Rusya'dan Belarus'u savaşa katma planı

Kremlin son askeri başarısızlıklar ve Kırım Köprüsü'ne saldırıdan sonra planlarını gözden geçiriyor. Bu kez Ukrayna'ya kuzeyden baskı için Belarus'un savaşa katılması gündemde.

GİRİŞ 10.10.2022 08:31 GÜNCELLEME 10.10.2022 09:51
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Ukrayna savaşında belirlediği hedeflere bir türlü ulaşamayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dört koldan büyük savaş planını yeniden devreye soktu. Belarus başkenti Minsk'ten gelen haberler savaşta kuzeyden yeni cephenin açılmak üzere olduğuna işaret etti. Belarus'ta görevli Ukrayna Büyükelçisi İgor Kizima önceki akşam Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak kendisine, "Ukrayna, Belarus’a saldırmaya hazırlanıyor. Bu girişimlere en sert yanıt verilecek" notası verildi.

KİEV: KABUL ETMEYİN

Büyükelçi Kizima'nın elindeki Belarus notasını ülkesine iletmesinden kısa süre sonra Kiev'den karşı açıklama geldi. Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Putin tarafından kuzeyden Ukrayna'ya saldırma konusunda ikna edildiği belirtilerek, "Ukrayna, komşumuz Belarus'a saldıracağını kesinlikle reddediyor. Minsk'teki büyükelçimize verilen nota Rusya lideri Putin'in bu ülkeyi bize karşı savaşa sokma planının parçası olarak değerlendiriyoruz. Belarus yönetimini Moskova'dan verilen emirlere itaat etmemeye davet ediyoruz" dendi.

Belarus, S-400 ve İskender füzelerini resmen duyurdu!Belarus, S-400 ve İskender füzelerini resmen duyurdu!

Lukaşenko, Belarus ve Rusya’nın “aşağılanmaya” tahammül etmeyeceğini söylediLukaşenko, Belarus ve Rusya'nın aşağılanmaya tahammül etmeyeceğini söyledi

Lukaşenko’dan orduya savaş talimatı: Durum çok ciddi...Lukaşenko!dan orduya savaş talimatı: Durum çok ciddi

Belarus'tan Polonya sınırında savaş provası: Asker yığdılarBelarus'tan sınırda savaş provası: Asker yığdılar

500 BİN ASKER SİLAH ALTINDA

Rusya'dan farklı olarak "sessiz seferberlik" yürüttüğü ortaya çıkan Lukaşenko'nun, ülkesinde 500 bin askeri silah altına aldığı ilan edildi. Belarus lideri, savaşın başladığı 24 Şubat tarihinde Rus kuvvetlerine hava sahasıyla kara yollarını kullandırtmıştı.

GÜNEYE TAKVİYE

Rusya'da Kremlin çevresinden alınan duyumlara göre; Ukrayna ordusunun geçtiğimiz hafta Herson bölgesinde elde ettiği başarıların ardından Rus komutanlar Putin'in huzuruna çıkarak, "Dinyeper nehri kuzeyindeki toprakları il merkezi Herson şehri dahil olmak üzere elimizde tutmak isterseniz, büyük zayiat vereceğiz. Nehrin güney yakasına çekilmeliyiz" önerisinde bulunmuş. Rus genelkurmayının çekilme önerisini kabul etmeyen Putin, önümüzdeki günlerde Herson istikametinde ciddi güç takviyesi yapılacağını söylemiş. Moskova'dan alınan duyumları destekleyen bir diğer gelişme Kremlin'deki şahinlerin baskısıyla Rusya'nın Ukrayna harekâtı komutanlığına Rusya Hava Kuvvetleri Komutanı General Sergey Surovikin'in getirilmesi gösterildi.

KAYNAK: HÜRRİYET GAZETESİ / NERDUN HACIOĞLU
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 3
  • Tmm 1 yıl önce Şikayet Et
    Vursunlar vurdukca türkiye kıymetlenır
    Cevapla
  • Hüdai Çakmak 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya'nın Ukraynay'a saldırması zaten hata idi. Bu savaşa Belarus'u da sokmak çok daha büyük hata, yangını körükle gitmek olur. Rusya - Belarus - Ukrayna ve Avrupa'nın daha kötü yanmasına neden olur. Sonuçta yine ABD şeytanı kazanır. Yapılacak en akıllıca iş her ne pahasına olursa olsun daha fazla büyümeden ABD dışında her yeri yakıp yıkacak olan bu yangını söndürmek olmalıdır.
    Cevapla
  • selman 1 yıl önce Şikayet Et
    Bir ukraynalı başlarındaki ülke düşmanı şaklabanı vurmalı
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Hamas'tan ateşkes açıklaması: Kapıyı kapatmadık
Dünya Bankası, "Emtia Piyasaları Görünümü" raporunun Nisan 2024 sayısını yayınladı