Brezilya'da yerlilerin zaferi: Amazonlarda 6 bölgede madencilik yasaklandı

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, 6 yeni yerli yaşam alanında madenciliğin yasaklanması ve ticari tarımın kısıtlanmasına ilişkin karar verdi.

Brezilya'da yerlilerin zaferi: Amazonlarda 6 bölgede madencilik yasaklandı
Brezilya'da yerlilerin zaferi: Amazonlarda 6 bölgede madencilik yasaklandı
GİRİŞ 29.04.2023 15:19 GÜNCELLEME 29.04.2023 15:53

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, ocak ayında göreve geldiğinden bu yana yerli topraklarında madenciliği teşvik eden aşırı sağcı selefi Jair Bolsonaro'nun politikalarını tersine çevireceğini belirtiyordu.

AMAZONLARDA 6 ALAN DAHA KORUMA ALTINA ALINDI

Başkent Brasilia'da açıklama yapan Lula, sürecin zaman alacağını belirterek, "Yerli topraklarına yasallık kazandıracağız" dedi.

6 yeni yerli yaşam alanına ilişkin alınan karar çerçevesinde, geniş bir Amazon yağmur ormanı alanı da dahil olmak üzere yaklaşık 620 bin hektar alan koruma altına alındı.

Amazonlar orman tahribatı son 15 yılın en üst seviyesine çıktıAmazonlar orman tahribatı son 15 yılın en üst seviyesine çıktı

Amazonlarda, günde 3 bin futbol sahası büyüklüğünde orman yok edildiAmazonlarda, günde 3 bin futbol sahası büyüklüğünde orman yok edildi

YERLİ HALK KARARI MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Yerli halka rezervlerdeki doğal kaynakları özel olarak kullanma yetkisi veren karar, tüm madenciliği yasaklarken, ticari çiftçiliğe ve ağaç kesmeye kısıtlama getiriyor.

Yeni rezervler, ülkenin merkezinin yanı sıra kuzeydoğu ve güney bölgelerinde yer alıyor.

Kararı memnuniyetle karşılayan yerli liderler, daha fazla alanın koruma altına alınması gerektiğini bildirdi.

Söz konusu kararla, son yıllarda Amazonlarda endişe verici hale gelen ormansızlaşmanın önüne geçilmesi bekleniyor.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İşte Cem Garipoğlu’nun koğuşundaki son görüntüleri
Süper Lig devi büyük oynuyor! Di Maria ve Hermoso