasının reddedildiğini açıkladı.

18.15 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Rusya'nın Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'ne yönelik saldırısının ardından acil toplanma kararı aldı.

17.49 Şansölye Olaf Scholz, bugün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüştü. Şansölye derin endişesini dile getirdi. Günlerdir Ukrayna'dan kötü görüntüler ve bilgilerin geldiğine vurgu yaptı, Putin'i tüm çatışmaları derhal durdurmaya ve ihtilaflı bölgelere insani yardım erişimine izin vermeye çağırdı.

13.08 Rus ordusunun, Kiev'in kuzeydoğusunda yer alan Çernihiv kentine düzenlediği hava saldırılarında ölü sayısı 47'ye çıktı.

KARADENİZ VE AVRUPA ÜLKELERİ TEHLİKE ALTINDAYDI

12.53 Rusya'nın gece vurduğu Avrupa'nın en büyük nükleer santrali Zaporijya ile alakalı önbemli bir açıklama geldi. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu, çatışmalar sonucunda reaktörün zarar görmediğini, radyoaktif sızıntının da olmadığını duyurdu. Olası bir patlamada tüm Karadeniz ve Avrupa ülkeleri risk altında olacaktı. Ukrayna tarafı, olası patlamanın Çernobil'den 10 kat daha büyük olacağını söylemişti.

11.50 ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "NATO savunma amaçlı bir ittifaktır. Biz çatışma istemiyoruz. Ama çatışma bize gelirse buna hazırız" dedi

11.25 Rus ordusu, Ukrayna'nın Jitomir kentindeki bir okulu yerel saatle 09.35'te sıralarında hedef aldı. Cadde üzerinde bulunan okula gerçekleştirilen saldırıda binanın yarısı çöktü. Ukrayna Acil Durum Servisi tarafından yapılan açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı aktarıldı.

10.20 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: "Öldürülen Rus askeri sayısı 9 bin 166'ya çıktı, 251 tank, 33 uçak, 37 helikopter imha edildi. Rusya birlikleri operasyonel rezervlerinin çoğunu Kiev'i kuşatma girişimi sırasında tüketti. Yedek araç gereçleri bekliyorlar."

09.12 Rusya'nın saldırıları sonrasında belli yerlerde internete erişimin kesilmesi sonrası Ukrayna'ya uydu üzerinden internet bağlantısı sağlayan Starlink terminalleri gönderen Elon Musk, kullanıcıların Rusya tarafından hedef alınmaması için uyarılarda bulundu. Musk, kullanıcıların Starlink uydu alıcısının üzerine hafif bir kamuflaj malzemesi yerleştirilmesini tavsiye ederek, "Sadece ihtiyaç duyduğunuzda Starlink'i aktif hale getirin ve anteni insanlardan olabildiğince uzağa koyun" dedi.

UKRAYNA DONANMASININ AMİRAL GEMİSİ BATTI

08.35 Ukrayna Donanması'nın amiral gemisi olan "Hetman Sahaidachny" fırkateyninin Mykolaiv'de demirlediği limanda battığı ifade edildi. Bazı analistler fırkateynin, "Rusya'nın eline geçmesin" diye donanma tarafından bilerek batırıldığını iddia etti.

07.52 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'nin "Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge" çağrısına karşılık olarak, böyle bir bölge kurulmasının Rusya ile doğrudan savaşa yol açabileceğini ve bunu planlamadıklarını söyledi.

İKİNCİ KEZ KREDİ NOTUNU DÜŞÜRDÜLER

07.20 Derecelendirme kuruluşu S&P, Rusya'nın kredi notunu bir haftada ikinci defa indirdi. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Rusya'nın uzun vadeli döviz cinsinden "BB+" ve yerel para cinsinden "BBB-" olan kredi notlarını "CCC-"ye indirdi. S&P, 25 Şubat'ta Rusya'nın döviz cinsinden kredi notunu "BBB-"den "BB+"ya ve yerel para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye düşürdüğünü duyurmuştu.

Moody's ve Fitch'ten Rusya'ya 'kredi notu' darbesiMoody's ve Fitch'ten Rusya'ya 'kredi notu' darbesi

06.42 Otomotiv devleri Toyota, Honda, Volkswagen, Subaru, Ford, General Motors ve Volvo; Rusya'daki üretim üslerini durduracaklarını açıkladı. Ayrıca bu şirketler, Rusya'ya araç ve parça göndermeyeceklerini belirtti.

06.22 ABD'nin dünya çapında da en tanınmış senatörlerinden biri olan Lindsey Graham, Twitter'dan yaptığı paylaşımlarda, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e suikast düzenleme mesajı verdi.

ABD'li senatör Lindsey Graham'dan 'Putin'i öldürün' çağrısıABD'li senatör Lindsey Graham'dan 'Putin'i öldürün' çağrısı

NÜKLEER SANTRALİN KONTROLÜ RUSYA'YA GEÇTİ

06.06 Rus ordusu, Ukrayna'da yer alan ve Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya'ya saldırdı. Çatışmalar sonucu yangın çıktı. Dünyayı ayağa kaldıran saldırının ardından çıkan yangın, Rus güçlerinin izin vermesi sonrası Ukrayna itfaiyesi tarafından söndürüldü. Ölen veya yaralanan olmadı. Ukrayna makamları, Rusya'nın Zaporijya Nükleer Santrali'ni tamamen ele geçirdiğini açıkladı.

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 73
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizi ilgilendiren bir savaş değil coni ve uzunbacak sorumlu diğerleri figüran...
    Cevapla
  • Tual 2 yıl önce Şikayet Et
    NATO Ukraynayı gözden çıkarmış görünüyor bizde bir söz var sahipsiz kuzuyu kurtta yer kuşta gördüklerimiz bunlar Zelenskiy bas bas bagırıyor bizi nato topraklarına bağlayın diye ab ye acil alın diye NATO hikaye anlatıyor NATO ne işe yarıyor ab de ukraynayı kendi kaderine bıraktı kenara çekildi etliye sütlüye karışmıyor Zelenskiy pıtin e evet deseydi ukranya askerini en önde avrupa ülkeleri işgal için göndercekti Zelenskiy hayır dedi Avrupa ülkelerine kendi ülkesini siper etti korkak NATO ise Ukraynayı korumuyor
    Cevapla
  • Seri 2 yıl önce Şikayet Et
    Acıtasyon yapmayın İslam ülkelerinde analar yıllardır ağlıyor gören varmı ...
    Cevapla
  • Abbas 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye boşuna cabalıyor.iki bakan gelse antalya ne görüşecek.biri ukranyadan toprak almayı kafaya komuş.diğeri batı kışkırması altında.ukranyanın söz hakkı yok.
    Cevapla
  • Oya 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim çözüm önerim.; Ukrayna ikiye bölünsün, yarısını rusya , diğer yarısını ab sahiplensin. insanlar şimdilik ölmesin.
    Cevapla
  • ucrun 2 yıl önce Şikayet Et
    zelenski ve putine iletelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD üniversitelerindeki Gazze protestosu dalga dalga büyüyor! Netanyahu panikledi
Bakan Tekin: Öğretmen atama rakamında uzlaştık