Gazze için 3 aşamalı yeni ateşkes önerisi: Plan Hamas'a sunuldu

İsrail'le Hamas arasındaki dolaylı görüşmeleri yürüten arabulucular, Gazze için 3 aşamalı yeni ateşkes önerisini Hamas'a iletti. Hamas yetkilisinden de "Üç aşamalı ateşkes önerisi üzerinde çalışıyoruz." açıklaması geldi.

Gazze için 3 aşamalı yeni ateşkes önerisi: Plan Hamas'a sunuldu
Gazze için 3 aşamalı yeni ateşkes önerisi: Plan Hamas'a sunuldu
GİRİŞ 31.01.2024 15:26 GÜNCELLEME 31.01.2024 15:30
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

İsrail'in Gazze'ye saldırısı sürüyor. Çatışmaların merkez üssü bir süredir güneydeki Han Yunus kenti. Diplomasi cephesindeyse ateşkes konuşuluyor.

YENİ ATEŞKES ÖNERİSİ 3 AŞAMALI

Kasım sonundaki 7 günlük geçici ateşkesten bu yana en ciddi barış girişimi masada. Yeni öneri arabulucular tarafından Hamas'a iletildi. Hamas'tan "yeni öneri üzerinde çalışıyoruz" açıklaması geldi.

Üst düzey bir Hamas yetkilisi, önerinin 3 aşamalı olduğunu söyledi. İlk aşamada, Hamas'ın elindeki sivil rehineler, ikinci aşamada rehin tutulan askerler serbest bırakılacak. Üçüncü ve son aşamadaysa ölen rehinelerin cenazeleri teslim edilecek.

Hamas yetkilisi aşamaların ne kadar süreceğine dair bilgi vermedi. Ateşkes önerisi, İsrail hapishanelerindeki Filistinli mahkumların serbest bırakılmasını da içeriyor. Ancak Hamas yetkilisi sayı vermedi.

Ateşkesin ilk aşamasının ne kadar süreceği hakkında çelişkili açıklamalar var. Reuters haber ajansına bilgi veren iki kaynak, ilk aşamanın en az 1 ay süreceğini söyledi.

MÜZAKERELER SÜRÜYOR

Aralık sonundan bu yana, ABD, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda aşamalı ateşkes için müzakereler yürütülüyor.

ABD, İsrail ve Mısır istihbarat başkanları geçen hafta Fransa'nın başkenti Paris'te bir araya geldi.

Yeni öneri, Katar Başbakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman El Sani'nin de katıldığı bu görüşmelerden sonra geldi. Amerika Birleşik Devletleri ve Katar, yeni öneriden umutlu.

Hamas lideri İsmail Haniye'nin de bir aydan uzun süredir ilk kez Mısır'ı ziyaret etmesi önerinin ciddiye alındığının işareti olarak gösteriliyor.

Haniye, Hamas'ın önceliğinin İsrail'in saldırılarının sona ermesi ve askerlerin çekilmesi olduğunu yineledi. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu da "kesin zafer olmadan çekilmenin olmayacağı" söylemini tekrarladı. Netanyahu, anlaşmayla binlerce Filistinli mahkumun bırakılmasının söz konusu olamayacağını da söyledi.

KAYNAK: REUTERS
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 1
  • Çavuş 2 ay önce Şikayet Et
    Kesin Ateş kes olana kadar bir 1967 sınırlarına çekilene kadar kesinlikle esir takası rehin takası hiçbir şey olmamalı İsrail sonunda iflas edecek ve teslim olacak kesin Zafer olana kadar çekilmeyeceğim diyor Yahudi kesin Zafer müslümanların olacak inşallah
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri