ECOWAS'tan Nijer talimatı! Ordu harekete geçiyor

ECOWAS, Nijer'de "anayasal düzenin tesisi için" savunma bakanlarına, ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verdi.

GİRİŞ 10.08.2023 20:40 GÜNCELLEME 10.08.2023 20:51
Bu Habere 69 Yorum Yapılmış

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Nijer'de anayasal düzenin tesis edilmesi için ECOWAS İhtiyat Kuvvetlerini devreye sokuyor.

ZİRVE SONRASI AÇIKLAMA!

Nijerya'nın başkenti Abuja'da Nijer'deki darbe gündemiyle düzenlenen ECOWAS Zirvesi sona erdi.

NİJER TALİMATI

Zirvede alınan karar göre, ECOWAS, Nijer'de "anayasal düzenin tesisi için" üye ülkelerin savunma bakanlarına, ihtiyat kuvvetlerini hazır hale getirme ve konuşlandırma talimatı verdi.

İhtiyat kuvvetlerinin tam olarak nerede konuşlandırılacağı bilgisi ise paylaşılmadı.

2003'te Fildişi Sahili ve Liberya, 2012'de Gine Bissau ve 2013'te Mali'ye barış gücü olarak giren ve istikrarı sağlamaya çalışan ECOWAS'ın ihtiyat kuvvetleri, kriz zamanlarında üye ülkelerin gönderdiği askerlerden oluşuyor.

ECOWAS kuvvetlerinin herhangi bir ülkeye müdahalede bulunabilmesi için ortak karar alması ya da Afrika Birliğince görevlendirilmesi gerekiyor.

Hazır kuvveti bulunmayan ECOWAS, yaklaşık 2 bin 750 kişilik "görev kuvveti" ve 3 bin 750 kişilik "ana kuvveti" üye ülkelerden toplayabiliyor.

Sivil, polis ve askerlerden oluşan İhtiyat Kuvvetlerinin Mali, Nijerya ve Gana'da eğitim merkezleri bulunuyor.

'ÖLDÜRÜRÜZ' TEHDİDİ

Batılı yetkililer, Nijer’deki cunta yönetiminin ülkelerine herhangi bir askere müdahalede bulunulması halinde ülkenin devrik lideri Mohamed Bazoum'u öldürmekle tehdit ettiğini açıkladı.

İsimlerinin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan iki Batılı yetkili, Nijer’deki cunta yönetiminin üst düzey ABD’li bir diplomata, bölge ülkelerinin devrik lideri Mohamed Bazoum'u yeniden göreve getirmek için askeri müdahale girişiminde bulunmaları halinde Bazoum'u öldüreceklerini söylediklerini ifade etti.

Yetkililer, söz konusu tehdidin ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Dışişleri Müsteşar Victoria Nuland'a iletildiğini belirtti.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 69
  • Hakikat 8 ay önce Şikayet Et
    Ereye afrikalılar hıristiyanların zulmünden kurtulmak bedel ister biz yüz yıldır fransa nin soframiza koyduğu laiklik corbasini yemiye hâlâ devam ediyoruz bir türlü kurtulamadık laiklik için nice canlar verdik defalarca darbelere mâruz kaldık hâlâ hurriyetimize kavuşamadık sabredin birliğinizi bozmayin gücünüzü bolmeyin allah yardımcınız olsun
    Cevapla
  • VATANSEVER 8 ay önce Şikayet Et
    Genişletilmiş kuzey Afrika projesi eşbaşkanıyim diyen israil uşaklık tasmadalyalı kim idi bilene bir gemicik hediye edip man adalarında 1 sterline paravan şirket hediye ediyoruz.
    Cevapla
  • Safımız belli 8 ay önce Şikayet Et
    Hz.Ali (ra) : Dostunu anlamak istiyorsan düşmanın okunun yönüne bak ,buyurmuş.Düşman oku askeri cuntaya çevrilmiş durumda onu devirmeye çalışıyor,öyleyse cunta bizim dostumuzdur.Askeri darbe başta Fransa olmak üzere sömürgecilere karşı yeter artık diyerek yapıldığı için darbecilerin Allah yar ve yardımcısı olsun.
    Cevapla
  • vatandaş 8 ay önce Şikayet Et
    Türkiye içinde aynı plan 15 temmuzda vardı ama hayata geçiremediler. Allah nasip etmedi kafirlere...
    Cevapla
  • Cskn 8 ay önce Şikayet Et
    Nijer e sahip çıkılmalı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yunanistan'ı korkutan gelişme...Türkiye'yi durdurmak için rekor bütçe
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak