Nijer'den ECOWAS ve Fransa açıklaması! 48 saat süre verilmişti

Nijer'de geçiş hükümeti Başbakanı Lamine Zeine, ECOWAS ile birkaç gün içerisinde anlaşmaya varabileceklerini açıkladı. Zeine, Fransız Büyükelçisi Itte'nin de bir an önce ülkeden ayrılması gerektiğini söyledi.

GİRİŞ 05.09.2023 02:30 GÜNCELLEME 05.09.2023 09:15
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Nijer geçiş hükümeti Başbakanı Lamine Zeine, ülkenin başkenti Niamey'de basın toplantısı düzenledi.

Nijer'den ECOWAS ve Fransa açıklaması! 48 saat süre verilmişti!

'FRANSIZ ASKERLERİ YASA DIŞI KONUMDA'

Nijer'de konuşlu Fransız askerlerinin ülkede "yasa dışı konumda" bulunduğuna dikkati çeken Zeine, Nijer'deki askeri yönetimin, Fransız askerlerinin ülkedeki varlığına izin veren anlaşmaları çoktan feshettiğini anımsattı.

'BİZİ İLGİLENDİREN FRANSA'YLA İŞ BİRLİĞİNİ SÜRDÜRMEKTİR'

Başbakan Zeine, Fransız askerlerinin hızlı bir şekilde geri çekilmelerini sağlamak için görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Bizi ilgilendiren, mümkünse, çok şey paylaştığımız bir ülkeyle (Fransa) iş birliğini sürdürmektir." ifadesini kullandı.

FRANSIZ BÜYÜKELÇİYE BİR KEZ DAHA ÜLKEDEN AYRILMA ÇAĞRISI YAPTI

"İstenmeyen kişi" ilan edildiği halde ülkeden ayrılmayan Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'nin durumuna ilişkin de konuşan Zeine, Itte'nin bir diplomata uygun şekilde davranmadığını dile getirdi.

Zeine, Büyükelçi Itte'nin bir an evvel ülkeden ayrılması gerektiğini yineledi.

'ECOWAS İLE BİRKANÇ GÜN İÇİNDE ANLAŞMAYA VARACAĞIMIZA İNANIYORUM'

ECOWAS'ın Nijer'e düzenleyeceği olası askeri müdahaleye ilişkin Zeine, "ECOWAS ile görüşmeleri durdurmadık, süreç devam ediyor. Birkaç gün içinde anlaşmaya varacağımıza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Zeine buna karşın her an bir saldırı olacakmış gibi de hazırlıklı olduklarını sözlerine ekledi.

48 SAAT SÜRE VERMİŞTİ

Fransa'nın Nijer'de yaklaşık 1500 askeri ve Diori Hamani Havalimanı yakınlarında "Niamey 101" isminde bir askeri üssü bulunuyor.

Nijer'de 26 Temmuz'da başa gelen askeri yönetim, Fransa ile imzalanan 5 askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini açıklamıştı.

Askeri yönetim, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'ye 25 Ağustos'ta ülkeyi terk etmesi için 48 saat vermiş ancak Itte ülkeden ayrılmamıştı.

Bunun üzerine Nijer Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Itte'nin dokunulmazlığının kaldırıldığını ve polis güçleri tarafından sınır dışı edileceğini duyurmuştu.

Itte hala Nijer topraklarında bulunuyor.

KAYNAK: AA
Muhammet Arif Güreli Haber7.com - Editör
Haber 7 - Muhammet Arif Güreli

Editör Hakkında

1999 yılında İstanbul'un Ümraniye ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. 2022 yılında Üsküdar Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden dereceyle mezun oldu. İnternet Haberciliğine ilk olarak üniversite sıralarındayken kurduğu internet haber sitesiyle başladı. Kurduğu sitede, 1 yıl kadar sağlık, spor ve kültür kategorilerinde röportaj, özel haber ve analiz yazıları yazdı. Staj eğitimini ise Haber7.com'da tamamladı. Mezun olduğu 2022 yılından bugüne dek Haber7.com ailesinde başlıca gündem, siyaset, dünya, ekonomi kategorileri olmak üzere birçok özel haber, grafik ve video hazırladı. Hala Haber7.com ailesinde Gündem Editörü olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 23
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Nijer, Kurtuluş Savaşını BAŞLATTI. Nijer halkı DESTEK OLMALI..
    Cevapla
  • Vatan sever 7 ay önce Şikayet Et
    Biz TÜRKLER de KUVAYİ MİLLİYE neyse Bugün NİJER de olan O
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Nijer halkı Fransa ve askerlerine TEPKİ GÖSTERMELİ. Fransa da Egemen bir ülke olan Nijer e SAYGI GÖSTERMELİ.. Sömürgeye bitirin..
    Cevapla
  • araştır 7 ay önce Şikayet Et
    bize en büyük düşmanlık yapan ülkelerden biri fransadır.bunların sömürü hortumları kesilmelidir.afrikanın siyonist şirketler aracılığı ile kanını emdiler.siyonist uşakları fransa sen önce siyonistlerden bağımsızlığını kazan.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Fransa sömürü çıkarları için Afrika da askeri üs kuruyor, 1.500 asker bulunduruyor. Biz kendi güvenliğimiz için Suriye-Irak 'a asker gönderiyoruz. İçimizdeki hainler " ne işimiz var Suriyede ? "
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri