"Türkiye'ye F-16 satışında Yunan adaları şartı var" iddiası

Kathimerini gazetesi, Washington'ın Türkiye'ye, ABD'den satın alacağı F-16 savaş uçaklarını Yunan adaları üzerinde değil, yalnızca NATO amaçları doğrultusunda kullanabileceğine dair bir şart koştuğununu ileri sürdü.

"Türkiye'ye F-16 satışında Yunan adaları şartı var" iddiası
"Türkiye'ye F-16 satışında Yunan adaları şartı var" iddiası
GİRİŞ 30.01.2024 14:13 GÜNCELLEME 30.01.2024 14:20
Bu Habere 29 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylamasının ardından ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye 40 adet F-16 Blok 70 (Viper) savaş uçağı ile 79 adet F-16 modernizasyon kitinin satılmasını onaylayan resmi tebligatı Kongre'ye göndermişti.

Aynı dönemde Bakanlık, Yunanistan'a F-35 satışına ilişkin resmi bildirimini de Kongre'ye yapmıştı.

Bu gelişmeler Yunan kamuoyunda tartışma yaratırken, ülkenin önde gelen gazetelerinden Kathimerini çarpıcı bir iddia ortaya attı.

"F-16 SATIŞINDA YUNAN ADALARI ŞARTI VAR" İDDİASI

Gazete, Türkiye'nin ABD'den satın alacağı F-16 savaş uçaklarının Yunan adaları üzerindeki uçmaması ve yalnızca NATO'nun amaçları doğrultusunda kullanabileceği şartı getirildiğini ileri sürdü.

Gazeteye konuşan "güvenilir diplomatik kaynaklar", bu şartı içeren gizli bir mektubun ABD Dışişleri tarafından ABD Kongresi'ndeki komitelere gönderildiğini aktardı.

Mektupta, Türkiye bu şartı ihlal ederse ABD'nin F-16 programını sonlandırma taahhüdünde bulunduğu da iddia edildi.

AMAÇ, KONGRE ÜYELERİNİ İKNA ETMEK

Haberde, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın bu şartı, "Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Ukrayna'daki faaliyetlerine şüpheyle yaklaşan Kongre üyelerini F-16 satışına ikna etmek için" koyduğu ifade edildi.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 29
  • Alp.43 2 ay önce Şikayet Et
    ABD NATO yu güçlendirmek için Türkiyeden bu kadar para talep ediyor kısacası. O zaman almayalım. Çocuk oyuncağı mı bu.
    Cevapla
  • ömer faruk sönmez 2 ay önce Şikayet Et
    Öyle şey olur mu ya almayalım başka şartlara bakalım sonra pişman olmayalım
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    arkadaslar yazilim bizde olacak zaten sikinti yok
    Cevapla
  • İslam Sancağı 2 ay önce Şikayet Et
    Arap düşmanlığı yapanlara dikkat edin her fırsatta Türkiye'ye karşı düşmanlık yapan Yunan'a tek kelime etmiyorlar, hatta "ne kadarda benziyoruz, ne kadarda benziyoruz" diye Yunan'ı şirin göstermeye çalışıyorlar. Alayı kripto çünkü !!!
    Cevapla
  • Morelli 2 ay önce Şikayet Et
    Bu yonetim oldukca turkiyeye kimse ciddiye almayacaktir bugun baska yarin baska dun baska soyluyor oynamadigi oyun kalmadi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Çin lideri Cinping'den ABD Dışişleri Bakanı Blinken hakkında olay sözler
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!