Soros'un vakıfları, Avrupa'dan tamamen çekilme kararı aldı

Hanedanlığı devralan oğul Soros'un etkisi görülmeye başlandı. George Soros'un tartışmalı Açık Toplum Vakfı ve onun yan kuruluşlarının, Avrupa'dan tamamen çekileceği açıklandı. Bu kapsamda, Avrupa'daki ofislerde işten çıkarmalar da başladı.

GİRİŞ 16.08.2023 16:33 GÜNCELLEME 17.08.2023 09:23
Bu Habere 24 Yorum Yapılmış

Doksanlı yıllardan itibaren öncelikle Doğu Avrupa’nın ve dünyanın pek çok ülkesinin siyasi çehresinin değişmesinde önemli rol oynayan Open Society (Açık Toplum Vakfı) ve kuruluşlarının Avrupa'dan çekileceği açıklandı.

Karara göre vakıflar kademeli bir şekilde küçülecek ve 2024 yılında da Avrupa'daki faaliyetlerine tamamen son verecek.

Kararın açıklanmasına paralel olarak "Open Society" kuruluşunun Avrupa'daki üç büyük merkezi olan Londra, Berlin ve Barcelona'da işten çıkarmaların başladığı açıklandı.

George Soros tarafından kurulan vakıfların Avrupa'yı neden terk ettiğiyse pek açık değil.

ROTAYI BAŞKA COĞRAFYALARA KIRDILAR

Açıklamalarda bir yandan kurumun uzun vadeli stratejik amaçlarında radikal değişikliklere gidildiği, Avrupa yerine dünyanın farklı bölgelerine ağırlık verileceği, bu nedenle de mali kaynaklara gereksinim olduğu vurgulanırken; bir yandan da Avrupa Birliği'nin Açık Toplum Vakfı'nın öngördüğü amaçlara merkezi olarak kaynak ayırdığı, dolayısıyla Soros vakıflarına Avrupa'da çok gereksinim kalmadığının da altı çiziliyor.

DOĞU AVRUPA'DA SOROS VAKIFLARINA MUHALEFET VAR

Ancak yorumcular, Soros vakıflarının Avrupa'yı terk etmesinin ardında bazı Avrupa ülkelerinde ve özellikle Doğu Avrupa'da Açık Toplum Vakfı'na karşı hükümetler düzeyinde yükselen muhalefet olduğuna da dikkat çekiyorlar.

Soros, hanedanlığını oğluna devretti! Alex ilk röportajını verdi: Ben daha politik biriyimSoros, hanedanlığını oğluna devretti! Alex ilk röportajını verdi: Ben daha politik biriyim

OĞUL SOROS ETKİSİ

90'lı yıllarda Doğu Bloku ülkelerinde hukuk devleti ve demokratik bir toplumsal yapı oluşması faaliyetlerine çok büyük kaynaklar ayıran Açık Toplum Vakfı'nın strateji değişikliğinde, "Soros İmparatorluğu" olarak adlandırılan Soros'un fonlarının idaresinin ağırlıklı olarak George Soros'un oğlu Alexander Soros'a devredilmesinin payının büyük olduğu vurgulanıyor.

Aralık ayında Açık Toplum Vakfı'nın yönetimini resmen devralan 37 yaşındaki Alexander Soros, vakıfların faaliyetlerinde yeni bazı amaçların öne çıkacağının işaretini vermişti.

Bunlar arasında en önemlileri de seçmen hakları, kürtajın desteklenmesi ve kadın erkek eşitliğine ağırlık verilmesi idi.

Alexander Soros bundan böyle Avrupa'ya, küresel sorunların içinde tuttuğu yer kadar önem verileceğini de kendisiyle yapılan bir röportajda vurgulamıştı.

ÜLKELERDE ETKİLİ FAALİYETLERİ YÜRÜTTÜ

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Macaristan'ı terk eden bir Macar Yahudi ailesi çocuğu olan ve daha sonra mali spekülasyonlarla 25 milyar dolarlık bir mali güce sahip olan George Soros'un vakıf faaliyetleri, demokratik hakların ve azınlık haklarının genişletilmesini hedefliyor ve bu yüzden de belli kesimler tarafından desteklenmesine rağmen, ülkelere siyasi müdahalede bulundukları, ulusal çıkarları zedeledikleri iddialarıyla da eleştiriliyordu.

KAYNAK: BBC TÜRKÇE
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 24
  • C.Türk 8 ay önce Şikayet Et
    Asıl Soros Vakıflarını Türkiye'de de defetmek lazım....Gezi olayları, Akbelen gibi terörist faaliyetlerin, Enflasyonun ,Zamların, arkasında hep Soros var.
    Cevapla
  • dünyadan 8 ay önce Şikayet Et
    dünyadan kökü kazınsın bu sömürgeci barbarların.
    Cevapla
  • SAKARYALI 8 ay önce Şikayet Et
    Darısı türkiyenin başına inş. bela bunlar bela
    Cevapla
  • Misafir1 8 ay önce Şikayet Et
    Mit in bu sorosa yspacagi darbe oglunu tahtali koye gondermek olurdu.
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    ne oldu soyuldu insanlarin hakkı carpti para cok sey degil insan hakkı cok sey dir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas’tan ‘Hasan Saklanan’ açıklaması: Mescid-i Aksa şehidi ilan ediyoruz!
Beyaz Saray, Netanyahu'ya bir kez daha Refah uyarısında bulundu: Kara saldırısına karşıyız