Dizi izleyen gençlere 12 yıl "kürek" cezası

Kuzey Kore'nin, Güney Kore dizilerini izleyen iki Kuzey Koreli genci halka açık şekilde yargılayıp "12 yıl ağır işte çalıştırılma" cezasına mahkum ettiği tespit edildi. 2022'de yapılan "yargılamanın" görüntüleri bugün ortaya çıktı.

Dizi izleyen gençlere 12 yıl "kürek" cezası
Dizi izleyen gençlere 12 yıl "kürek" cezası
GİRİŞ 18.01.2024 16:51 GÜNCELLEME 18.01.2024 16:51
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Kuzey Kore'de, dünyada çok popüler olan Güney Kore yapımı dizileri izleyen gençlere 12 yıl boyunca ağır işte çalıştırılma cezası verildiği ortaya çıktı.

BBC'nin haberine göre 2022'de çekilen görüntülerde, mahkum kıyafeti giyen elleri kelepçeli gençlerin çok sayıda öğrencinin doldurduğu salonda halka açık olarak yargılanıp mahkum edildiği görüldü.

Suçları Güney Kore dizisi izlemek olan 16 yaşındaki iki genç, bir stadyumda yüzlerce öğrencinin gözleri önünde askerler tarafından kelepçelenerek götürüldü.

Videoda, askerlerin gençleri "yaptıkları hatadan pişman olmadıkları için" azarlaması da dikkat çekti.

Kuzey Kore'nin "halka ideolojik eğitim" kapsamında yayınladığı propaganda videosunda, "Çürümüş kukla rejimin kültürü gençler arasında bile yayıldı. Daha 16 yaşındalar ama geleceklerini mahvettiler." denilerek bu tür cezaların daha da ağırlaşacağı vurgulandı. Videoda gençlerin isimleri ve adresleri de yer aldı.

İDAMI DA ONAYLAMIŞLARDI

Kuzey Kore'de, Güney Kore televizyonlarının yanı sıra kültür sanat ürünlerini izlemek de tamamen yasak. Ancak dünyada giderek büyüyen Güney Kore dizisi furyası, tüm baskılara rağmen Kuzey Korelileri de etkiliyor.

Kuzey Kore hükümeti, 2020'de Güney Kore dizi ve filmlerini izleyenleri ve paylaşanların idama mahkum edilebilmesini öngören bir tasarıyı kabul etmişti.

Güneye kaçan bir Kuzey Koreli daha önce BBC'ye, Güney Kore popu dinleyen 22 yaşındaki bir adamın vurularak öldürülmesini izlemeye zorlandığını söylemişti.

Güney Kore'ye göre Pyongyang, K-popu ve Güney Kore dizilerini kendisine yönelik ciddi bir tehdit olarak görüyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 7
  • Murat 3 ay önce Şikayet Et
    Bence çok mantıklı. Bizim dizilerimizin çoğu da dahil yabancı dizi ve film furyasıyla batının ne kadar yoz ahlak dışı kültürü varsa toplumumuza empoze edildi. Yıllarca Müslüman kimlik tv ile yobaz, hırsız, sapık gibi gösterilip bilinçaltlarına yerleştirildi. Şimdilerde de lgbt yi normal gösterme furyası var. Bende diktatör olsam yasaklardım.
    Cevapla
  • Fethi 3 ay önce Şikayet Et
    Her kötülük o dallasla ve sonrasında yeşilçamın yerli filmleri ile başladı bizde de bu şekilde değişim istendi; özgür kızlar, aşk, namus orada değil anlayışı vs vs bugünlere bu şekilde gelindi. Şimdi benim bu yazdıklarım yani eleştirim yobazlık oldu…
    Cevapla
  • Kurdi 3 ay önce Şikayet Et
    Bu dikdatörlük chpdede varki.teröre uzantısına hizmet edemeyiz diyenler kovuluyor.
    Cevapla
  • Mrty 3 ay önce Şikayet Et
    Helal olsun bizi kendi dizilerimizle maf ettiler Tarlasmizı öyle bi kaIdilarki artık temizlemek zor
    Cevapla
  • Misafir 3 ay önce Şikayet Et
    Hele şu Chp tek başına bir iktidara gelsin varya, kuzey kore de neymiş
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama