Ateşkes için Türkiye'den yardım istediler: Rica ediyoruz...

Suriye muhalefetinin siyasi liderlerinden Hadi Elbahra, ülkede ateşkes anlaşmasına devam edilmesi için Türkiye’den ricada bulundu.

GİRİŞ 18.12.2023 23:32 GÜNCELLEME 19.12.2023 09:48
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Başkanı Hadi Elbahra, İstanbul’da bulunan ofisinde basın toplantısı gerçekleştirdi.

SMDK Başkanı Elbahra, Suriye'ye yapılan yardımların sürmesini istediğini belirtirken, kıtlık oluşma riskinin bulunduğunu kaydetti.

Elbahra, Suriye'nin kuzeyinde yapılacak konut projesine de değinerek 2 yıl içinde kademe kademe tamamlanacağını söyledi. Elbahra, askeri bloklar oluşturulduğunu Savunma Bakanlığı'nın programına tâbi olabilmek için plan yapıldığını da ifade etti.

"SURİYE'YE YARDIMLARIN AZALMASI ÇOK BÜYÜK BİR PROBLEM OLUŞTURACAK"

Suriye'ye yardımların azalması kıtlığa yol açabileceğini söyleyen Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Hadi Elbahra, şunları ifade etti:

“Uluslararası devletlerin dikkatini çekmek, Suriye'deki sıkıntılara dikkat çekmek için bir toplantı gerçekleştirdik. Şu anda Suriye'ye yardımların azalması çok büyük bir problem oluşturacak. Kıtlığa yol açabilecek. Saldırılar hala devam ediyor. Saldırılar sürekli tekrarlanıyor. Bizim halkımız için büyük bir sıkıntı. Bunun için biz uluslararası toplumun dikkatini çekmek istiyoruz. Suriye'nin kuzeyinde istikrarı oluşturmak için koalisyon ve buna tabi geçici hükümetin planını anlatmak istiyoruz. Gönüllü dönebilmek için ve yatırımları çekebilmek için bu bölgenin tamamen istikrarlı ve güvenli bölge olması gerekiyor. Adil ve tarafsız bir şekilde oradaki yargılanma sürecini güçlendirmemiz gerekiyor. Polisi oradaki kararları uygulayabilmesi için gereken desteği ve geliştirmeyi yapmaya çalışıyoruz. Ulusal orduyu güçlendirmek ve geliştirmek ayrıyeten Savunma Bakanlığı'na ait olabilmesi için güçlü şekilde devam etmesini sağlamaya çalışıyoruz. Düzenli bir ordu oluşturabilmek için gereken adımları attık. Askeri blokları oluşturduk, Savunma Bakanlığı'nın programına tabi olabilmek için plan yapıldı. Ulusal orduya ait olan askerleri onları daha geliştirmek için ve her alanda destek vermek için bir askeri fakülte yapmayı planlıyoruz. Askeri yargılama mahkemesini açtık. Özellikle askerlerle ilgili sıkıntıları ve teröristlere karşı sıkıntıları çözmek için mahkeme oluşturduk.”

"ASIL PLAN KÜÇÜK BİR ŞEHİR YAPMAK"

Konut projesine değinen Elbahra, "Suriye'nin kuzeyinde koalisyonun bir planı var. Oradaki hayatı güzelleştirmek için. Bunun için geçici evler yapmak üzere plan yaptık. Bazı ülkeler bu konuda destek verdi. 3 bin 300 civarında geçici ev yapmak üzereyiz şu anda. Asıl plan küçük bir şehir yapmak. Bu projenin bir parçası şu anda yapılmak üzere. Bu geçici evler çocukların okula dönebilmesi için gençlerin hayatına yeniden başlaması için kolaylık sağlayacaktır. Bu proje kademe kademe 2 yıl içinde tamamlanmış olacaktır" şeklinde konuştu.

KARARLARA UYULMASI İÇİN TÜRKİYE’YE DAVET

Türkiye'den ateşkesi gerçekleştirmesi ricasında bulunan Elbahra, "Ateşkes anlaşmasına göre devam edilmemesi bizim için istikrarsızlığa yol açıyor. Bu istikrarsızlık göç dalgalarının artmasına neden oluyor. Bunun için haykırıyoruz ve Türkiye'den rica ediyoruz. Yetkileri ve yapabileceklerini Ruslara, İranlılara karşı Esad rejimine karşı anlaştırılan kararlara tamamen uyulması ve ateşkesi gerçekleştirmesini rica ediyoruz" ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 19
  • aslında 4 ay önce Şikayet Et
    İran rus ve abd desteği ile o bölgede şii hilalini kurarak Türkiyenin ortadoğu ile arasına set çekme görevini yaptı.ABD irana savaş ilan etmemizi bekliyordu ama savaşmadık.Pastanın büyük dilimi kimde kalacak çekişmesi başladı ABD ile aralarında.Süleymani böyle bir çekişmeden gümletildi.İranda zaten haberli boş atışlar ile görüntü kurtardı.Sivil katliamı durmadan tam gaz devam iranlılarca
    Cevapla
  • Omer 4 ay önce Şikayet Et
    Yorumlara bak hala mülteciler gitsin diyorlar aloo musluman misiniz kendinize gelin asri saadette yasasaydiniz mekke den gelen peygamber efendimiz ve ashabıni da istemeyecek bir guruh var devlet kayit altina alamadigi icin yasanan sorunlari multecilere yıkmayın Allah var hesap var savastan kacmis insanlara bu sekilde davranmak müslümanlığa sığmaz
    Cevapla
  • Vatan 4 ay önce Şikayet Et
    Önce deaş var katliam yapıyolar dediler, sonra esed kendi halkını vuruyor dediler. Adamlar her bayram tatile gidip geldiler. Yetmedi vatandaşlık aldılar. Ohh valla ne güzel memleket, sömür sömür bitmez...
    Cevapla
  • Ben 4 ay önce Şikayet Et
    Vallahi bıktık sizden çocuk doğurmaktan başka bir iş yaptığınız yok kıtlık olacaksa Türkiye daha ne yapsın Esad’la anlaşın diyoruz cumhurbaşkanı hala inad ediyor yeter artık ya gönder şunları biz kendimize bakamıyoruz
    Cevapla
  • halıcı 4 ay önce Şikayet Et
    suriyeliler defolsun artık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı