Notre Dame Katedrali'ndeki restorasyonun bu yıl tamamlanması hedefleniyor

Paris'te 2019'daki yangın sonrası zarar gören tarihi Notre Dame Katedrali'nin restorasyon çalışmaları, bu yılın sonunda tamamlanmayı hedefliyor.

Notre Dame Katedrali'ndeki restorasyonun bu yıl tamamlanması hedefleniyor
Notre Dame Katedrali'ndeki restorasyonun bu yıl tamamlanması hedefleniyor
GİRİŞ 14.04.2024 17:17 GÜNCELLEME 14.04.2024 17:17

Her yıl yaklaşık 14 milyon turistin ziyaret ettiği katedralin restorasyonu, yangından bu yana 5 yıldır devam ediyor. Katedralin temeli 1163'te atılmış olup tamamlanması 3 asır süren bu simge yapının restorasyonu, yangının ardından başlatılmıştı.

Fransa'nın en çok ziyaret edilen tarihi yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali'nin, 8 Aralık'ta yeniden ziyarete açılması planlanıyor. AA muhabiri, yangından 5 yıl sonra restorasyon çalışmalarının son durumunu derledi.

Katedralin en dikkat çekici kısmı olan 96 metrelik kulesinin iskeleti, yaklaşık 1000 parça ahşap kullanılarak Lorraine vilayetindeki bir atölyede yapıldı. Ardından bu iskelet, tarihi katedralin üzerine monte edildi ve kurşunla kaplandı. Restorasyon çalışmaları kapsamında katedraldeki orgun yaklaşık 8 bin borusunun temizliği devam ediyor. Ülkenin en büyük iki orgundan biri olan bu enstrüman, önemli bir restorasyon sürecinden geçiyor.

Restorasyon çalışmaları kapsamında katedralin nefi ve korosunun ahşap iskeletleri tamamlandı ve iç kısmındaki temizlik işlemleriyle birlikte çökmüş tonoz ve duvarların onarımı da son aşamaya geldi. Ayrıca katedralin Gotik tarzının önemli unsurlarından olan vitray pencereler de temizlendi.

Yangın sonrası katedralden çıkartılan bazı heykeller, eski yerlerine konulmak üzere asli durumlarına geri döndü. Ayrıca 2019'da zarar gören ahşap vaaz kürsüsü de restore edilerek katedrale tekrar kazandırıldı.

Restorasyon sürecinde 150 ülkeden 340 bin bağışçının toplamda 846 milyon avro bağışta bulunduğu biliniyor. Ülkenin önde gelen zengin ailelerinden Arnault, Bettencourt ve Pinault aileleri, katedralin restore edilmesine önemli katkılarda bulunan bağışçılar arasında yer alıyor.

Restorasyon sürecinde, taş ve cam ustaları, marangozlar gibi farklı zanaatkarlarla birlikte 100'den fazla şirket görev aldı. Ana şantiyede 500'den fazla kişi çalışırken ülke genelinde farklı atölyelerde de binlerce kişi restorasyon çalışmalarına katkı sağladı.

Fransız yönetmen Jean-Jacques Annaud'un "Notre Dame Yanıyor" adlı filmi, katedral yangınını konu alarak 2022'de vizyona girdi. Katolikler için büyük bir öneme sahip olan bu tarihi yapının restorasyonu, mimari özelliklerini büyük ölçüde koruyarak devam ediyor.

KAYNAK: AA
Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı harekete geçti: Tavuk etine ihracat sınırlaması getirildi
Son dakika: TBMM'de tarihi hareketlilik, yeni anayasaya mesaisi bugün başlıyor!