İngiltere Moldova için harekete geçti: Rusya'nın tehdidi altındalar, silahlandıralım

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişimi ve topraklarında Rus yanlısı ayrılıkçı Dinyester'i barındıran Moldova için İngiltere harekete geçti. İngiliz Dışişleri Bakanı Truss "Moldova'nın NATO standardına göre silahlandığını görmek isterim" dedi.

GİRİŞ 21.05.2022 17:25 GÜNCELLEME 21.05.2022 17:45
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları devam ederken bölgedeki diğer ülkelerin Rus tehdidine karşı korunmasına yardımcı olmak için müttefiklerle görüşmeleri sürdürdüğünü ifade etti.

Rusya'nın Moldova için güvenlik tehdidi oluşturduğunu savunan Truss, "Putin daha büyük bir Rusya oluşturma emelleri konusunda net. Kiev'i alma girişimlerinin başarılı olmaması, bu hırslarından vazgeçtiği anlamına gelmiyor" dedi.

"MOLDOVA'NIN NATO STANDARTLARINA GÖRE SİLAHLANDIĞINI GÖRMEK İSTERİM"

Truss, bu doğrultuda İngiltere ve müttefiklerinin Rus tehdidi altındaki diğer savunmasız ülkelerin korunmasına yönelik görüştüğünü söyleyerek, "Gelecekteki saldırganlığı caydırmak için Ukrayna'nın savunmasını yükseltme konusundaki görüşmeler, Moldova gibi diğer savunmasız ülkeleri de kapsayacak. Moldova'nın NATO standartlarına göre donatıldığını görmek isterim. Bunu müttefiklerimizle görüşüyoruz" şeklinde konuştu.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss

Ukrayna'nın güneybatı sınırında bulunan Moldova, Rusya ile sınırı paylaşmamasına rağmen Ukrayna'nın güneyinde Rus kuvvetleri tarafından saldırıya uğrayan bazı bölgelere yakın olduğu için risk altında görülüyor.

Avrupa Parlamentosu Genel Kuruluna katılan Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu (solda), AP Başkanı Roberta Metsola (sağda)

MOLDOVA AB'YE KATILMAK İÇİN BAŞVURUDA BULUNMUŞTU

Öte yandan, savaş nedeniyle Ukrayna'dan ayrılmak zorunda kalan göçmenlere sınırlarını açan Moldova, Ukrayna'ya yönelik saldırılardan sonra Avrupa Birliği'ne katılmak için başvuruda bulunmuştu.

- HER AN PATLAMAYA HAZIR DİNYESTER SORUNU

Marmara Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlyas Kemaloğlu Rusya-Ukrayna Savaşı'nın Moldova'ya olası etkisi için şu ifadeleri kullanmıştı:

Dinyester Yanı Bölgesi ve genel olarak Moldova’da yaşananlar, birçok açıdan Ukrayna krizini anımsatıyor. Ayrılıkçı bölgenin mevcudiyetinin yanı sıra Rus yetkilileri, sıkça Moldova’daki Rus nüfusun baskı altında olduğunu ileri sürüyor. Ukrayna’daki “Polonya” rolünü ise burada tarihi ve siyasi sebeplerden ötürü “Romanya” üstlendi. İki mesele arasında başka benzerlikler de bulunuyor. Moldova’nın Ukrayna’dan en büyük farkı ise hem orduya (Moldova ordusu yalnızca 6 bin askerden oluşuyor) hem de askeri teknolojilere sahip olmaması.

25 Nisan’da başlayan ve iki gün boyunca zaman zaman meydana gelen patlamalar, son günlerde kesilmiş durumda. Şimdilik bu sessizliğin devam edeceği düşünülüyor. Taraflar bu olayları kendi çıkarları doğrultusunda kullanmaktan çekinmemekle birlikte özellikle Moldova ve ayrılıkçı Dinyester Yanı Bölgesi yetkilileri, Ukrayna’daki milyonlarca insanın (Luhansk ve Donetsk cumhuriyetleri vatandaşları dahil) nasıl yerinden edildiğini ve geri dönüşü olmayan insani, maddi ve manevi zararı gördüler. Tarafların karşılıklı suçlamalara rağmen istikrarsızlığın yayılmasından kaçınılması gerektiğini vurgulamaları da sessizliğe dair öngörüyü kuvvetlendiriyor. Ancak şu da bir gerçek ki Dinyester Yanı Bölgesi maalesef “her an patlamaya hazır bir sorun” olarak kalmaya devam edecektir.

RUSYA'NIN İNGİLTERE'YE NÜKLEER TEHDİDİ

Rusya savaşta Ukrayna'ya destek olan Avrupa ülkelerini tehdit etmiş, robotik denizaltı sistemi Poseidon'un, "İngiltere'yi denizin derinliklerine batırabileceği" savunulmuştu.

Ülkelere göre nükleer savaş başlığı stokları

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da 16 Mart’ta yaptığı açıklamada, İngiltere'nin küresel ortamda güvenliğini sağlamak için ülkenin nükleer savaş başlığı stokunu yüzde 40 oranında artıracağını duyurmuş, 2010 yılında bu yılın ortasına kadar 180 olan nükleer savaş başlığı sınırını 260'a çıkarılacağını açıklamıştı.

KAYNAK: AJANSLAR, HABER7
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 41
  • İşiniz bu 1 yıl önce Şikayet Et
    Eşeğin aklına kapuz kabuğu düşürün siz...
    Cevapla
  • Abdullak 1 yıl önce Şikayet Et
    İngilizler savaşı planladıkları yetmez gibi bide savaßa benzin döküyorlar
    Cevapla
  • vatansever 1 yıl önce Şikayet Et
    koronadan yeni ciktik trump gitmeden once sunu demisti pentagon savas istiyor diyordu istedikleri oldu ama dunya suanda bunu kaldiramaz insallah biran once biter artik bitsin analar babalar cocuklar aglamasin dunyada baris olsunn sevgi olsun kardeslik olsun silahlari toplayip demir haline geirseler ne kadar guzel olur bu dunyanin uzayda baska bir benzeri yok kacacak baska bir dunya yok olsa bile yasimiz oraya gitmeye yiyecegimiz enerjimiz yetmez o zaman dunyanin degerini bilelim
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Ingiltere dogru karar vermis
    Cevapla
  • Beyaz Ayna 1 yıl önce Şikayet Et
    Senelerdir terörle Müslüman ülkelerin petrölünü çaldılar Afrikanın Altın vs madenlerini yiyip bitirdiler Müslümanlara diş geçiremeyice sıra birbirini yemeye geldi yeterin doymadı mı bu obezleeeer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hazine ve Maliye Bakanlığından Dünya Bankası kaynaklarına ilişkin açıklama
Şampiyon hoca Arda Güler'e talip oldu! Real Madrid de sıcak bakıyor