Almanya'dan yüzsüz savunma

Almanya, İsrail'e silah ihracatının uluslararası hukuka uygun olduğunu savundu.

Almanya'dan yüzsüz savunma
Almanya'dan yüzsüz savunma
GİRİŞ 09.04.2024 14:32 GÜNCELLEME 09.04.2024 14:59
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Uluslararası Adalet Divanında (UAD) Nikaragua'nın, siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" yönündeki iddialarını reddeden Almanya, silah ihracatının uluslararası hukuk kurallarına uygun yapıldığını öne sürdü.

Nikaragua'nın, İsrail'in Gazze'deki eylemlerine siyasi, mali ve askeri destek sağlayarak "soykırımı desteklediği" gerekçesiyle Almanya aleyhine UAD'de açtığı davanın ikinci günkü duruşmasında, Almanya hukuk heyeti savunma yaptı.

Almanya'yı temsil eden Dışişleri Bakanlığı Hukuk İşleri Direktörü Tania von Uslar-Gleichen, duruşmadaki sunumunda, İsrail'in güvenliğinin, Almanya'nın dış politikasının temelini teşkil ettiğini öne sürdü. 

Nikaragua'nın, İsrail'in var olma hakkını inkar ettiğini iddia eden von Uslar-Gleichen, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya her zaman uluslararası insancıl hukukun ve insancıl ilkelerin desteklenmesi ve güçlendirilmesinin savunucusu olmuştur. Bu, aynı zamanda burada (Gazze'de) söz konusu çatışmaya verdiğimiz tepkiyi de yönlendirmektedir. Almanya hem İsrail hem de Filistin halkına karşı sorumluluklarını yerine getirmek için elinden geleni yapmaktadır. Almanya, Nikaragua'nın suçlamalarını kesin bir dille reddetmektedir."

"SİLAHLAR CİDDİ BİR İNCELEMENİN ARDINDAN İSRAİL'E GİDİYOR"

Almanya'nın, Filistin halkını ve kalıcı çözümün yolu olarak gördüğü iki devletli çözümü desteklediğini söyleyen von Uslar-Gleichen, Almanya'nın Filistinlilerin 1967 sınırları içerisindeki kendi kaderini tayin hakkını desteklediğini ve İsrail'in yasa dışı yerleşim politikalarını kabul etmediği savundu.

Von Uslar-Gleichen, Gazze'de ateşkesin Hamas'ın rehineleri serbest bırakmasıyla mümkün olabileceğini belirtti.

Nikaragua'nın başvurusunun, İsrail'in hukuk ihlallerini konu edindiğini fakat davanın İsrail'e karşı değil, Almanya'ya karşı açıldığını belirten von Uslar-Gleichen, Nikaragua'nın iddialarını kabul etmediklerini yineledi. 

Von Uslar-Gleichen, İsrail'e yaptıkları silah ihracatının uluslararası hukuk kurallarına uygun şekilde yapıldığını, silahların ciddi incelemenin ardından ihraç edildiğini savundu.

Avukat Tams, Almanya'nın Filistin'e sırtını dönmediğini öne sürdü

Almanya'yı temsil eden avukatlardan Christian Tams da Nikaragua'nın iddia ettiği gibi Almanya'nın Filistin'e sırtını dönmediğini, son 5 ay boyunca insani yardımların Gazze'deki zor şartlara rağmen ulaştırılması için ciddi şekilde çalıştığını savundu.

Tams, işgal altındaki Batı Şeria, Ürdün ve diğer yerlerdeki Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı'nın (UNRWA) operasyonları için fon sağlamayı ve UNWRA dışındaki insani yardım kuruluşlarını desteklemeyi sürdürdüklerini iddia etti.

Avukat Palchetti, Almanya'nın İsrail'e silah tedarikinin ciddi oranda artmadığını savundu

Duruşmada söz alan Paris Sorbonne Üniversitesinden Uluslararası Hukuk Profesörü Paolo Palchetti de Nikaragua'nın Almanya'yı dayanaksız iddialarla suçladığını öne sürdü.

