Etiyopya'daki iç savaş son buldu: Türkiye'den açıklama

Etiyopya'da hükümet ve isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında çatışmaların durdurulması için yapılan anlaşma, bölgede hayatın tekrar normale döndürülmesini amaçlıyor.

Etiyopya'daki iç savaş son buldu: Türkiye'den açıklama
Etiyopya'daki iç savaş son buldu: Türkiye'den açıklama
GİRİŞ 03.11.2022 12:27 GÜNCELLEME 03.11.2022 12:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış
  • Etiyopya'da hükümet ile isyancılar arasındaki savaşı bitirecek anlaşmanın detayları belli oldu.
  • Anlaşmaya göre isyancılar silahsızlanacak ve Tigray'daki kontrol ulusal orduya geçecek.
  • TPLF, terör örgütü listesinden çıkarılacak ve bölgeye tüm temel hizmetler yeniden verilecek.

Etiyopya'daki iç savaş son buldu. Hükümet ile isyancılar arasındaki savaş bitiren anlaşmanın detayları da belli oldu. İki tarafın yaptığı ortak açıklamada, imzalanan anlaşmanın önemli başlıklarına yer verilirken geçiş döneminin nasıl olacağına ilişkin detaylı bilgi paylaşılmadı.

Etiyopya hükümeti kaynaklarından edinilen 10 sayfalık anlaşma taslağı metnine göre, ülkenin kuzeyindeki durum çatışma öncesi duruma dönecek.

Önce ağır sonra da hafif silahları bırakacak olan TPLF, doğrudan iletişim kanalları kurarak Tigray eyaleti güvenliğini ulusal orduya teslim edecek.

Anayasada federal hükümetin kontrolünde olması gereken tesisler, kara yolları ve havalimanları Etiyopya hükümetinin kontrolüne geçecek.

Ülke sınırlarının korunması federal devletin sorumluluğunda olacak ve taraflar yabancı ülkelerin bölge meselelerine karışmasına izin vermeyecek.

Anayasaya aykırı şekilde hükümet değişimi girişimlerinde bulunulmayacak ve Etiyopya TPLF'yi hedef alan askeri operasyonları durduracak.

TPLF, TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARTILACAK

Etiyopya hükümeti, TPLF'yi terör örgütü listesinden çıkaracak ve Tigray eyaletindeki tüm temel hizmetleri yeniden verecek.

Etiyopya ordusu ve yetkilileri, eyaletin başkenti Mekelle'ye TPLF'yle koordineli şekilde giriş yapacak.

Tigray eyaletine hiçbir kısıtlama olmaksızın insani yardım ulaştırılacak.

Anlaşmayla TPLF bölgede yeniden meşru bir siyasi organ olarak tanınırken, Etiyopya hükümeti de askeri olarak kuzeydeki istikrarı yeniden sağlamış olacak.

İmzaların atılması sonrası iki taraf da anlaşmadan memnuniyet duyduklarını açıklarken, anlaşma maddeleri için konulan zaman kısıtlamaları dikkati çekiyor.

BİNLERCE KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

AfB adına görüşmelere başkanlık eden eski Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo, dün, Etiyopya hükümeti ve TPLF'nin silahsızlanma, hukuk ve düzenin iyileştirilmesi ile insani yardımın devam etmesi konularında anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Etiyopya'da ordu ile TPLF arasında Kasım 2020'de başlayan çatışmalar, binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin evini terk etmesine yol açtı.

Bir dönem ülke siyasetinde etkin rol oynayan TPLF, mevcut Başbakan Abiy Ahmed'in 2018'de iş başına gelmesi sonrası koalisyondan ayrılmış ve yeni kurulan iktidar partisine katılmayı reddetmişti. Ülkede nüfusun çoğunluğunu oluşturan Amhara ve Oromo etnik gruplarının yıllarca ayrımcılıkla suçladıkları TPLF'ye yönelik öfkesi çatışmaların tetiklenmesine yol açmıştı.

TÜRKİYE'DEN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Etiyopya hükûmeti ile isyancı Tigray Halkların Kurtuluş Cephesi'nin (TPLF) yürüttüğü barış görüşmelerinde Etiyopya’nın kuzeyindeki çatışmaların sonlandırılması hususunda mutabakata varılmasından memnuniyet duyulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin ev sahipliğinde Etiyopya hükümeti ile Tigray Halkların Kurtuluş Cephesi’nin yürüttüğü barış görüşmelerine ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, "Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Hükümeti ile Tigray Halkların Kurtuluş Cephesi'nin yürüttüğü barış görüşmelerinde Etiyopya’nın kuzeyindeki çatışmaların sonlandırılması hususunda mutabakata varılmasından memnuniyet duyuyor, söz konusu mutabakatın kalıcı olmasını temenni ediyoruz" ifadesine yer verildi.

Söz konusu görüşmelere öncülük eden Afrika Birliği, ev sahibi Güney Afrika Cumhuriyeti ve katkı sağlayan tüm tarafların gayretlerinden dolayı kutlandığı açıklamada, Türkiye'nin barış ve huzurun tesisi için Etiyopya'ya her türlü desteği vermeye hazır olduğu yinelendi.

ABD'DEN DE AÇIKLAMA GELDİ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Etiyopya'da iç savaşı sonlandıran anlaşmayı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Başta Afrika Birliği ve birliğin dönem başkanı Güney Afrika Cumhuriyeti olmak üzere anlaşmanın sağlanmasında rol oynayanlara teşekkür eden Price, ABD'nin Etiyopya'daki barışa olan bağlılığını yineledi.

Price, ABD'nin gözlemci olarak Güney Afrika'daki görüşmeleri takip ettiğini ve görüşmeler destek verdiğini dile getirdi.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Erdoğan 1 yıl önce Şikayet Et
    Fakir halkların üzerinden oyun çevirenleri cehennem bekliyor.
    Cevapla
  • zaza sait 1 yıl önce Şikayet Et
    allah muafak etsin bir daha bu olaylarn yaşanmaması dileğiyle hepinize tşkür ederim
    Cevapla
  • Kahrolsun abd 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu abd yi işin içine sokmayan ülkeleri tebrik ediyorum..,!
    Cevapla
  • Kahrolsun abd 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu abd yi işin içine sokmayan ülkeleri tebrik ediyorum..,!
    Cevapla
  • Murat gözükara 1 yıl önce Şikayet Et
    Silah satan abd... Neyi kutluyor... Pkk yıda Besleyen abd değil mi...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama