Türkiye'nin yeni doğal gaz keşfi uluslararası basında manşet oldu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çaycuma-1'de 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervi keşfedildiğini duyurdu. Bugüne kadar keşfedilen gazın toplam değeri 1 trilyon dolara ulaştı. Bu yeni gaz keşfi uluslararası basında geniş yankı uyandırdı.

GİRİŞ 27.12.2022 11:16 GÜNCELLEME 27.12.2022 16:18
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yılın son Kabine Toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğal gaz rezervini keşfetti" diyerek yeni müjdeyi duyurdu. Bu keşfin, diğer keşiflere de kapı aralayacağını vurgulayan Erdoğan, "Daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar küplük rezervimiz, 652 milyar metreküp olarak revize edildi. Böylece Karadeniz'deki gaz rezervimiz Çaycuma 1'daki yeni keşifle 170 milyar metreküp artarak 710 milyar metreküpe ulaştı" dedi.

Türkiye'nin Karadeniz'de bulduğu yeni doğal gaz rezervi dış basında büyük ses getirdi.

REUTERS: TÜRKİYE, AKDENİZ'DE HİDROKARBON ARIYOR

Reuters, enerjide kendi kaynaklarını elde etmeye başlayan Türkiye'nin çalışmalarıyla ilgili bir habere imza attı. Haberde, "Türkiye'nin Karadeniz'de keşfettiği doğal gazın toplam hacmi şu anda 710 milyar metreküp. Önceki bulgu revize edildi" denildi.

Türkiye'nin Sakarya sahasında 13 kuyu açtığı belirtilen haberde, Erdoğan'ın "Çaycuma-1'deki yeni keşfimizle Karadeniz'deki gaz rezervimiz 170 milyar metreküp artarak 710 milyar metreküp oldu" şeklindeki açıklamasına yer verildi. Sakarya doğal gaz sahasının 2023'te devreye alınacağı ve ulusal şebekeye bağlanacağı kaydedildi.

Öte yandan Türkiye'nin, Akdeniz'de de hidrokarbon kaynakları araştırdığı, ihtilaflı sulardaki faaliyetlerinin Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi gerilimi artırdığı ifade edildi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'de gaz merkezi kurma fikrine de işaret edildi.

BLOOMBERG: ÜÇTE BİR ORANINDA ARTIRDI

Bloomberg, "Türkiye, Karadeniz doğal gaz rezervlerindeki devasa artışı açıkladı" başlığıyla gelişmeyi okurlarıyla paylaştı.

Konuya ilişkin haberde, "Türkiye, ayrı bir keşif sayesinde Karadeniz'deki doğal gaz rezerv tahminini yaklaşık üçte bir oranında artırdı" ifadesi kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yeni rezervlerin 710 milyar metreküpe ulaştığına dair açıklaması hatırlatıldı.

WORD OİL: REZERVLER, TAHMİN EDİLENDEN ÇOK DAHA BÜYÜK

Word Oil adlı internet sitesi de "Türkiye, yeni keşif ve mevcut açık deniz çalışmaları ile Karadeniz'deki doğal gaz rezervlerini artırdı" diye yazdı. Erdoğan'ın, keşif duyurusunu yaparken, "Bu yeni keşif, yenilerine kapı aralayacaktır. En kısa zamanda yeni kuyular açmaya başlayacağız" dediği kaydedildi.

Halihazırda Karadeniz'deki en büyük rezerv olan Sakarya'daki rezervlerin, başlangıçta varsayılandan çok daha büyük göründüğüne dikkat çekildi.

Sakarya sahasının, 2023'ün ilk çeyreğinden itibaren Türkiye şebekesine gaz aktarmaya başlayacağı notuna yer verildi.

YUNAN BASINI MANŞETLERE TAŞIDI

Yunan basını da Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarınaa geniş yer verdi.

CNN International'ın Yunanca edisyonu "CNN Yunanistan", Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yer verdiği haberinde, Karadeniz'deki doğal gaz rezervinin toplam 710 milyar metreküp olduğunu ve ticari değerininse 1 trilyon olduğuna dikkat çekti.

TA NEA'DAN KÖPRÜ VURGUSU

Ta Nea gazetesi ise, haberde rezervin büyüklüğünden daha çok Türkiye'nin amacına odaklandı. Gazete, Türkiye'nin amacının kendi enerji ihtiyacını karşılamak olduğunu vurguladığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Doğu ile Batı'yı sadece İstanbul ve Çanakkale'deki köprülerimizle değil, enerji köprülerimizle de birbirine bağlayacağız" sözünü ön plana çıkardı.

Ethnos gazetesi Türkiye'nin Karadeniz'deki sondaj çalışmalarının meyvelerini verdiğini yazarken, Yunanistan'ın en popüler internet sitelerinden in.gr tıpkı Ta Nea gibi Türkiye'nin "enerji köprüsü" konumuna dikkat çekti.

Yunanistan'ın en büyük gazetelerinden Kathimerini, Türkiye'nin günlük petrol üretiminin 80 bin varile ulaştığını, hedefin önümüzdeki yıl günde 100 bin varile ulaşmak olduğunu vurguladı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine yer verdi:

"Karadeniz'de keşfettiğimiz doğal gaz, uluslararası piyasalarda bugünün oranlarıyla 1 trilyon Dolar değerinde. Yeni keşfimiz benzer keşiflere de kapı aralayacak. En kısa sürede yeni sondajlara başlayacağız."

Yunan devlet televizyonu ERT, Türkiye'nin keşfini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri ile duyurdu ve "Erdoğan: 58 milyar metreküp yeni doğal gaz rezervi bulduk" başlığını kullandı.

Skai televizyonu ise, Türkiye'nin yakın zamanda yeni sondajlara başlayacağını vurguladı. 

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • Deli gadir 1 yıl önce Şikayet Et
    Artik ege akdenizdede suprizler bekliyoruz turkiye kendi enerjisine kavustugu halde ekonomik olarak bir café atlayacak savunma sanayi uretim hiz kazanacak kimse tutamaz turkiyeyi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şampiyonluk yarışı kızıştı! Düşme hattı alev aldı! Süper Lig'de son durum...
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!