Polonya Cumhurbaşkanı'ndan "ertesi gün hapı" tasarısına veto

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, kadınların ertesi gün hapına erişimini kolaylaştırmayı öngören kanun teklifini veto etti. Duda'nın ofisi, tasarıda yer alan yaş sınırının 18 olması gerektiğini söyledi.

Polonya Cumhurbaşkanı'ndan "ertesi gün hapı" tasarısına veto
Polonya Cumhurbaşkanı'ndan "ertesi gün hapı" tasarısına veto
GİRİŞ 30.03.2024 09:53 GÜNCELLEME 30.03.2024 09:53
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Polonya, 27 üyeli AB'de kadınların "acil durum doğum kontrol hapı" olarak da bilinen ertesi gün haplarını satın alabilmeleri için reçete ibraz etmesi gereken iki ülkeden biri. Cumhurbaşkanı'na sunulan kanun teklifi de 15 yaş ve üzeri kişilerin reçete olmadan bu hapları satın alabilmesinin önünü açacaktı.

DUDA'NIN 15 YAŞ HASSASİYETİ

Ancak Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, bu tasarıyı veto etti. Duda'nın ofisinden veto kararına ilişkin yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanı, 18 yaşın altındaki çocukların, tıbbi denetim olmadan ve ebeveynlerin rol ve sorumluluğunu baypas ederek doğum kontrolü için kullanılan tıbbi ürünleri satın almasını sağlayan hukuki çözümleri kabul edemez." denildi. Ofis, hapın yetişkin kadınlara reçetesiz satılmasına ise açık olduğunu söyledi.

"GALİP GELDİLER, AMA SADECE BİR ANLIĞINA"

Başbakan Donald Tusk'ın liderliğindeki koalisyon hükümetinin ortaklarından Yeni Sol milletvekilleri, Duda'nın veto kararını tepkiyle karşıladı. Milletvekili Joanna Scheuring-Wielgus, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, "Batıl inançlar ve muhafazakar ideoloji bilim ve kadın haklarına galebe çaldı. Ama yalnızca bir anlığına... Sol olarak biz diğer her şeyle birlikte Polonyalılara ertesi gün hapı sözü verdik. Sözümüzü her türlü yerine getireceğiz." ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Izabela Leszczyna, Duda'nın tasarıyı veto etmesi halinde hükümetin ertesi gün haplarını satarken eczacılar tarafından reçete yazılmasına izin vereceğini söylemişti. Mevcut durumda, kadınların bunun için doktor randevusu alması gerekiyor.

Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 2
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    18 yaşından küçük biriyle ilişkiye girmek çocuk istismarina girmiyor mu? Ne oldu cinselnilişki yaşını mı küçültüyoraunuz. Hani bu yaşta evlenenler çocuk evliligi diye tepki gosteriyordunuz.
    Cevapla
  • Misafir 1 ay önce Şikayet Et
    Selam hakli
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Öğretmen atama takvimi için gözler Kabine'de! Masadaki gündem başlıkları neler?
İsrail ordusu Gazze’deki BM binasını bombaladı