Ukrayna'da "Rusya'ya katılmak için" düzenlenen referandumlar başladı

Ukrayna'da Rusya'nın elinde bulunan Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson bölgelerinde, Rusya'ya bağlanmak için planlanan referandumlar bugün başladı. Referandumlar 27 Eylül'e kadar sürecek.

Ukrayna'da "Rusya'ya katılmak için" düzenlenen referandumlar başladı
Ukrayna'da "Rusya'ya katılmak için" düzenlenen referandumlar başladı
GİRİŞ 23.09.2022 10:23 GÜNCELLEME 23.09.2022 11:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Ukrayna'nın doğusunda Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki sözde Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerinde, Zaporijya ve Herson bölgelerinde Rusya'ya bağlanmak için planlanan referandumlar başladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, sonuçlarını destekleyeceklerini belirttiği referandumlar 27 Eylül'e kadar sürecek.

Halka referanduma katılması için broşürler dağıtılıyor

"KABUL ETMEYECEĞİZ" TEPKİLERİ VAR

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, referandum kararlarına tepki göstererek, "Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek" ifadesini kullanmıştı.

Türk Dışişleri Bakanlığı da "Ukrayna'nın Rus kontrolü altındaki bazı bölgelerinde tek taraflı referandumlar düzenlenmesi yönündeki girişimlerden endişe duymaktayız" açıklamasında bulunmuştu.

Rusya'da askeri seferberlik ilan edildi: Putin'den 'Blöf yapmıyoruz' çıkışıRusya'da askeri seferberlik ilan edildi: Putin'den "Blöf yapmıyoruz" çıkışı

Putin'in 'askeri seferberlik ilan ettik' açıklamasına dünyadan peş peşe tepkilerPutin'in "askeri seferberlik ilan ettik" açıklamasına dünyadan peş peşe tepkiler

ABD Başkanı Joe Biden ise referandumların, Birleşmiş Milletler Anlaşması'nın "ciddi bir ihlali" olduğunu söylemişti.

Referandum sonucunda Rusya'nın söz konusu bölgeleri ilhak etmesi beklenirken Rus yetkililer, referandumun ardından Rus toprağı olarak kabul edilecek bölgelerin savunması için stratejik nükleer silahlar da kullanabilecekleri uyarısında bulunuyor.

Luhansk'ta üzerinde "Sonsuza kadar Rusya ile" yazan bir reklam panosu

NE OLMUŞTU?

Donbas Bölgesi'ndeki Donetsk ve Luhansk yönetiminin sözde halk konseyleri, her iki bölgenin Rusya'ya katılması için 23 Eylül'den 27 Eylül'e kadar halk oylaması yapılacağını duyurmuştu. Ukrayna'da Rus ordusunun kontrolü altındaki Herson bölgesindeki sözde yönetim de 23-27 Eylül'de bölgenin Rusya'ya katılması için referandum yapılacağını açıklamıştı. Zaporijya bölgesinin de o tarihlerde referanduma gideceği bildirilmişti.

Rusya, 2014'te Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki meydan olaylarıyla Kırım'ı yasa dışı ilhak etmişti. Bunun ardından ayrılıkçılar, Rus etnik nüfusunun çoğunlukta olduğu Donetsk ve Luhansk bölgelerinde sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti isminde yönetimler ilan etmişti.

Referandumda görevli Rus ayrılıkçısı asker

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 21 Şubat'ta sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyeti'nin tanınmasına dair kararnameyi Kremlin Sarayı'nda imzalamıştı.

Putin, 24 Şubat sabahı "Donbas'taki insanları korumak üzere özel askeri operasyon" başlattıklarını duyurmuştu. Böylece Rusya-Ukrayna savaşı başlamıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • Çapanoğlu/Yozgat 1 yıl önce Şikayet Et
    Suriyede başımıza bela olan putin. Allah şaşırttı seni ve inş. seninde sonun olur ukrayna savaşı.
    Cevapla
  • Mizah 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonucu belli olmasa Rusya referandum yapar mı ?
    Cevapla
DİĞER HABERLER
EYT düzenlemesinden en çok faydalananlar SSK’lı çalışanlar
Bakan Bolat: Kamu kurumları İsrail firmaları ile ticaret yapmıyor