Sudan Dışişleri Bakanlığı: Saldırının amacı Türk Büyükelçisi'ne suikastti

Sudan Dışişleri Bakanlığı, (orduyla çatışan HDK'yı kastederek) "isyancı güçlerin" dün sabah başkentte dost ülke Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu'nun aracına yönelik saldırısını "güçlü şekilde" kınadığını belirtti.

GİRİŞ 07.05.2023 12:00 GÜNCELLEME 07.05.2023 12:35
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Sudan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu olayın Hızlı Destek Kuvvetleri'nin büyükelçilikleri, uluslararası kuruluşlar ve diplomatik misyonları sürekli hedef alma yaklaşımını yansıttığı ileri sürülerek, saldırının kınandığı belirtildi.

"İsyancı güçler" tarafından uluslararası yardım alanında kadın işçilere yönelik tecavüz ve cinsel taciz suçlarına ek olarak, büyükelçiliklere ve büyükelçilerin konutlarına saldırı ve yağma olaylarına ilişkin 10 resmi rapor aldıkları bildirilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi'nin arabasına yönelik silahlı saldırı, sivillerin öldürülmesi, vatandaşların canlı kalkan olarak kullanılması, tıbbi tesislerin işgali ve vatandaşları temel ihtiyaçlarından bir savaş silahı olarak mahrum etmek için hayati hizmetlerin hedef alınması gibi suçlarının devamı niteliğinde."

Türkiye'nin Sudan Büyükelçisi'nin aracına ateş açıldıTürkiye'nin Sudan Büyükelçisi'nin aracına ateş açıldı

"SALDIRININ AMACI SUİKASTTİ"

Açıklamada, Türkiye Büyükelçisi'nin aracına yönelik saldırının amacının, "asi milislerin" büyükelçiye soğukkanlılıkla suikast düzenlemek olduğu iddia edilerek, "Arabada Türkiye'nin bayrağı dalgalanıyordu. Gerekli güvenlik özelliklerine sahip bir araç olmasaydı, sonuçları hayal bile edilemeyecek bir olay meydana gelebilirdi" değerlendirmesi yapıldı.

Açıklamada, Viyana Sözleşmelerine uyma ve ülkedeki diplomatik misyonları koruma konusundaki yükümlülüklerini yerine getirmeyi taahhüt ederken, sivillere ve diplomatlara yönelik bu ihlallerin hukuki sorumluluğunun "isyancı milislere" ait olduğunun altı çizildi.

Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu

ÇOBANOĞLU'NUN ARACINA SALDIRI

Sudan'da, Türkiye'nin Hartum Büyükelçisi İsmail Çobanoğlu'nun konvoyundaki büyükelçilik aracına elçilik yakınlarında ateş açılmıştı.

Ordu ve HDK, Büyükelçi Çobanoğlu'nun bulunduğu diplomatik aracı hedef alan saldırı için birbirini suçlamıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Büyükelçi İsmail Çobanoğlu'nun aracına ateş açılmasına ilişkin "Hiçbir kardeşimizde, büyükelçimizde veya korumalar, özel kuvvetlerimiz dahil hiçbirisinde bir yaralanma yok" demişti.

SUDAN'DA ORDU İLE ORDU İÇİNDEKİ HDK ARASINDAKİ ÇATIŞMALAR

Sudan'da 2013'te Darfur bölgesindeki silahlı isyancılara karşı hükümet güçlerine destek amacıyla kurulan HDK'nin tamamen orduya katılmasını öngören "askeri güvenlik reformu" konusunda son birkaç aydır yaşanan anlaşmazlık, 15 Nisan sabahından itibaren sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın orduyla çatışan HDK'nin feshedilmesi ve "devlete karşı isyancı güç" ilan edilmesi kararı aldığını bildirmişti.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), devam eden çatışmalarda yaşamını yitirenlerin sayısının 551'e yükseldiğini, 4 bin 926 kişinin yaralandığını açıklamıştı.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 15
  • yolcu 11 ay önce Şikayet Et
    Müslüman denen hainlere yazıklar olsun kâfirlerin kışkırmalarıyla kardeş kanı dökmeye devam ediyorlar Arap Birliği ne halt işliyor müdahale etmez mi
    Cevapla
  • Deli dumrul 11 ay önce Şikayet Et
    abd kafiri Türkiye ye suikast düzenliyor SİHA lar göreve yıksın geçsin itleri...
    Cevapla
  • ihtiyar 11 ay önce Şikayet Et
    bu suikastin altindan bati cikacak
    Cevapla
  • Malatya 11 ay önce Şikayet Et
    Derhal iha ve sihalarımızı devreye sokup gereken cevap verilmeli birdaha böyle bir şeye kalkmasınlar
    Cevapla
  • Tespit 11 ay önce Şikayet Et
    Klasik ülkemizin bir tarafın yanında yer almasını saglama çabaları.Ne lehte ne aleyhte karismamaloyiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bombalı saldırı hazırlığındaki DEAŞ'lı yakalandı
Bakan Tekin'den açıklama! Üniversite sınavlarında yeni dönem