Palchetti, Divan'ın, Nikaragua'nın talep ettiği geçici tedbirlere hükmetmesini gerektirecek derecede ciddi ve telafisi mümkün olmayan bir riskin bulunmadığını savundu. 

Almanya'nın İsrail'e silah tedarikinin 7 Ekim 2023 sonrası azaldığını iddia eden Palchetti, "Nikaragua'nın iddia ettiği gibi Almanya'nın İsrail'e silah tedariki ciddi şekilde artmamıştır." dedi.

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI: GAZZE'DE DURUM CEHENNEME DÖNÜŞTÜ

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Gazze'deki durumun yiyecek bir şeyleri olmayan insanlar ve özellikle çocuklar için her gün cehenneme döndüğünü söyledi.

Baerbock, Moldova Dışişleri Bakanı Mihai Popşoi ile Berlin'de düzenlenen ortak basın toplantısında, Gazze'de aylardır acil şekilde gıda, su ve ilaç bekleyen insanlar için konunun artık somut olarak ele alınmasının önemine değindi.

"Gazze'deki durum artık orada yiyecek bir şeyleri olmayan insanlar ve özellikle de çocuklar için her gün cehenneme dönüyor." diyen Baerbock, Uluslararası Adalet Divanında (UAD) Nikaragua'nın Almanya'yı İsrail'in Gazze'deki soykırımına destek olmakla suçlayarak açtığı davayı yorumladı.

Baerbock, "(UAD'de) Şu anda yapılan veya önümüzdeki birkaç saat içinde yapılacak savunmayı, en azından mahkemeye saygıdan, Uluslararası Adalet Divanına saygıdan dolayı yorumlamıyorum." dedi.

KAYNAK: AA
Zeynep Gül Haber7.com - Editör
Haber 7 - Zeynep Gül

Editör Hakkında

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde yüksek lisans yaptı. Meslek hayatına Yeni Şafak’ta başladı. 10 yıl gündem ve dış haberler editörlüğü yaptı. Halen Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümünde doktora öğrenimi görmektedir. Ocak 2023'ten bu yana Haber7.com'da ‘Dış Haberler Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • vatan 3 hafta önce Şikayet Et
    Tayyip Erdoğandan Allah razı olsun savunma sanayi ve daha bir çok alanda almanyadan bizi kurtardı..
    Cevapla
  • No 64 3 hafta önce Şikayet Et
    Almanya çok büyük oynuyorsun bunun altından nasıl kalkarsın bilmiyorum ama sana israil bile kurtaramaz düne kadar Türkiye ye yaptırımlar yapıyordun silah bile vermiyordun senin verdiğin silahlarla ortadaki çoluk çocuklar ve siviller vuruyor sen nasıl bir devletsin israilin resmen kölesi olmuşsun Allah ıslah etsin gün gelir müslümanlarda hesap sorar senden
    Cevapla
  • Hayalet 3 hafta önce Şikayet Et
    Ula bu zamanda ki almanlar hitler'e laf ederler ama en az onun kadar kansız ve karaktersiz ler...
    Cevapla
  • Misafir 3 hafta önce Şikayet Et
    alman yönetimi hitlerin kalıntıları var ama günah çıkarmak için israilin peşinden gidiyor
    Cevapla
  • Gerçekler 3 hafta önce Şikayet Et
    Terörist PKK'ya operasyon yapılınca eşşek gibi anırıp kuduran bu Almanya değilmiydi, demek ki insan hakları söylemleri falan hepsi palavraymış, eğitim sistemide iyi yutturdu bu Avrupa'yı bize medeniyet diye, çocuklar batı hayranı olmuş İslam'a ve devletine düşman halde, sahtekar batının gerçek yüzünü görmüşlermidir bilmiyorum, sosyal medyada takip ettikleri hesaplara İslam düşmanı..
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Saraçhane'de 1 Mayıs provokasyonu: 210 şahıs gözaltına alındı
Şanlıurfa'da inanılmaz olay! Bir şehre yetecek elektriği kaçak kullanırken yakalandılar