Rusya'dan Nijer açıklaması

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Nijer'deki krizin çözümüne yönelik olası bir askeri müdahalenin, Sahel-Sahra bölgesindeki durumu istikrarsızlaştırabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Rusya'dan Nijer açıklaması
Rusya'dan Nijer açıklaması
GİRİŞ 11.08.2023 19:15 GÜNCELLEME 11.08.2023 19:15
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Rusya Dışişleri Bakanlığınca yapılan yazılı açıklamada, Nijer'deki gelişmelerin yakından takip edildiği belirtildi.

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğunun (ECOWAS), diplomatik adımlarla Nijer'deki anayasal düzeni sağlamak için adımlar attığı bilgisine yer verilen açıklamada, Rusya'nın, ECOWAS'ın krizin çözümüne yönelik arabuluculuk girişimlerini desteklediği vurgulandı.

Açıklamada, Nijer'e "silahlı işgal" gerçekleştirebilecek bir ECOWAS gücünün hazırlandığına yönelik raporlar da bulunduğuna işaret edilerek, "Nijer ordusu herhangi bir dış müdahaleyi püskürtmeye hazır olduğunu ilan etti. Ayrıca, sivil toplum temsilcilerinin de yer aldığı bir geçiş hükümeti kurulduğunu duyurdular." ifadelerine yer verildi.

Nijer'e yönelik askeri bir müdahaleden kaçınılması gerektiği belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Nijer'deki krizi askeri yöntemle çözmenin, söz konusu Afrika ülkesinde uzun süreli bir çatışmaya ve ayrıca bir bütün olarak Sahel-Sahra bölgesindeki durumun keskin bir şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabileceğine inanıyoruz."

- Nijer'deki darbe

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker yönetime el koyduğunu duyurmuştu.

Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane (Ömer) Tchiani, 28 Temmuz'da Vatanı Koruma Ulusal Konseyi (CNSP) isimli cuntanın liderliğini üstlenmiş ve geçiş hükümetinin başına geçmişti.

Nijer'deki askeri darbenin ardından ECOWAS, 30 Temmuz'da askeri cuntaya Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un serbest bırakılması ve yeniden görevine dönmesi için 7 günlük süre vermişti.

ECOWAS, bu sürede taleplerinin karşılanmaması durumunda askeri müdahale dahil her seçeneği değerlendireceklerini duyursa da süre bitiminde askeri operasyon başlatmamıştı.

Askeri müdahale ihtimali, Batı Afrika'daki diğer cunta hükümetlerinin tepkisini çekmişti.

Yönetimde askerlerin olduğu Burkina Faso ve Mali, yayımladıkları ortak bildiride Nijer'e askeri müdahalenin kendilerine savaş açmak anlamına geleceği konusunda ECOWAS'ı uyarmıştı.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 5
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    sömürgecilige dur.
    Cevapla
  • Emperyalizme karşı 8 ay önce Şikayet Et
    Yüzyıllardır afrikayı sömüren emperyalist batı ya karşı uyanış başkaldırı başladı.Darbeleri destekliyorum.
    Cevapla
  • Kutahyali 8 ay önce Şikayet Et
    Darbe değil kurtuluş mücadelesi helal olsun
    Cevapla
  • misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Valla oradaki darbeyi ben şahsen anlamadım. Nasıl bir darbedir ki eski başkan herkesle Amerika dişleriyle görüşebiliyor. canlı yayınlara katılıyor. Bu iş biraz garip. sanki darbe bildiğimiz darbelerin dışında yürüyor.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Adam doğru vatanı abd ve fransızlardan koruyor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı