Husilerden ABD'ye sürpriz mesaj! Akdeniz tehdidi

Son dakika haberi: Yemen'de İran destekli Husiler, hala barıştan yana olduklarını ve ABD'nin Yemen ve Filistin halkına karşı pozisyonunda değişim olmasını umduklarını belirtti.

GİRİŞ 27.01.2024 21:03 GÜNCELLEME 28.01.2024 10:26
Bu Habere 41 Yorum Yapılmış

Husilerin sözde Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin el-Azzi, X sosyal medya hesabından açıklamada bulundu.

Barıştan yana olduklarını ve mümkün olan en az gerilimi istediğini kaydeden Azzi, ABD'nin, Yemen ve Filistin'e karşı pozisyonunda bir değişim olmasını da teşvik edeceklerini dile getirdi.

AKDENİZ TEHDİDİ: BAŞKA BİR ZAMANA BIRAKTIK

Öte yandan Azzi, Husilere bağlı kuvvetlerin, Yemen sahillerinden Kızıldeniz, Umman Denizi ve Akdeniz'e kadar uzanan güzergahta gemileri batırma kapasitesine sahip olduğunu ancak bu adımı başka bir zamana bıraktığını ifade etti.

ABD'den Husi yetkilinin açıklamalarına henüz yanıt gelmedi.

Husiler 26 Ocak'ta, Aden Körfezi'nde İngiltere'ye ait petrol gemisini hedef aldıklarını açıklamıştı.

Bugün yapılan açıklamada ise ABD ve İngiltere'nin ülkenin batısındaki Hudeyde kentine 2 hava saldırısı düzenlediği belirtilmişti.

KIZILDENİZ'DEKİ DURUM

İran'ın desteklediği Yemen'deki Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterleri tarafından ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının talep edildiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

Mehmet Küçükkahveci . Haber7.com - Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü
Haber 7 - Mehmet Küçükkahveci .

Editör Hakkında

Orta ve lise eğitimini Kayseri'de tamamladı. Üniversite öğrenimini İstanbul Üniversitesi Coğrafya bölümünde tamamladı. 2008 yılında Haber7.com'da gazetecilik mesleğine ilk adımını attı. 15 yıllık profesyonel editörlük kariyerinde tüm kategorilerde görev yaptı. Meslek hayatına Haber7.com'da 'Güncel/Siyaset Sorumlu Editörü' olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 41
  • MUZTAVA 3 ay önce Şikayet Et
    Bir inceden geri vites.Husu kahramanlarina dikiz.!!!
    Cevapla
  • Gece kartalı 3 ay önce Şikayet Et
    Hadi ordan molla uşakları sizin müslüman olmadığınızı herkes biliyor..pis oyunlarla abd ve batıyı bölgeye yerleştirdiniz..
    Cevapla
  • Recep düş yakamdan 3 ay önce Şikayet Et
    Amerikalılar F 16 savaş uçaklarını Türkiye’ye vermeyeceklerini söylediler Türkiye’de bu konu hakkında herhangi bir bildiri yayınlanmadı en geç iki gün sonra yazarlar ama önce benden dun dedim
    Cevapla
  • Deli dumrul 3 ay önce Şikayet Et
    Hususîler ve iran tamamen kolpacı. abd nin tıpkı pkk gibi kurdukları aparat bunlar. Kızıl deniz de abd emriyle ticari gemilere saldıranlar yemen in tam karşısındaki itrail limanına füze atıp ta zarar veremiyor. Neden çünkü sahipleri abd öyle istiyor. Ticareti baltalasınlar abd ve küreselcilerin ekmeğine yağ sürsünler.
    Cevapla
  • Das 3 ay önce Şikayet Et
    Sayin biden secimle gitmeden savaslar durmaz dahada çoğalır başka ülkelerde savasa yapacak
    Cevapla
  • Das a 3 ay önce Şikayet Et
    Ne sayın ı ? katile sayın denmez, bidon denir.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak
Selçuk Bayraktar'dan KIZILELMA paylaşımı: Karalamalar ne kadar alçakça olursa olsun...