Putin'in "askeri seferberlik ilan ettik" açıklamasına dünyadan peş peşe tepkiler

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada, kısmi askeri seferberlik ilan etti. Putin'in açıklamasına dünyadan tepki geldi.

GİRİŞ 21.09.2022 16:13 GÜNCELLEME 22.09.2022 06:05
Bu Habere 213 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Putin, kısmi askeri seferberlik ilan ederken, Batı ülkelerini suçladı.

Putin, Batılı ülkelerin Ukrayna'da barışçıl çözüm istemediklerini savunarak, "Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm askeri silahları kullanacak, bu bir blöf değil" dedi.

NATO'DAN AÇIKLAMA

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Putin çok tehlikeli bir söylem kullanıyor, nükleer bir savaşı kazanamaz. Putin'in açıklamaları savaşın istediği yönde gitmediğini gösteriyor. Saldırıya uğrayan ülkeleri savunmak meşrudur" dedi.

Rusya'da askeri seferberlik ilan edildi: Putin'den 'Blöf yapmıyoruz' çıkışıRusya'da askeri seferberlik ilan edildi: Putin'den "Blöf yapmıyoruz" çıkışı

ABD'DEN AÇIKLAMALAR

ABD Başkanı Joe Biden, "Putin yine sorumsuzca açıklamalar yapıyor. Savaşın sona ermesini istiyoruz" dedi.

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in nükleer silah kullanma konusundaki "sorumsuz" tehditlerini "çok ciddiye aldığı" bildirildi. Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby, Rus liderin nükleer silahları kullanması halinde, ABD'nin atacağı belirli adımların "ağır sonuçlar doğuracağını" söyledi.

ABD'nin Ukrayna Büyükelçisi Bridget Brink, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Sahte referandumlar ve seferberlik kararı, Rusya'nın başarısızlığının ve zayıflığının işaretleridir. ABD, Ukrayna topraklarının ilhakını asla tanımayacak ve ne kadar sürerse sürsün Ukrayna'nın yanında olmaya devam edecektir" dedi.

İNGİLTERE: CİDDİYE ALINMASI GEREKİR

Putin'in kısmi seferberlik ilanına dünyadan ilk tepkiler gelmeye başladı.

İngiltere'de Dışişleri Bakanlığı Ofisi'nden Gillian Keegan, yaptığı açıklamada, "Açıkça bu ciddiye almamız gereken bir durum. Putin'in seferberlik ilanı tehlikeli bir tırmanış" dedi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, yaptığı açıklamada; "Ukrayna'nın bu savaşı kazandığı, uluslararası toplumun birleştiği ve Rusya'nın küresel bir parya haline geldiği gerçeğini hiçbir tehdit ve propaganda gizleyemez. Putin'in kısmi askeri seferberlik ve Ukrayna'nın bazı bölgelerinin yasadışı ilhakını destekleme duyurusu, işgalin başarısızlığını kabul ettiği anlamına geliyor" denildi.

ALMANYA: KÖTÜ VE YANLIŞ BİR GELİŞME

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck ise, "Rusya'nın kısmi askeri seferberlik kararı yanlış ve kötü bir gelişme. Bir sonraki adımda neler yapacağımız konusunda hükümet danışma halinde" ifadelerini kullandı.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya'nın seferberlik ilan etmesini "panik işareti" olarak gördüğünü söyledi.

UKRAYNA'DAN İLK AÇIKLAMALAR

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski'nin danışmanı Mihaylo Podolyak da Twitter hesabından "3 günlük savaş" göndermesi yaparak şunları söyledi:

"3 günlük savaşın 210. gününde Rusya'nın elde ettikleri: 1- Seferberlik 2-Kapatılan sınırlar, bloke edilen banka hesapları 3 Askerden kaçanlar için hapis... Her şey planınıza göre devam ediyor değil mi? Hayatın harika bir mizah anlayışı var."

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba ise, "Sahte referandumlar ve seferberlik hiç bir şeyi değiştirmeyecek. Rusya, Ukrayna topraklarını yasadışı bir şekilde işgal eden saldırılarda bulundu. Ukrayna topraklarını özgürleştirme hakkına sahiptir ve Rusya ne derse desin buna devam edecektir" açıklamasında bulundu.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, "Batı, Putin'in şantajlarına boyun eğmemeli. Rusya'nın nükleer silah kullanacağına inanmıyorum. Putin, Ukrayna'yı kendi askerlerinin kanında boğmak istiyor. Sınırlarımız içindeki toprakları özgürleştireceğimizden eminim" açıklamasında bulundu.

ÇEKYA: TEK SALDIRGAN TARAFIN RUSYA OLDUĞUNUN BİR KANITI

Çekya Başbakanı Petr Fiala, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya'ya tepki göstererek, "Putin'in ilan ettiği kısmi seferberlik, Rusya'nın Ukrayna savaşında tek saldırgan olduğunun bir başka kanıtı. Ukrayna'nın yardıma ihtiyacı var ve bunu kendi çıkarlarımız için yapmaya devam etmeliyiz" dedi.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleriş Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın Rus kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar düzenlenmesi yönündeki girişimlerden endişe duymaktayız. Bu tür gayrı meşru oldubittiler, uluslararası toplum tarafından tanınmayacaktır. Aksine, diplomatik sürecin canlandırılması çabalarını zora sokacak ve istikrarsızlığın derinleşmesine yol açacaktır. Bu vesileyle 2014'te Kırım'ın yasadışı ilhakından bu yana vurgulamakta olduğumuz, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü, bağımsızlığı ve egemenliğine yönelik desteğimizi yineliyor, süregiden savaşın söz konusu hedef temelinde barışçıl müzakereler yoluyla çözümü için gereken her türlü katkıyı sunmaya hazır olduğumuzu yineliyoruz" denildi.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 213
  • birisi 1 yıl önce Şikayet Et
    Resmen Rusyayı nükleer kullanması için kışkırtıyorlar... ne olacağını görmek ya da sağlam bir propaganda aracı olması için... ABD son 5 yıldır resmen her konuda Dünya savaşı çıkarmaya çalışıyor... Sebebi ise 2 dünya savaşından en çok karlı ABD çıkmıştı. 3. de de onun çıkacağını düşünüyor... Tüm dünya ülkeleri ABD nin 3ç. Dünya savaşından zararlı çıkacağını gösterse bu karşıklıklar azalır...
    Cevapla
  • Hyr 1 yıl önce Şikayet Et
    hitlerden beter bu adam.
    Cevapla
  • haluk 1 yıl önce Şikayet Et
    yorumcuların bir kısmı nükleer savaşın çıkmasını dört gözle bekliyor . tedbirli nükleer deneme yapılmayacak . insanlar ölsün diye havada patlatılacak atılacak ilk nükleer bombadan sonra ölenlerden çok kalanlar düşünsün ne yapacağını .radyasyonlu mu diye dünyada hiçbirşey yiyilemiyecek içilemiyecek .
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusyanin Ukraine de nükleer silah kullanacagina bende inanmiyorum ama yilan gibi siszip sokan polonya ve almanyaya ata bilir diye düsünüyorum ama abd den ingilteredem korkar diye düsünüyorum
    Cevapla
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Kimse rusyayi takmiyor nato rusya nükleer savasi kazanamaz diyor kazanmasina gerek mi var her yere binlerce nükleer silah atarsa nato da kazanamaz rusyada kazanamaz amac ben kazanamiyorsam sende kazanama nato savas oyunlarini birakip Ukraine icin masaya oturmali nato rusyayi ( iran libya afganistanda irakla) karistirmamali
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü
Yeniden Refah Partisi’nde aklın yolu bir: “Büyükşehirlerde destek Cumhur’a!”