Rus büyükelçi Yerhov: Savaşın ne zaman biteceğini Allah bilir

Türkiye'nin ateşkes çabaları için "Barış getiren bereketlidir" yorumunu yapan Rusya Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, savaşın ne zaman biteceğine ilişkin ise, düzenlediği toplantıda Türkçe olarak "Allah bilir" dedi.

GİRİŞ 17.03.2023 08:32 GÜNCELLEME 17.03.2023 15:31
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Rusya-Ukrayna Savaşı ile ilgili bir belgesel gösteriminin ardından Ankara'da gazetecilerle bir araya gelen Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, ülkesinin bu kararının nedenlerini anlattı.

Yerhov, Karadeniz'de düşürülen ABD İHA'sı ve Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili de konuştu:

"Tahıl koridoru ile ilgili itirazlarımızı açıkladık. Karadeniz tahıl inisiyatifi iki parçadan oluşuyor. Bir kısmı Ukrayna tahılının ihracatıdır. Ukrayna dünyadaki büyük üreticilerden biridir. İkinci kısmı da Birleşmiş Milletler ile imzalanan anlaşma gereği Rus tahılının ihracatıdır. Rusya, Ukrayna’dan daha büyük bir ihracatçıdır. Tahıl dışında gübremiz de var. Az gelişmiş ülkeler için de bu gübre önem taşıyor. Birinci kısımla ilgili sorunlarımız devam ediyor. Tahıl aç ülkelere çok az ulaşırken Batılı ülkeler çok fazla alıyor. Rusya tahıllarının ihracatıyla ilgili çok fazla problemler bulunuyor. İhracat için gemiler gerekiyor. Bunların kiralanmasıyla ilgili, ödeme ile ilgili, sigorta ile ilgili sorunlar var. Gübrelerin ihracatı ile ilgili daha kötü bir durum var. Biz bu durumda şikayet ettik ve etmeye devam edeceğiz. Şimdi anlaşmayı 60 gün için uzattık. Bu ültimatom değil ama sinyaldir. Bu anlaşma bize uygun değilse ne gerek var? 18 Mayıs’ta sonuçlarını göreceğiz. Tango için iki kişi gerekiyor. Tahıl inisiyatifi içinse dört kişi gerekiyor, Rusya da dahil.

"YABANCI DİLLERDE KONUŞMALAR DUYUYORUZ"

Özel askeri harekâtın amaçlarından biri, Ukrayna topraklarından Rusya’ya yönelik askeri tehdidi ortadan kaldırmak. Ukrayna topraklarına NATO’nun füze üsleri yapılırsa o yerlerden Moskova’ya füzelerin uçuş süresi 3 dakika civarındadır. Bu topraklara kimse bizi öldürmek için gelmesin istiyoruz. 8 yıldır bunu yapıyorlardı. Biz aslında resmi olarak değil ama fiili olarak NATO’ya karşı savaşıyoruz. Bu savaş nasıl ve ne zaman biter onu Allah bilir. Cephenin karşı tarafındaki bazı yerlerden Ukraynaca ve Rusça değil, başka diller duyuyoruz. İngilizce, Lehçe ve kısmen Almanca telsiz konuşmaları duyuluyor.

"NATO RUSYA’YA KARŞI KURULDU"

NATO doğrudan ülkemiz aleyhine kuruldu. Sovyetler dağıldı, NATO halen duruyor. NATO’nun olumlu olduğuna bizi ikna etmek imkansızdır. NATO’nun Finlandiya ve İsveç’e genişlemesi konusuna gelince, bana göre bu iki ülkenin tarafsızlığı ve bağımsızlığı kendileri için daha iyidir.  Finlandiya ve İsveç NATO’ya girerse daha güvenli olmazlar. Özel operasyonumuz, NATO’nun Ukrayna topraklarına genişlememesi ile ilgiliydi. Biz operasyondan önce hem ABD hem de NATO kurmaylarına yeni güvenlik konseptlerine ilişkin teklifleri ilettik. Bunları unutun dediler ve bu olaylar gelişti. Bir askeri uzmanın dediği gibi, ‘Savaş politikanın başka araçlarla devamıdır.’ Ukrayna’da NATO’nun zırhlılarının ve füzelerinin bulunmasını biz kabul edemeyiz. Ukrayna’da şu anda Rusya’ya tam düşman kuvvetler bulunuyor.

KARADENİZ’DE DÜŞEN ABD İHA'SI

Karadeniz’e düşen ABD’ye ait insansız hava aracı (İHA). Bu modelleri çok iyi tanıyoruz. Silah da taşıyabilen bir İHA. Kırım’a 65 kilometrede bu İHA’nın ne işi var? Donanma merkezine çok yakın bir mesafede böyle bir şey uçuyor. Üzerinde silah var mı yok mu bilmiyoruz. Yoksa bile bu istihbarat çalışması yapıyor. Ukrayna’ya istihbarat gönderiyor. İHA’nın nereden kalktığını da öğreneceğiz. Olay olmuştur, kusura bakmasınlar. Karadeniz'e özel değil, bunun gibi çok yer var. Bu olay çok tehlikelidir. Herhangi silahın kullanılmasına yol açabiliyor. Ama bunu provoke eden kimdir? Şu anda NATO’nun amacı nedir? Sovyetler yok, Varşova Paktı yok. Rusya’yı durdurmaya çalışıyorlar. Denesinler görelim.

TÜRKİYE-RUSYA TİCARETİ

Türkiye ve Rusya’nın ticaret birimleri, ortaya çıkan sorunlarla ilgili çalışma yapıyorlar. Hem bizim ihracatçılarımız hem de Türk şirketleri bazı sertleşmeleri hissetmeye başladılar. Bu konuyu araştırıyoruz. Herhangi bir işte, ticaret de bir iştir, oyunu kurallarına göre oynamak gerekiyor. Bazı kimseler ticareti silah olarak kullanmaya çalışıyorlar.

MİLLEY'İN SURİYE ZİYARETİ

ABD Genelkurmay Başkanı Milley’in Suriye’de Fırat’ın doğusundaki bölgeye yaptığı ziyaret, bu seviyede bölgeye ilk ziyaret. Ama YPG ile görüştüğünü yalanladı. Amerika askerlerinin sağlık durumuna bakmış sanırım. Çok merak ediyordu. Türkiye ve Suriye’nin normalleşmesi konusunda çok çaba sarf ettik ve etmeye devam edeceğiz. Bence Suriye’de Rusya’nın rolü abartılıyor. Suriye Arap Cumhuriyeti bağımsız bir devlettir. Onun kendi iktidarı vardır. Bu hükümet ile ilişkileri kurduğumuzda eşit seviyede kuruyoruz. Bağımsızlıklarına ve egemenliklerine saygı duyuyoruz."

KAYNAK: AYDINLIK GAZETESİ
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 9
  • Vahit 1 yıl önce Şikayet Et
    Esed'in Sünni askerleri tamamen kendisini terkedince İran, Hizbullah ve Rusya Suriye yi ele gecirdi.artislik yapma.
    Cevapla
  • RAGIP 1 yıl önce Şikayet Et
    Rusya davasında haklı.Nato Ukrayna'ya silahlarını yığarak bizi öldürmesin diye bu harekatı yaptık diyor.Adam dürüstçe ve açık yüreklilikle konuşuyor.Rusya ve Türkiye karşılıklı çıkar ilişkisiyle çok iyi yolda ilerliyor.Amerika gibi kalleş değil,daha dürüstler.
    Cevapla
  • Kebanlı Gaggo 1 yıl önce Şikayet Et
    Dillerine Allah'ı, inşallahı alan kafirde olsa inşallah hayıra, zafere, muvaffakkiyete nail olur. Bizde inşallah diyelim.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah'a inandığı çıkarımını sanırım yapabiliriz.
    Cevapla
  • Vatandas 1 yıl önce Şikayet Et
    İnşallah inanılacak tek güç Allah cc dır....
    Cevapla
  • Mesaj 1 yıl önce Şikayet Et
    Rast Suriye'nin bağımsızlığına saygı duyuyorsa ne işi var orada? Nasılki NATO ukraynadan Rusya'ya saldırıyorsa PKK ve diğer Teröristler ve ABD bize Suriye topraklarından saldırıyor, bizde keyfimizden Suriye'ye girmedik, Rusya gibi kendimizi savunuyoruz. O halde Türkiye'ye suriyenin bağımsız ve eşit devlet olduğunu niye savunuyorsun?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Yerlikaya: 1 Mayıs'ta 226 kişi gözaltına alındı
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi