ABD'den Yemen'deki Husilere 2 saldırı! CENTCOM gerekçesini açıkladı

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'deki İran destekli Husilere ait patlayıcı yüklü insansız su üstü araçlarına ve gemisavar seyir füzelerine yönelik 2 saldırı düzenlediğini açıkladı. Saldırının meşru olduğu iddia edildi.

GİRİŞ 11.02.2024 20:10 GÜNCELLEME 11.02.2024 20:26
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından yapılan açıklamada, "CENTCOM'a bağlı unsurlar, 10 Şubat'ta yerel saatle 16.00-17.00 saatlerinde Husilere ait 2 insansız su üstü aracı ve üç mobil gemisavar seyir füzesine karşı başarılı bir şekilde meşru müdafaa saldırısı gerçekleştirdi." ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Husilerin tespit edilen insansız su üstü araçları ve füzelerle Yemen'in kuzey bölgesinden Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıya hazırlandığı ve bölgedeki ABD Donanması gemileri için de "yakın bir tehdit oluşturduğu" belirtildi.

Ayrıca açıklamada, "Bu eylemler, seyrüsefer özgürlüğünü koruyacak, uluslararası suları ABD Donanması ve ticari gemiler için daha güvenli ve emniyetli hale getirecektir." ifadesi yer aldı.

KIZILDENİZ'DEKİ DURUM

Yemen'deki İran'ın desteklediği Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki gerekçesiyle 31 Ekim 2023'te Yemen açıklarında İsrailli şirketlere bağlı olduğunu belirttikleri ticari gemilere el koymaya, bazılarına da dron ve füzelerle saldırılar düzenlemeye başladı.

ABD güçleri, bu süreçte birçok kez Yemen'den atılan füze ve kamikaze dronları düşürdüğünü duyurdu.

Husilerin eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi, Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı aldı.

ABD, küresel deniz ticareti güvenliğinin tehlikeye girdiği gerekçesiyle 18 Aralık 2023'te bir grup ülkenin katılımıyla Husi güçlere karşı "Refah Muhafızı Operasyonu" adında çok uluslu "deniz görev gücü" oluşturulduğunu açıkladı.

Kızıldeniz'de 31 Aralık 2023'te İsrail ile bağlantılı gemiyi ele geçirmeye çalışan Husilere ait 3 sürat teknesi, ABD helikopterlerince ateş altına alındı.

Husiler, 10 Ocak'ta da İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir geminin füze ve kamikaze dronlarla hedef alındığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 11 Ocak'ta ABD ve Japonya tarafından sunulan, Husilerin Kızıldeniz'deki saldırılarının acilen sonlandırılmasının istendiği kararı kabul etti.

Küresel ticaretin yaklaşık yüzde 12'si, Akdeniz'i Kızıldeniz'e bağlayarak Avrupa ile Asya arasındaki en kısa rotayı sunan Süveyş Kanalı üzerinden yapılıyor.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Ahmet 2 ay önce Şikayet Et
    İsraile giden gemileri canlarını vererek engellemeye çalışan mücahitlere selam olsun.. Husilerin yaptığını beyenmeyenleri israil büyükelçiliğine bir tek taş atmaya davet ediyoruz.
    Cevapla
  • Acem Oyunları 2 ay önce Şikayet Et
    Husiler, takiyyeci İran'ın kuklası ve yardakçısıdır. Gelen giden gemilere sözde saldırarak, emperyalistlerin bölgede olmaları-kalmaları için meşruiyet sağlıyor ve bölgeyi onlara açıyor. İslami söylemlerine aldanmayın, takiyyeleri gereğidir bunlar.
    Cevapla
  • hsn 2 ay önce Şikayet Et
    iran abd oyunu bu. bölgeyi paylaşma kavgası.
    Cevapla
  • Hakan 2 ay önce Şikayet Et
    Hadi ya? Biz de ABD'yle oyun oynayalım o zaman. Husiler gibi biz de İsrail ve Amerikan gemilerini vuralım. ABD de bizim toprakları bombalasın. Hep beraber eğlenelim. Olur mu bay uyanık.
    Cevapla
  • Tiyatro 2 ay önce Şikayet Et
    İran, ABD ve İsrail arasıra it dalaşı yaparlar tiyatro sahnesinde. Lakin, sahne arkasında birbirlerinin kuyruklarına basmazlar. Zira, aynı yolun yolcusudurlar.
    Cevapla
  • Misafir 2 ay önce Şikayet Et
    abdnin ne işi var ki orada, kaldı ki meşru müdafaa diyorlar
    Cevapla
  • Demirçi 2 ay önce Şikayet Et
    İsrail'e gemiyle gıda ve yakıt ulaştırıyoruz, Husiler ise Filistin'i kurtarmaya çalışıyor ve şehit oluyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saraçhane'de 1 Mayıs provokasyonu: 210 şahıs gözaltına alındı
‘Sorun afet mi kafa mı?’ Ankara’yı sel götürdü Mansur Yavaş suskunluğa büründü