Belediye Başkanı 7 aydır ofisinde rehin durumda: Evine gidemiyor

Hetemi, Arnavutlar ile Sırplar arasında şiddet olaylarına dönüşen krizin ortasında Sırpların seçimi boykot etmesi sonucu 100 oyla belediye başkanı seçildi. Mayıs ayından beri ofisinden çıkamayan Hetemi, çekyatta uyuyup terasta hava alıyor.

GİRİŞ 13.12.2023 09:40 GÜNCELLEME 13.12.2023 11:49
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Kosova'nın kuzeyindeki Leposaviç Belediyesi'nin Arnavut Belediye Başkanı Lulzim Hetemi, Mayıs ayından bu yana NATO birlikleri ve Kosova Özel Polisi tarafından korunan ofisinde yaşıyor ve uyuyor.

Sırp nüfus, dört kuzey belediyesinde gerçekleşen seçimleri, belediye başkanlarının araba kayıtları konusunda uzun süredir devam eden bir anlaşmazlık nedeniyle istifa etmelerinin ardından boykot etmişti. Hetemi, Sırpların boykot ettiği seçimde sadece 100 oy alarak seçildi.

Belediyedeki 75 Sırp personel "Arnavut bir başkanla çalışmayız." dediği için değiştirilmiş.

MAYIS AYINDAN BERİ OFİSTEN ÇIKAMIYOR

Hetemi görev yemini ettikten kısa bir süre sonra, Sırp protestocuların ofisini kuşattığını ve gitmesini istediklerini söyledi. Hetemi bunu reddetti. 29 Mayıs'tan bu yana evine dönmemeyen Arnavut başkan, belediyeki ofisinde yaşıyor.

"Kim bir ofiste kalıp sandalyelerde uyumak ister ki?" diyen Hetemi, ofisinden çıkamadan geçirdiği ilk günleri anlattı. Hetemi, "Belediye başkanlığına adaylığımı koyarken Sırpların seçim yarışından çekilip böyle bir manevra yapıp yapmayacakları konusunda hiçbir fikrim yoktu." dedi.

Ofisin önünde Kosova polisi ve ABD askerleri nöbet tutuyor.

SADECE TERASA ÇIKABİLİYOR

Daha sonra bir yatak edinen Hetemi, herhangi bir şiddeti önlemeye ve yeni seçimler için bir çözüm bulmaya çalışan uluslararası elçiler ve NATO yetkilileriyle buluştuğu ofisine bağlı bir odada uyuyor.

NE OLMUŞTU?

Kosova'nın kuzeyinde Sırpların yoğun olduğu Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç belediyelerinde 23 Nisan'da yapılan yerel seçimleri kazanan Arnavut belediye başkanlarının göreve başlaması, 26 Mayıs'ta Kosovalı Sırplar tarafından protesto edilmişti.

Arnavut belediye başkanlarını korumak için bölgeye gönderilen Kosova polisi ile Kosovalı Sırplar arasında arbede yaşanmış, 29 Mayıs'ta belediye binalarını koruyan KFOR askerleri ile Kosovalı Sırpların karşı karşıya gelmesi sonucu 30 KFOR askeri yaralanmıştı.

Sırbistan, 14 Haziran'da Kosovalı emniyet mensupları oldukları belirlenen 3 kişiyi "Sırbistan'da eylem yapmayı planladıkları" gerekçesiyle iki ülkenin sınır bölgesinde gözaltına almış, Kosova ise polislerin Sırbistan tarafından "kaçırıldığını" savunmuştu. Sırbistan, 26 Haziran'da Kosovalı polisleri serbest bırakmıştı.

Kosova polisi de farklı gerekçelerle yaklaşık 10 Kosovalı Sırp'ı gözaltına alırken Sırbistan ise bu kişilerin bir an evvel serbest bırakılmasını talep etmişti.

Kosova'da meydana gelen olaylar sonrası NATO Müşterek Kuvvet Komutanlığının talebi üzerine görevlendirilen yaklaşık 500 askerden oluşan Türk komando taburu, Kosova'nın kuzeyindeki belediyelerin çevresinde güvenliği sağlamakla görevlendirilmişti.

KOSOVA-SIRBİSTAN GERİLİMİ

Belirli aralıklarla karşı karşıya gelen iki ülkenin gerilmesindeki ana neden, Sırbistan'ın, tek taraflı bağımsızlığını 2008'de ilan eden Kosova'yı kendi toprağı görmesi olarak ifade ediliyor.

AB arabuluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci kapsamında ise ilişkilerin normalleşmesi ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanıması için ortak bir yol bulmaya çalışılıyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 5
  • Melda 4 ay önce Şikayet Et
    Tek başına bir şehri vatan toprağı olarak koruyup kollayan vatansever kardeşimize selam olsun. Allah muvaffak eylesin. Amin.
    Cevapla
  • Sosyal 4 ay önce Şikayet Et
    Aileler lütfen gençlerin evlenme isteklerine olumsuz yanıt vermeyin. Destek olun. Hem okusun hem yuva kursun. Belki ilk yıllar aşları az olur ama temiz ve pak yuvalar kurarlar. Sorumluluk alırlar. Zinadan korunurlar. Gelenekleri abartmayalım. Gerekirse 1+1 evlerde yuvalarını kursunlar. Nüfus geleceğimizin teminatı.
    Cevapla
  • BeYzAdE 4 ay önce Şikayet Et
    Haberden bir şey anlayan var mı.. Neden eve gidemiyor..
    Cevapla
  • murat 4 ay önce Şikayet Et
    müthiş haber tebrikler
    Cevapla
  • Ziyaretçi 4 ay önce Şikayet Et
    Haber değeri taşıyan bir haber. Avrupa'nın göbeğinde yaşanan gerçek bir olayı haber yapmışlar. Yorum yapmak için yorum yapma. Haberi yapan gazeteciyi tebrik ederim. Sırpların zulmü bitmiyor biliyoruz ama maalesef her haber yayını bu konu ile ilgilnmiyor. Tesekkür ve tebrik ederim.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de ortalık savaş alanına döndü!
Türkiye'nin en iyi işverenleri belli oldu! 600’den fazla şirket analiz edildi...