Türkiye'den F-16 açıklaması: Yıllar sonra bir ilk yaşanacak

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, "İnşallah F-16'lar da yakın bir zamanda olacaktır. Uzun yıllardan sonra ilk defa eğer Kongre onaylarsa F-16'ları, ilk defa bir Kongre onay sürecinden geçirmiş olacağız." dedi.

GİRİŞ 10.01.2024 15:32 GÜNCELLEME 10.01.2024 16:47
Bu Habere 31 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, "Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler karşılıklı 'al-ver' mantığıyla değil, 'stratejik müttefiklik' esasları üzerine kurulmalı. Aksi durumda herkes kaybeder." uyarısında bulundu.

Teoride herkesin stratejik ilişkilerden bahsettiğini ancak terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ ile savunma sanayisi gibi konulara bakıldığında bunu "al-ver temelli" ve "geçirgen bir yapı" olduğunun görüldüğünü belirten Mercan, "Bunun sürdürülmesi mümkün değildir ve bunu her yerde söyledim, Kongre'de söyledim, yönetimle çok görüşmeler yaptım, Pentagon'da Savunma Bakanlığı'nda, Beyaz Saray'da ve düşünce kuruluşlarında." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN F-16 ALIMI

Mercan, tüm sorunlara rağmen gayretler sonucunda Türkiye-ABD ilişkilerinde diyalogların çok daha geliştiğini vurgulayarak, "Tüm bunlar oldu. İnşallah F-16'lar da yakın bir zamanda olacaktır. Uzun yıllardan sonra ilk defa eğer Kongre onaylarsa F-16'ları, ilk defa bir Kongre onay sürecinden geçirmiş olacağız. Bu kadar yüklü bir paket için bunlar pozitif gelişmeler." ifadelerini kullandı.

Görevi boyunca ABD’nin PKK/YPG'ye bakışının ilişkilerde zorluk yarattığını ve yaratmaya devam ettiğini söyleyen Mercan, Fetullahçı Terör Örgütü konusunda da ABD yönetiminin yeterli duyarlılığı göstermediğini kaydetti.

Büyükelçi Mercan, Türkiye'nin NATO üyesi, ABD'nin ise NATO'nun en önemli aktörlerinden biri olduğunu belirterek, "NATO’nun da varlık nedeni üye ülkelerin güvenliklerini sağlamak ve üye ülkelerinin karşılaştığı güvenlik tehlikelerine karşı ortak hareket etmek." diye konuştu.

"TÜRKİYE YOLUNA DEVAM EDER"

"ABD ve diğer Batılı ülkeler, Türkiye ile ilişkilerini daha uzun vadeli ve stratejik bir perspektife oturtmak zorundadır, oturtmazlarsa Türkiye yoluna devam edecektir." diyen Mercan, "Yani burada Türkiye’nin savunma sanayisindeki gelişmeler, istihbarat gelişmeleri, bugünkü ilerlemeler, bunlar zaten oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mercan, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra Türkiye’ye bakışın değişmeye başladığını belirterek, "Şimdi orada da Türkiye çok etkili rol oynadı. Tahıl koridoru, burada kiminle görüştüysek teşekkür ettiler, takdir ettiler, şükranlarını sundular." dedi.

KAYNAK: AA
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 31
  • Murat 3 ay önce Şikayet Et
    Büyük şeytan terörist Amerika rabbim onlarla cihad etmeyi nasip et
    Cevapla
  • İbrahim 3 ay önce Şikayet Et
    Abd haydut,yalancı, sahtekar,ikiyüzlü, katil, terör örgütlerini silahlandiran, kuran dünyanın başına bela olmuş israilin kuklası, sömürgesi olan,müslüman kanından beslenen sırtlan bir örgüttür! devlet değildir!
    Cevapla
  • Fehmi tas 3 ay önce Şikayet Et
    Türkiye olarak bizi abd ilgilendirmez bizi çıkarımız ilgilendirir bu işler tepeden bakma ile kızma ile olmuyor benim ördüm güçlü olsun ne gerekirse yapılir
    Cevapla
  • Fehmi tas 3 ay önce Şikayet Et
    Olumsuz eleştirilere katılmıyorum bu devlet işi ve çıkar işi benim ihtiyacım neyse gidermek zorunda yoksa seni ezer geçerler şu bir ortaya çıksın o zaman bizi kimse tutamaz inşallah
    Cevapla
  • Ismail Akbulut 3 ay önce Şikayet Et
    Yarın F 35 gibi F 16 vermiyoruz derlerse nasıl olacak abd güvenilmez bir ülkedir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail askerlerini pusuya düşürdü! Çok sayıda İsrail askeri öldü
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı