DAVA iddiaları reddetti: Erdoğan ve AK Parti'yle bağımız yok

Almanya'da bir süredir Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AK Parti'ye yakın olduğu öne sürülerek eleştirilen DAVA oluşumu, söz konusu iddiaları reddetti. Türklerin kurduğu DAVA, Alman ve Avrupa siyasetinde etkin olmak için harekete geçmiş durumda.

DAVA iddiaları reddetti: Erdoğan ve AK Parti'yle bağımız yok
DAVA iddiaları reddetti: Erdoğan ve AK Parti'yle bağımız yok
GİRİŞ 02.02.2024 12:38 GÜNCELLEME 02.02.2024 12:59
Bu Habere 59 Yorum Yapılmış

Almanya'da kurulan, AK Parti'ye yakın olduğu iddia edilen DAVA (Çeşitlilik ve Uyanış için Demokratik İttifak) Başkanı Teyfik Özcan, Almanya Redaksiyon Ağı'na (RND) konuştu.

"Öncelikle Avrupa Parlamentosu seçimlerine yoğunlaşmak ve be kadar seçmen potansiyelini harekete geçirebildiğimizi görmek istiyoruz." diyen Özcan, sözlerini, "Bunun ardından Almanya'da parti kurma işlemlerini tamamlamak istiyoruz. Şu anda, gelecek yıl yapılacak federal meclis seçimlerine katılabileceğimizi varsayıyoruz." diye sürdürdü.

Almanya'da Türklerin öncülüğünde DAVA isimli siyasi oluşum kurulduAlmanya'da Türklerin öncülüğünde DAVA isimli siyasi oluşum kuruldu

"ERDOĞAN VE AK PARTİ'YLE BAĞIMIZ YOK"

Mevcut olumlu tepkiler doğrultusunda Avrupa Parlamentosu'nda temsil edileceklerinden emin olduğunun altını çizen Özcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti'yle bağlantılı oldukları iddialarını ise geri çevirdi.

"DAVA, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Alman ve Avrupa siyasetine müdahalesi; DAVA, Erdoğan ve AK Parti'nin uzantısı" şeklindeki yorumları kabul etmeyen Özcan, "Erdoğan hükümetiyle de diğer yabancı hükümetlerle de hiçbir bağlantımız yok." diye konuştu.

DAVA Başkanı Teyfik Özcan

"AMACIMIZ SİYASİ PARTİ'YE DÖNÜŞMEK"

DAVA'nın şu anda bir siyasi birlik olduğunu belirten Özcan, "Ancak uzun dönemli olarak DAVA'yı bir siyasi partiye dönüştürmeyi planlıyoruz." dedi.

DAVA'nın Almanya azınlık olarak görülen seçmenlere yoğunlaşacağını ifade eden Özcan, "Almanya'da etnik veya dini azınlıklar arasında sayılan insanların potansiyelinin ne kadar büyük olabileceğini analiz ettik." şeklinde konuştu.

ALMANYA'DA DAVA POLEMİĞİ

Haziran ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesinde siyaset sahnesine çıkan DAVA oluşumu, Alman siyasetçilerin eleştirilerine hedef oldu.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi (SPD) Meclis Grup Başkanı Rolf Mützenich, yaptığı açıklamada, öncelikle bu partinin Almanya'da dikkate alınabilecek duruma gelip gelmeyeceğinin beklenmesi gerektiğini söyledi.

"DAVA" oluşumunun öncülerinden Avukat Mustafa Yoldaş

SPD Eş Başkanı Saski Esken ise, "Türk kökenli yurttaşlarımıza, Almanya'nın birleşik olduğunu, tek bir halk olduğumuzu ve göçmenleri sınır dışı etmek isteyen aşırı sağ ağların iktidara gelmesine izin vermeyeceğimizi ancak Tayyip Erdoğan'ın bölücü eğilimlerinin burada bir rolü olmayacağını açıkça ifade etmemiz gerekiyor." diye konuştu.

Alman Parlamentosu'ndaki Hristiyan Birliği (CDU/CSU) grubunun başkan yardımcısı Jens Spahn da sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Böyle bir şey, ülkemizde başka bir aşırılıkçı partinin var olması anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

Yeşiller Milletvekili Max Lucks, DAVA'nın Almanya'daki aşırı sağcı AfD'nin "Türk versiyonu" olduğunu belirterek, bu oluşumun hedefinin "kitle partileri tarafından temsil edilmediğini düşünen seçmenlere siyasi bir vatan vermek" olduğunu söyledi.

Yeşiller Partisi'nden Tarım Bakanı Cem Özdemir ise, "Erdoğan'ın bir yan ürününün seçimlerde aday olması ihtiyacımız olan son şey." dedi.

BILD'İN HABERİ GÜNDEM OLMUŞTU: 5 MİLYON OY ALABİLİRLER

Alman Bild gazetesi, Erdoğan'ın Almanya'da DAVA adında bir uydu parti kurduğunu iddia ederek, partinin gelecek Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağını yazmıştı.

Bild'de yer alan değerlendirmede, DAVA'nın gelecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde 5 milyon oy sayısına ulaşabileceği ifade edilmişti.

Almanya'nın genel seçimlerinde yüzde 5 barajının olduğu hatırlatıldığı haberde, ülkede vatandaşlık yasasının değişmesi durumunda, partinin oy sayısının önemli ölçüde artabileceğine dikkat çekilmişti.

ALMANYA'DA ÇİFTE VATANDAŞLIK KOLAYLAŞTI

Almanya'da çifte vatandaşlığı mümkün kılan yasa tasarısı Meclis'te kabul edilmişti. Yasa çerçevesinde Alman vatandaşlığına geçmek için istenen yasal ikamet süresi 8 yıldan 5 yıla indirilmişti. Ayrıca, vatandaşlığa geçmek isteyen kişinin "özel entegrasyon başarıları" sağlaması durumunda bu süre 3 yıla düşürülmüştü. Bu durumdan en çok Türklerin yararlanacağı aktarılmıştı.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 59
  • dumrul 2 ay önce Şikayet Et
    Tüm kıta Avrupası'nda Müslüman Türkler (maalesef Türk olduğunu söyleyen yahut öyle olan ama Türk'e düşmanlık eden çok) siyâsallaşmalı ve başarılı da olmalılar. Avrupa politikacıları bundan çekiniyorlar, hatta ürküyorlar. Milyonlarca gardaşımız el birliği, söz birliği yaparlarsa, bunların ekonomik değeri de, etki oranı da ortaya çıkacaktır. Eğer dik durur, birbirlerine sıkı sarılırlarsa..
    Cevapla
  • hHüseyin 2 ay önce Şikayet Et
    Almanya 'da Türk geçinip Türk ve Türkiye Düşmanlığı Yapıyorlar, Tutarsızlar. Şu an ki Türkiye Başkanı Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN 'dır, Sevip Sevmemek Kişileri ilgilendiren bir durumdur. AKP ve Sn. R. T. ERDOĞAN bağlı olmadıklarını Nazik bir şekilde ifade edebilirlerdi ADİ ve TUTARSIZLAR.
    Cevapla
  • Hasan 2 ay önce Şikayet Et
    Tanımadığın kiṣiler hakkında konuṣma
    Cevapla
  • ALLAH dostu 2 ay önce Şikayet Et
    ALLAH VAR, CENNET VAR CEHENNEM VAR, HESAP VAR, ÖTEKİ DÜNYA VAR. BIRAKIN BOŞ İŞLERİ , birazda öteki dünya için çalışın....
    Cevapla
  • Beton 2 ay önce Şikayet Et
    Nedir bu Türk düşmanlığı. Başınıza Tayip kadar daş düşsün emi. Kininizde boğulun inşallah
    Cevapla
  • Hehe 2 ay önce Şikayet Et
    Terör örgütleriyle ilişkileri olsaydı dw 24 saat propoganda yapardı. Ozaman sorgulanmazdi.turk diasporası olmalı. Gec bile kalındı
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ürünlerinde dışkı çıkan Nestle’nin bebek mamasında yeni skandal!
Dur ihtarına uymayan yakayı öyle bir ele verdi ki!