20 yıl sonra ilk ziyaret: Esad Çin'e gidiyor

Suriye krizinde Şam'ın en büyük destekçilerinden biri olan Çin, bu hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ağırlayacak.

20 yıl sonra ilk ziyaret: Esad Çin'e gidiyor
20 yıl sonra ilk ziyaret: Esad Çin'e gidiyor
GİRİŞ 20.09.2023 09:45 GÜNCELLEME 20.09.2023 09:48
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Suriye krizinde Şam'ın en büyük destekçilerinden biri olan Çin, bu hafta Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı ağırlayacak.

Suriye Devlet Başkanlığı, Esad'ın Çin lideri Şi Cinping tarafından davet edildiğini duyurdu. Açıklamada, Esad'ın üst düzey yetkililerden oluşan bir Suriyeli heyetle birlikte Perşembe günü Çin'e hareket edeceği belirtildi. Suriye Devlet Başkanlığı, Beşar Esad'a Çin ziyaretinde eşi Esma Esad'ın da eşlik edeceğini duyurdu.

Suriye'de Esad'a desteğini sürdüren, geçen Mart ayında Suudi Arabistan ve İran arasındaki anlaşmaya arabuluculuk eden Çin, Ortadoğu'daki nüfuzunu giderek artırıyor. Çin'in, Suriye'nin onlarca milyar dolara mal olması beklenen yeniden inşasında da önemli bir rol oynayabileceği düşünülüyor.

Suriye geçen yıl Çin'in gelişmekte olan bölgelerde altyapı projeleri gerçekleştirmek için hayata geçirdiği Kuşak ve Yol Girişimi'ne katılmıştı.

Suriye'de giderek derinleşen ekonomik kriz, ülkede rejim kontrolündeki bölgelerde protestolara neden oluyor.Şam, bu krizden Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımları ve Suriye'nin en büyük petrol sahalarını kontrol eden ABD destekli Kürt güçleri sorumlu tutuyor.

EN SON 2004'TE ZİYARET ETMİŞTİ

Esad'ın şu ana kadarki tek Çin ziyareti 2004 yılında gerçekleşti. ABD'nin Irak'ı işgalinden bir yıl sonra düzenlenen bu ziyaret, Washington'ın Şam üzerinde baskı kurduğu bir döneme denk geliyordu.

Suriye ve diğer Arap ülkeleri arasındaki diplomatik ilişkiler, 6 Şubat'taki depremlerin ardından yoğunlaşmıştı. Esad geçen Mayıs ayında Suriye'nin Arap Birliği'ne geri alınmasından kısa süre sonra 22 üyeli bölgesel örgütün Suudi Arabistan'da düzenlenen zirvesine katılmıştı.

Esad son yıllarda Rusya, İran, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman gibi ülkelere de ziyaretlerde bulunmuştu.

KAYNAK: DW
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    yok mu bi istihbarat havada inidirsinler bunun uçağını kim vurduya gitse
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Artık lokum arası çiğ balık yersin.
    Cevapla
  • Ayşe 7 ay önce Şikayet Et
    Canı cehenneme gidişi olsunda dönüşü olamasın
    Cevapla
  • Hacı 7 ay önce Şikayet Et
    Onu bunu bilmem bizdeki Suriyeliler ülkeyelerine donsunler artik
    Cevapla
  • cahit 7 ay önce Şikayet Et
    Esad a Her an darbe olabilir Çin den dönemeye bilir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!