İsrail için hesap vakti! Uluslararası Adalet Divanı tarih verip duyurdu!

Uluslararası Adalet Divanı (ICJ), İsrail'in, işgali altındaki Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçları ele alacağı danışma duruşmalarının 19 Şubat 2024'te başlayacağını açıkladı.

GİRİŞ 24.10.2023 08:13 GÜNCELLEME 24.10.2023 09:08
Bu Habere 149 Yorum Yapılmış

Birleşmiş Milletler'in (BM) yargı organı ICJ, BM Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi'nin 30 Aralık 2022 tarihli kararıyla talep ettiği danışma görüşünün duruşma tarihlerini açıkladı.

Açıklamada, İsrail'in Filistin'deki politikaları ve uygulamalarının işgalin yasal statüsünü nasıl etkilediği ve bu statünün tüm devletler ile BM için yasal sonuçlarının ne olabileceğine dair ICJ'nin vereceği duruşmaların 19 Şubat 2024'te başlayacağı belirtildi.

Sürece yazılı şekilde katılan 57 devlet ve uluslararası kurumun, sözlü beyanlarını hangi sırayla yapacaklarına ilişkin duyurunun daha sonra yapacağı kaydedildi.

BM GENEL KURULU GÖRÜŞ İSTEDİ

BM Genel Kurulu Özel Siyasi ve Dekolonizasyon Komitesi 30 Aralık 2022 tarihli kararında ICJ'den, 1967'deki savaştan bu yana İsrail'in faaliyetleri sonucunda Filistinlilerin kendi kaderini tayin etme hakkının reddedilmesinin yasal sonuçları hakkında görüş bildirmesi talep etmişti.

BM Genel Kurulu, ICJ'e yönelttiği ilk soruda "İsrail'in Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını sürekli olarak ihlal etmesinden, Kudüs'ün demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeye yönelik tedbirler de dahil olmak üzere 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Filistin topraklarını uzun süreli işgal, yerleşim ve ilhak etmesinden ve ilgili ayrımcı mevzuat ve tedbirleri kabul etmesinden kaynaklanan hukuki sonuçlar nelerdir?" ifadelerini kullanmıştı.

Avrupa'da İsrail'e tepki: Netanyahu bir savaş suçlusuAvrupa'da İsrail'e tepki: Netanyahu bir savaş suçlusu

İsrail-Filistin savaşı son durum: Savaş Gazze sınırlarını aştı! Çatışma başladıİsrail-Filistin savaşı son durum: Savaş Gazze sınırlarını aştı! Çatışma başladı

Gazze için korkutan sözler! 48 saatten az kaldı...Felaket yaşanacakGazze için korkutan sözler! 48 saatten az kaldı...Felaket yaşanacak

ICJ'den danışma görüşü vermesi istenen ikinci soru ise "İsrail'in yukarıdaki belirtilen politika ve uygulamaları işgalin hukuki statüsünü nasıl etkilemektedir ve bu statünün tüm Devletler ve Birleşmiş Milletler için doğurduğu hukuki sonuçlar nelerdir?" şeklinde ifade edilmişti.

TÜRKİYE DE YAZILI BEYANDA BULUNDU

Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 57 ülke ve uluslararası kurum, danışma görüşü verilecek sorular hakkındaki kendi tutumlarını içeren yazılı beyanları ICJ'ye sunmuştu.

Merkezi Hollanda'nın idari başkenti Lahey'de bulunan ICJ, birden fazla devlet arasında çıkan çekişmeli davalara bakmasının yanı sıra BM organları ve diğer özel kurumlarının sorduğu sorular hakkında bağlayıcı olmayan danışma görüşü verebiliyor.

Uluslararası Adalet Divanı 2004'teki bir danışma görüşünde, İsrail'in Filistin'de işgal ettiği topraklarda inşa ettiği duvarın uluslararası hukuka uygun olmadığını kabul etmişti.

KAYNAK: AA
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 149
  • Atak43 6 ay önce Şikayet Et
    2024 mü?. Bence İsrail'e biraz zaman verin. Asrın sonunu bekleyin.
    Cevapla
  • Tepki 6 ay önce Şikayet Et
    Ne kadar da acelecisiniz..!?
    Cevapla
  • Yusuf'um 6 ay önce Şikayet Et
    Zerre bir etkisi olmaz... Allah'tan başka kim karışabilir israle.... Bunlar sadece göz boyamak için ... Uluslararası Adalet divanı 60 senedir nerde ? Boş işler... Kahredici ama boş işler... Onca masum insan zulüm altında zulüm... Kim israle birşey yapabilir... Zalım ABD onun hamisi... Avrupa olmuş uşağı... Hakkarili bir Kürt olarak söylüyorum. Türk İslam Birliği kurulmadan bitmez zulüm
    Cevapla
  • Fehmi 6 ay önce Şikayet Et
    Doların gücü yıkılırsa ancak ozaman bu divanda yahudilere ceza verebilirsiniz onun harici imkansız verseniz bile yaptırım yapamazsınız kağıt uzerinde kalır hersey
    Cevapla
  • Dede 6 ay önce Şikayet Et
    Davaş suçu işleniyor hatta savaşta yok orantısız güçle evleri hastaneleri vurulan sivil halka katliyam var.Gitsin hamasla hizbullahla çarpışsın yiyorsa.Ölen beşbinkişinin kaçı silahlıydı ıspatlasın israil kaçı çocuk,kadınyaşlı.Adalet divanında bir nebze adalet kalmışsa eğer bu liderleri yargılar cezasını verir.Ayrıca tazminat ödeyerek o şehirleri eski haline getirmeli.Nedeyim iki kişiyi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sahil Güvenlik ekiplerinin teleferikte mahsur kalanları kurtarma görüntülerine ulaşıldı
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı