Etiyopya ile kriz aşılamadı! Mısır'dan Hedasi Barajı açıklaması

Mısır, Hedasi (Nahda) Barajı'na ilişkin Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da gerçekleştirilen yeni müzakerelerin ikinci turunda kayda değer bir ilerleme sağlanamadığını bildirdi.

Etiyopya ile kriz aşılamadı! Mısır'dan Hedasi Barajı açıklaması
Etiyopya ile kriz aşılamadı! Mısır'dan Hedasi Barajı açıklaması
GİRİŞ 24.09.2023 23:50 GÜNCELLEME 25.09.2023 00:35
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Mısır Sulama Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Addis Ababa'da dün ve bugün gerçekleştirilen Hedasi Barajı'na ilişkin üçlü bakanlar toplantısının, Mısır, Sudan ve Etiyopya'dan heyetlerin katılımıyla akşam saatlerinde sona erdiği ifade edildi.

Müzakerelerde, Etiyopya'nın üç ülke arasında daha önce varılan bir dizi anlaşmadan çekilme eğilimine tanık olunduğu kaydedilen açıklamada, "Tamamlanan müzakere turunda kayda değer bir ilerleme sağlanamadı." ifadesine yer verildi.

Etiyopya'nın önerilen uzlaşı çözümlerinden herhangi birini kabul etmeme durumunun sürdüğü aktarıldı.

Mısır heyetinin, Kahire'nin su güvenliği ile üç ülkenin çıkarlarını koruyacak şekilde müzakerelere önem verdiği dile getirildi.

Mısır'ın, barajın doldurulması ve işletilmesine ilişkin bağlayıcı bir anlaşmaya varılmasını öngören net belirleyicilere, 13 Temmuz'da düzenlenen Mısır-Etiyopya zirvesindeki zaman çizelgesine göre hareket ettiği belirtildi.

Belirlenen zaman diliminde "geciktirilmeden" anlaşmaya varılması gerektiği vurgulanan açıklamada, gecikme yaşanmaması için birçok teknik ve hukuki çözüm yolunun bulunduğuna işaret edildi.

Etiyopya'dan henüz konuya ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Mısır Sulama Bakanlığı, 27 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, 2 yıl aradan sonra Hedasi Barajı müzakerelerinin, Etiyopya ve Sudan'dan heyetlerin katılımıyla Kahire'de yeniden başladığını bildirmişti.

- MISIR VE ETİYOPYA'NIN HEDASI BARAJI ANLAŞMAZLIĞI

Etiyopya, Mısır ve Sudan, 10 yıldan uzun süredir Hedasi Barajı ile ilgili karşı karşıya geliyor.

Nil sularının yaklaşık yüzde 80'i topraklarında doğmasına rağmen sadece yüzde 3'ünden yararlanabilen Etiyopya, Afrika'nın en büyüğü olacak Hedasi Barajı'nın inşasına 2 Nisan 2011'de başladı.

Baraj, Sudan-Etiyopya sınırına yakın bir bölgede, Nil Nehri'ni yüzde 85 besleyen Mavi Nil Nehri kolu üzerinde yapılması nedeniyle büyük önem taşıyor. Etiyopya, Hedasi Barajı ile enerji açığını kapatmayı ve elektrik satmayı amaçlıyor.

Addis Ababa yönetimi, Mısır ve Sudan ile bir anlaşmaya varmamasına rağmen barajın doldurulmasında ısrar ederken Kahire ve Hartum yönetimleri ise Nil suyunun paydaş ülke başına düşen yıllık paylarının etkilenmemesi için öncelikle üçlü anlaşmaya varılması gerektiğini belirtiyor.

Tepkilere rağmen Temmuz 2020'de ilk dolum işleminin yapıldığı barajda, 20 Şubat 2022'de de ilk kez elektrik üretimine başlanmıştı.

KAYNAK: AA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • afrikali 7 ay önce Şikayet Et
    Baraj dolunca Etyopya biriken suyu ne yapacak?Mecburen salacak.Kademeli biriktirme olur,dosya kapanir.Birileri iblislik pesinde ortalikta kan dokmek icin. isi pisiyi konusmaya bile gerek yok.Katil,katil,katil. Kullan at sumuk mendili....
    Cevapla
  • kamil 7 ay önce Şikayet Et
    Mısır da Asvan en büyük baraj. Sen yaparsın da Habeşistan yapamaz mı? Sisi iktidara gelişin gibi haksızsın!
    Cevapla
  • Veli 7 ay önce Şikayet Et
    Sisi, sana nasılda gol attı efendilerin! Bundan sonra hiçbir şekilde iyi hatirlanmayacaksin!
    Cevapla
  • Eskr. 7 ay önce Şikayet Et
    Sen kendi ülkenden çıkan benzin ve gazı bana verirsen bende sana suyumu veririm sonuçta ikiside zenginlik.
    Cevapla
  • Murat 7 ay önce Şikayet Et
    Baraj yapma hakki var ilk once kendi ulkesininkendi vatandasini dusunmesi normal sonra diger ulkeler gelir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İmamoğlu her şeyi paylaştı bir tek Eda'yı paylaşmadı
Filistin bayrağı açan Türk sporcuya madalya tehdidi