Nijer'e hem içeriden hem dışarıdan operasyon... 2 ülke BMGK'dan yardım istedi

Burkina Faso ve Mali, 15 üye ülkeye sahip ECOWAS'ın olası Nijer operasyonuna karşı BMGK'dan yardım istedi. Diğer taraftan Nijer'de eski isyancı grubun lideri cuntaya karşı siyasi hareket başlattı.

GİRİŞ 09.08.2023 06:49 GÜNCELLEME 09.08.2023 09:16
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Mali ve Burkina Faso Dışişleri Bakanları tarafından kaleme alınan ortak mektupta, "Burkina Faso ve Mali, uluslararası barış ve güvenliğin garantörü olan BMGK'yi, egemen bir devleti (Nijer) hedef alan ve öngörülemeyecek sonuçlar doğuracak silahlı eylemleri önleme konusunda sorumlu davranmaya çağırıyor." ifadesi kullanıldı.

Halihazırda birçok zorlukla mücadele eden Nijer halkının daha büyük bir insani trajediyle karşı karşıya kalmaması için BMGK'nin "bilgeliğine" güvenildiği vurgulandı.

Aynı mektubun Afrika Birliği Barış ve Güvenlik Konseyine de yollandığı öğrenildi.

- NIJER'DE BELİRSİZLİK SÜRÜYOR

Nijer'de 26 Temmuz'daki askeri darbenin ardından Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti. ECOWAS'ın askeri cuntaya verdiği bir haftalık süre 6 Ağustos gece yarısı itibarıyla dolmuştu.

Bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini bildiren ECOWAS, beklenenin aksine sürenin dolmasıyla askeri operasyon başlatmadı.

Sürenin dolmasına birkaç saat kala askeri cunta Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) tarafından yayımlanan bildiride, muhtemel bir saldırıya karşı Nijer hava sahasının ikinci emre kadar kapatıldığı duyuruldu.

- MALİ VE BURKINA FASO'DAN NİJER'E DESTEK

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükûmetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride, Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geldiği konusunda ECOWAS'ı uyarmış, Gine de cuntaya destek açıklamasında bulunmuştu.

ECOWAS ÜLKELERI 10 AĞUSTOS'TA TEKRAR TOPLANACAK

ECOWAS ülkeleri, Nijer'de yeni bir yol haritası belirlemek üzere 10 Ağustos'ta Nijerya'nın başkenti Abuja'da tekrar bir araya gelecek.

BATI AFRİKA DEVLETLERİ EKONOMİ TOPLULUĞU ÜYELERİ

Benin, Burkina Faso, Fildişi Sahili, Gambiya, Gana, Gine, Gine Bissau, Liberya, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal, Sierra Leone, Togo, Yeşil Burun Adaları (Cape Verde)

 

NİJER'DE ESKİ İSYANCI GRUBUN LİDERİ CUNTAYA KARŞI SİYASI HAREKET BAŞLATTI

Nijer'de 26 Temmuz'da askerin yönetime el koymasının ardından eski Touareg isyancı gruplarının lideri ve eski bakan Rhissa Ag Boula cuntaya karşı siyasi bir hareket başlattı.

Bir dönem isyancı Touareg grupların liderliğini yapan aynı zamanda eski Turizm Bakanı da olan Boula, cunta hükûmetini reddeden "Cumhuriyet için Direniş Konseyi (CRR)" isimli bir siyasi hareket başlattığını duyurdu.

Boula tarafından kamuoyuyla paylaşılan yazılı açıklamada, Nijer'in 26 Temmuz'da bir trajedinin kurbanı olduğu, ülkede toplumsal sorunlar ve terörle mücadelenin iyi gittiği bir dönemde cunta lideri Abdurrahmane Tchiani'nin kişisel çıkarları uğruna kendisine duyulan güvene ihanet ettiği bildirildi.

WAGNER'İ DAVET ETTİLER

Cuntanın, arabuluculuk girişimlerini kategorik olarak reddettiğine, "kitleleri manipüle ettiğine ve Wagner olarak bilinen savaş suçlularını" ülkeye çağırdığına işaret edildi.

Bu noktada, CRR'nin, anayasal düzeni savunan ve Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un görevine dönmesi için mücadele edecek siyasi bir hareket olduğu kaydedildi.

Açıklamada, "CRR, halka saygılı askerlere, bu isyana son verme ve General Tchiani'yi derhal tutuklamaları çağrısında bulunuyor." ifadesi kullanıldı.

"CRR, halkın iradesini yok sayan sorumsuz askerlerin başlattığı bu hain girişimi engellemek için gereken her türlü aracı kullanacaktır." mesajı verilen açıklamada, Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS) olası askeri müdahale planının da desteklendiği vurgulandı.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 28
  • TurcoBEY 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye SİHA desteği vermeli reste rest! BATI'yı Afrika'dan çıkarırsak tarihe karışır zulümleri ve hükümleri
    Cevapla
  • Realite 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye tuareglerin yanında ve destekçisi olmalıdır.
    Cevapla
  • Bülent DUMAN 8 ay önce Şikayet Et
    bu dünyada müslümana rahat yok.allah yardımcıları olsun
    Cevapla
  • VATANSEVER 8 ay önce Şikayet Et
    Osmanlı'nın olmadığı devirler işte.Artık işgal gasp yağma yani şeytan uydurması siyonizm her tarafa hakim oldu ne yazıkki bu ülkelerin vatandaşlarıda bu gidişata dur demeyerek bu zulüme resmen destek verir hale geldiler işte en büyük örneği bizim ülkemiz
    Cevapla
  • Sivaslı 8 ay önce Şikayet Et
    Şimdi bunlar gelır ülkeye uzayda savaş çıksa bıze gelirler mıknatıs gibi çekim var ülkemde
    Cevapla
  • Büyük Türkiye 8 ay önce Şikayet Et
    Dünya lideri olmak kolay değil.. İstemiyorsan, kendi içine gömülüp küçül ve suya sabuna hiç dokunma, dünyayı da boş ver. Çağır Natoyu, Abd askeri gelsin seni korusun. Sen uğraşma, başını da ağrıtma. Batılı efendiler senin yerine düşünsün. Batının sönürgesi dandik ülke ol yeniden. O zaman kimse senden medet ummaz ve gelmez.
    Cevapla
  • yiğit 8 ay önce Şikayet Et
    :) güzel tespit :)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"