Çin, inşası devam eden uzay istasyonunda son modülü fırlattı

Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu uzay istasyonunun parçasını oluşturacak ikinci laboratuvar modülünü uzaya gönderdi. İstasyon son modülün ardından T şeklini alacak ve tüm ülkelere hizmet vermeye başlayacak.

Çin, inşası devam eden uzay istasyonunda son modülü fırlattı
Çin, inşası devam eden uzay istasyonunda son modülü fırlattı
GİRİŞ 31.10.2022 11:56 GÜNCELLEME 31.10.2022 11:58

İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamaya göre, "Mıngtien" modülü, "Long March 5B" taşıyıcı roketiyle, Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatıldı.

Modülün fırlatışın ardından uzay istasyonunun bulunduğu, 400 kilometre irtifadaki Alçak Yer Yörüngesi'ne ulaşması ve ardından istasyona kenetlenmesi bekleniyor.

Adı, Çincede "gökleri düşlemek" anlamına gelen "Mıngtien" modülü, "Tienhı" (göksel uyum) adı verilen çekirdek modüle eklenecek.

Şanghay Uzay Uçuşu Tekonojisi Akademisi tarafından geliştirilen 17,9 metre uzunluğunda ve 4,2 metre çapındaki modül, 23 ton ağırlığa sahip.

Çin, ABD'nin uzay araştırmaları alanında iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle kendi uzay istasyonunu kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Çin'in yapımı devam eden uzay istasyonundan muhteşem karelerÇin'in yapımı devam eden uzay istasyonundan muhteşem kareler

Bir çekirdek modül, iki laboratuvar modülü ve bir uzay teleskobundan oluşması planlanan Tiengong (gök sarayı) İstasyonu tamamlandığında, Rusya'nın artık faal olmayan Mir Uzay İstasyonu ile yaklaşık aynı boyutlarda olacak.

İstasyonun ana parçası "Tienhı" (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü "Vıntien" (gökleri aramak) ise 24 Temmuz'da fırlatılmıştı.

Çekirdek modül ve iki laboratuvar modülü, istasyonun "T" biçimli ana iskeletini oluşturacak. Ana iskelet kurulduktan sonra "Şüntien" (gökleri dolaşmak) adı verilen uzay teleskobu, ayrı bir modül olarak istasyona eklenecek.

2022 sonunda tamamlanması hedeflenen istasyonda üç kişilik taykonot ekibi görev yapıyor.

KAYNAK: AA
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrailliler esir takası anlaşması ve Netanyahu'nun istifası için yine sokaklara indi
Çelik kanatların kahraman pilotları konuştu... 'Meydan okuyoruz'