Tunus'ta yeni anayasa yürürlüğe girdi

Tunus'ta Cumhurbaşkanı, 25 Temmuz'daki referandumla kabul edilen yeni anayasanın yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Tunus'ta yeni anayasa yürürlüğe girdi
Tunus'ta yeni anayasa yürürlüğe girdi
GİRİŞ 18.08.2022 12:00 GÜNCELLEME 18.08.2022 12:01
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'daki referandumla kabul edilen yeni anayasanın yürürlüğe girdiğini bildirdi. Cumhurbaşkanı Said, devlet televizyonunda yayımlanan konuşmasında, "Tarihi günlerimiz çoktur ve bu yıl ile geçen yılın 25 Temmuz günleri de bunlardandır" dedi. 25 Temmuz'da yapılan referandumla kabul edilen yeni anayasanın yürürlüğe girdiğini ifade eden Said, 25 Temmuz'un anayasa meşruiyeti ile halk meşruiyeti arasındaki uyum günü olduğunun ifade etti.

Kays Said, Tunus Anayasası'ndan 'İslam dinini' çıkardıKays Said, Tunus Anayasası'ndan 'İslam dinini' çıkardı

İSLAM İBARESİ ÇIKARTILDI

Yeni anayasada devletin dini İslam'dır ibaresi yer almıyor. 

2014 yılında hazırlanan mevcut Tunus Anayasası'nın ilk maddesi şu şekildeydi:

"Tunus özgür, bağımsız, egemen bir devlettir; dini İslam, dili Arapça ve sistemi cumhuriyettir. Bu madde değiştirilemez."

Tunus halkının ülkesini temizlemek istediğine ve halkın gücünü ele geçirmeye çalışanların yargıya hesap vermesi gerektiğine işaret eden Said, "Yeni bir seçim yasası oluşturulacak. Seçim yasalarının kurumlar üzerindeki etkisi, anayasanın hükümlerinden az değildir" diye konuştu. Hak ve özgürlüklerin korunması için Anayasa Mahkemesinin kurulacağını belirten Said, hak ve özgürlüklerin korunacağı ancak toplumsal adaletin daha öncelikli bir mesele olduğuna vurgu yaptı. Tunus'ta artık kapsamlı ulusal yakınlaşmayı sağlayacak politika ve yasamaların zamanı geldiğini dile getiren Said, 25 Temmuz'da yapılan anayasa referandumunu engellemeye çalışanların başarılı olamadığını söyledi.

TUNUS'TA YAŞANANLAR

Tunus Cumhurbaşkanı Said, 25 Temmuz 2021'de Meclisin çalışmalarını askıya alarak milletvekili dokunulmazlıklarını kaldırmış, 22 Eylül 2021'de yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını tamamen kendisine bağlamıştı. Said, 13 Aralık 2021'de açıkladığı "siyasi krizden çıkışın yol haritası" ile ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa değişikliği referandumuna, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçime gidileceğini ve o zamana kadar Meclisin kapalı kalacağını bildirmişti.

Tunus Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Faruk Buasker, 16 Ağustos Salı günü düzenlediği basın toplantısında, 25 Temmuz'da referanduma sunulan anayasa taslağının kabul edildiğini ve yeni anayasanın Cumhurbaşkanı Said'in onayının ardından yürürlüğe gireceğini açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Abdurrahman Koç Haber7.com - Editör
Haber 7 - Abdurrahman Koç
YORUMLAR 17
  • ferzande 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah bizim ülkemiz de dahil bi dini öteleyen laiklik adı altında din düşmanlığı yapan bunun için çalışan densizlere fırsat vermesin.milletimizi ve tüm müslüman alemine de uyanış nasip etsin
    Cevapla
  • Ademoğlu 1 yıl önce Şikayet Et
    kuklalar çoğalıyor içi gavur, dışı sözde müslüman
    Cevapla
  • GARA ÇOCUK 1 yıl önce Şikayet Et
    bizde de 1 asırdır böyle. kendimize bakmalıyız.
    Cevapla
  • Vurucu 1 yıl önce Şikayet Et
    kafirler için yaşasın cehennem
    Cevapla
  • vatan 1 yıl önce Şikayet Et
    bunların Kamaeli de bu oldu...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Korhan Berzeg hakkında sıcak gelişme: Köy muhtarı konuştu
Türkiye müjdeleri peş peşe açıklarken skandal petrol bildirisi! Rahatsız oldular