Rusya'da askeri seferberlik ilan edildi: Putin'den "Blöf yapmıyoruz" çıkışı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'da kısmi askeri seferberlik ilan etti. Putin ayrıca; Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'da düzenlenecek "Rusya'ya katılma" referandumunu destekleyeceklerini söyledi.

GİRİŞ 21.09.2022 09:01 GÜNCELLEME 21.09.2022 10:18
Bu Habere 107 Yorum Yapılmış

Rusya'da genel seferberlik ilan edileceği dedikodularının ortaya çıkmasının ardından dikkat çeken gelişmeler yaşanmaya başlandı. Rusya kaynaklı bazı haberlere göre; 18-25 yaş arası erkeklere yurt dışı yasağı geleceği ve genel seferberlik ilan edileceği iddia edildi.

İSTANBUL'A YOĞUN İLGİ VAR

Bu gelişmenin ardından, Rus vatandaşların ülkeden ayrılmayı tercih ettiği kaydedildi. Moskova'dan İstanbul'a bilet fiyatlarının 30 bin TL'ye kadar çıktığı, yoğun ilgiden ötürü bilet fiyatlarının sürekli yükseldiği iddia edildi. Seferberlik iddialarının ortaya atılmasının ardından ülkeden ayrılmak isteyenlerin sayısının giderek arttığı öne sürüldü.

İDDİALAR GERÇEK ÇIKTI, PUTİN SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Donetsk'te Rus destekli ayrılıkçı liderler, dün, Rusya'ya katılmayla ilgili referandum yapacaklarını duyurdu. Rus kontrolündeki Herson ve Zaporijya bölgelerindeki yetkililer de Rusya'ya katılmak için referandum talep edeceklerini duyurdu. Donetsk, Luhansk,  Herson ve Zaporijya'da referandum tarihi 23-27 Eylül olarak açıklandı.

Donetsk, Luhansk, Herson ve Zaporijya'da referandum yapılacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu 4 bölgenin referandum kararı almasının ardından ulusa seslendi.

Kısmi askeri seferberlik ilan edildiğini söyleyen Putin, şu ifadeleri kullandı:

Putin kararnameyi imzaladı: Rusya Donetsk ve Luhansk'ı tanıdıPutin kararnameyi imzaladı: Rusya Donetsk ve Luhansk'ı tanıdı

Zelenski: Rusya iki bölgede referandum düzenleyecekZelenski: Rusya, Donetsk ve Luhansk'la birlikte Herson ve Zaporijya'da da referandum düzenleyecek

Dünyadan peş peşe referandum açıklaması! ABD ve NATO: Kabul etmeyeceğizAyrılıkçılardan referandum kararı: Rusya'ya peş peşe tepki geliyor! ABD ve NATO: Kabul etmeyeceğiz

"Kiev, İstanbul da dahil olmak üzere anlaşmalara olumlu yanıt vermeye başladı. Ancak Batı bunu istemedi ve Ukrayna'nın müzakereleri durdurmasını sağladı. Burada söz konusu olan şey Rusların yaşadığı ve Rusya'dan koruma talep eden bu bölgeleri ve Rusya'yı savunmak. Batı'nın amacı Rusya'yı zayıflatmak, bölmek ve yok etmek. Batı, Rusya'nın birçok savaşan bölgeye ayrılmasını istiyor. Özel operasyonun ana hedefi değişmedi, hedef tüm Donbass topraklarının kurtarılması. Ukrayna'nın doğusunda savaşan askeri gönüllüler, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin üyeleriyle aynı statüye sahip olacak. Rusya ile birleşme arzusunda olan insanlarımızı Batı destekli Ukrayna'nın ellerine terk edemeyiz. Onların kendi kaderlerini belirleme konusundaki samimi isteklerine cevap vermekten geri duramayız. Rusya hükümeti referandumları destekleyecek. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm askeri silahları kullanacak, bu bir blöf değil."

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda güncel durum (Harita: NTV)

ŞOYGU'DAN KISMİ SEFERBERLİK AÇIKLAMASI

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ise, kısmı seferberliğe tani olacak kişilerin sadece "askerlik yapmış, özel askeri eğitimden geçmiş ya da askeri deneyimi olan kişiler" olacağını söyledi. Şoygu ayrıca, kısmı seferberlik sırasında, seferberlik durumunda göreve çağrılabileceklerin sadece yüzde 1'nin cepheye gönderileceğini kaydetti.

Rusya Savunma Bakanı, "Batılı komutanlar Kiev'de, operasyonları yürütüyorlar. Seferberlik kapsamında 300 bin yedek asker göreve çağrılacak. Bizim büyük kaynaklarımız var, 25 milyon kişi. Seferberlik için çağrılanlara cepheye gönderilmeden askeri eğitim verilecek. Ukrayna'daki özel askeri operasyonda şimdiye kadarki kayıp sayımız 5.937" dedi.

"DÜNYA GÖRÜLMEMİŞ BİR ÇATIŞMAYA GİREBİLİR"

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic de dün yaptığı açıklamada, "Bir veya iki ay içinde dünya, İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülmemiş bir çatışmaya girebilir. Batı'nın Rusya ve Çin ile ilişkilerinin kötüleşmesi ve çatışmanın küresel düzeye yayılması çok mümkün" ifadelerini kullanmıştı.

Sırp lider süre verdi: Sınırlar değişecek, büyük çatışmalar çıkacak!Sırp lider süre verdi: Sınırlar değişecek, büyük çatışmalar çıkacak!

Rusya savaştan kaçanlara cezayı artırdı: 10 yıl hapis verilecek!Rusya savaştan kaçanlara cezayı artırdı: 10 yıl hapis verilecek!

RUSYA'DA SEFERBERLİKTEN KAÇMANIN CEZASI DÜN ARTIRILMIŞTI

Rusya'da askeri seferberlik görevinden kaçanlar için hapis cezasının artırılmasına yönelik yasa tasarısı, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'dan geçmişti. Duma'da kabul edilen yasa tasarısıyla çeşitli değişiklikler yapılan tasarıya göre, düşman ordusuna gönüllü bir şekilde teslim olan askerlere 10 yıl, savaşta yağma yapanlara 15 yıl hapis cezası verilebilecek. Seferberlik zamanında askeri görevden kaçmanın hapis cezası da 5 yıldan 10 yıla çıkarıldı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 107
  • Hacivat 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya akli sira bizi korkutuyor 300 bin asker ne ki 3 milyonda olsa basaramayacak nükleer silah bir sende mi var herkezde var atana atarlar
    Cevapla
  • mert 1 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede askeri seferberlik ilan etmeli her ihtimhale karsi tekminli olmamiz gerekir dörttarafimiz düsmanlarla dolu
    Cevapla
  • Tarafsiz 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya 3dunya savaşı cikarirsa Türkiye'nin pozisyonu yine tarafsızlık olacak neden PKK PYD yi silahlandiran ABD başta NATO Turkiyede 1960 bu yana darbeler arkasında ABD başta NATO Türkiye'ye S400 bahanesiyle ABD başta NATO ambargosu Yunan'a ruma S300 Türkiye aleyhine kullanıyor Türkiye aleyhine silah yigma adalar silhlandiriyor NATO ses çıkarmak bir yana daha simartiyir natodaki başka ülkeye 5madde var Türkiye söz konusu olunca yok ....vb uzayıp gidiyor kısacası bize rustan daha çok NATO düşman olası bir savaşta Türkiye yine arabulucu ve tarafsız olmali
    Cevapla
  • mehmet 1 yıl önce Şikayet Et
    Zaten aylardır 30 bin tl üstündeydi biletler. Siz yeni mi farkettiniz?
    Cevapla
  • abdullah 1 yıl önce Şikayet Et
    önümüzdeki 5 yıl içinde dünya savaşına hazır olun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Abdülkadir Selvi'den ilginç iddia! Özel'in Erdoğan'a teklifi bu olacak
ÖSYM'nin izole sınav merkezi kapılarını ilk kez açtı! Çöp bile 45 gün dışarı çıkmıyor