Suriye'yle ikinci görüşme Türkiye'de olabilir

Türkiye ile Suriye arasında 11 yıl sonra başlayan yeni normalleşme sürecinde ilk buluşma, Moskova'da gerçekleşmişti. Şubat ayında planlanan ikinci toplantının, Türkiye'de olması yönünde Ankara'nın girişimlerinde yol aldığı ifade edildi.

Suriye'yle ikinci görüşme Türkiye'de olabilir
Suriye'yle ikinci görüşme Türkiye'de olabilir
GİRİŞ 12.01.2023 15:42 GÜNCELLEME 12.01.2023 16:28
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Ankara ile Şam arasında normalleşme süreci Rusya'nın da girişimleriyle son 6 aydır yoğun bir hız kazandı. İstihbarat birimlerinin görüşmeleri devam ederken, 11 yıl sonra bakanlar düzeyinde ilk somut adım 28 Aralık'ta atıldı. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Başkanı Hakan Fidan; Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile Rusya Federasyonu ve Suriye istihbarat başkanlarıyla Moskova'da bir araya geldi.

Toplantıda Suriye krizi, mülteci sorunu ve Suriye topraklarında bulunan tüm terör örgütleri ile ortak mücadele çabaları ele alındığı açıklandı.

İKİNCİ TOPLANTI TÜRKİYE'DE OLABİLİR

Türkiye, Suriye ve Rusya'nın ikinci toplantısının dışişleri bakanları düzeyinde planlandığı ifade edilirken, toplantının yeri konusunda ise Türkiye, üçüncü ülke yerine Türkiye'de olması için yol aldı. Toplantının yeri ve zamanınınsa henüz belli olmadığı vurgulanırken, Şam yönetiminin üçüncü ülkelere veya Moskova'da toplantının olmasına sıcak baktığı ifade edildi. Ancak bu noktada Rusya'nın tavrı da etkili olacak. Rusya'nın, Türkiye'nin talebine destek vermesi halinde Türkiye-Rusya-Suriye buluşmasının adresi Ankara olacak. Deutsche Welle Türkçe'ye bilgi veren kaynaklar, "Şubat ayı içerisinde Türkiye'de toplantı olması yönünde yol alındı" derken, bu adımı da "Sürecin en kritik gelişmelerinden biri olur ve Türkiye'nin son dönem bölgesel barış için attığı tüm adımların devamı olur" sözleriyle değerlendirdi.

Toplantının Türkiye'de gerçekleşmesi halinde, Suriye savaşının başladığı 2011'den bu yana Şam'dan Ankara'ya ilk resmi düzeydeki ziyaret ve toplantı olmuş olacak.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Esad açıklaması: Görüşeceğiz!Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Esad açıklaması: Görüşeceğiz!

ERDOĞAN-ESAD GÖRÜŞMESİ OLACAK MI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz günlerde, Esad ile görüşebileceğini açıklamıştı. Hükümete yakın kaynaklar, şu aşamada kısa vadede bunun zor olduğuna dikkati çekerken, dışişleri bakanları buluşması sonrasına işaret ediyor. Öncelikle yüz yüze değil telefonda bir görüşme olabileceğine ve daha sonra üçlü müzakerelerde yol alınması halinde yüz yüze temasın da olabileceğine dikkat çekildi.

KAYNAK: DEUTSCHE WELLE TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • İbrahim Sarı 1 yıl önce Şikayet Et
    KIZILELMA ya varıncaya dek
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    inşallah biran önce görüşülürde bu sorundan kurtuluruz
    Cevapla
  • hilal 1 yıl önce Şikayet Et
    esatla görüşülsün süriyeliler gitsin artik
    Cevapla
  • selim ileri 1 yıl önce Şikayet Et
    sakın ha ülkemize gelmesinler, gidin başka bir ülkede görüşün. malum, ülkemize gelen suriyeliler bir türlü gitmek bilmiyor. gelirlerse daha sınırdan girer girmez TC kimliği alırlar. sonra da al başına püsküllü belayı
    Cevapla
  • Haklısın 1 yıl önce Şikayet Et
    TutuNANLAR oluyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Şimşek'ten kamuda tasarruf ve enflasyon açıklaması
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor