Türkiye'nin dünya çapında dev projesi

Yıllarca Türkiye'deki yetenekli öğrenciler beyin göçü ile ABD ve Avrupa tarafından transfer edilirken artık bu durum tersine dönmeye başladı. İşte Türkiye'nin stratejik hamlesi...

Türkiye'nin dünya çapında dev projesi
Türkiye'nin dünya çapında dev projesi
GİRİŞ 07.05.2014 15:57 GÜNCELLEME 08.05.2014 14:48
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Emrah Yeşilduman'ın haberi...

Türkiye'nin en çok mağdur olduğu konulardan birisi de beyin göçüdür. Amerika ve Avrupa'da kaliteli eğitim ve daha iyi olanakların sunulmasıyla birlikte elimizdeki yetenekler bir bir yurtdışına gitti. Ancak son zamanda gelişen Türkiye ve yatırımları ile bu durum tersine dönmeye başladı. Hatta yurt dışından daha çok öğrenci transfer etmeye başladık. Ve bu öğrencilerin yaşadığı mağduriyetleri de ortadan kaldırarak ülkemize büyük katkılar sağlamalarının da önünü açtık.

Son zamanlarda gelişen Türkiye'ye gelmek isteyen yabancı şirketler ülkemizden mezun olanlar ile burada işlerini yürütmek istiyorlar. Türkiye'de ticaret yapmak isteyenler ya da Türk firmaları yurt dışına gitmek istediklerinde Türkiye'den mezun olan öğrenciler ile çalışmak istiyorlar. İşte bu nedenle çok büyük bir önem sahip olan beyin transferinde Türkiye artık çok önemli bir konuma sahip. Ve yabancı öğrenciler artık daha çok Türkiye'yi tercih ediyorlar.

Yabancı öğrencilerin Türkiye'de buluştuğu platform olan UDEF (Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu) bu yıl 'misafir öğrenci buluşmaları'nın yedincisini düzenliyor.

UDEF Başkanı Mehmet Ali Bolat ile Türkiye'de okuyan yabancı misafir öğrenciler Haber7'yi ziyaret etti. İşte yaptığımız söyleşiden öne çıkanlar...

ÖĞRENCİLER NEDEN TÜRKİYE'Yİ SEÇİYOR?

Türkiye yabancı öğrenciler neden tercih ediyor?

Öğrencilere soruyoruz niye Türkiye'yi tercih ediyorsunuz diye dil, ortak din, kültür diyor. Helal gıda bulabilirim, her yerde her şeyi bulabilirim diyor. Öğrenci sadece üniversite diploması için gelmiyor ülkeye her şeyi düşünerek geliyor. Bunlara baktığımız da Amerika'dan Avrupa'dan ziyade kendi coğrafyamızdan Türkiye'yi bilen seven coğrafyadan öğrenci çekebileceğimizi ortaya koyuyoruz. Bir de yurt dışında okuyan 4 milyon öğrencinin zaten 3,5 milyonu bu coğrafyadan insanlar. Sadece Çin'den dışarı çıkıp gelen 500 bin öğrenci var başka ülkelerde okuyan. Hindistan'da 186 bin. Suudi Arabistan'dan 10 binlerden fazla. Dolayısıyla bizim öğrenci çekeceğimiz yerler de yine bizi tanıyan bizi bilen yerler.

Tanıtım faaliyetleri üniversitelerde yapılıyor. Türkiye'nin iki tane markası var. Birisi 'Türkiye Bursları' bu her ülkede tanıtımları yapıyor başvuruları alıyor mülakatları yapılıyor. İkincisi zaten YÖK tarafından kontrol edilen, üniversiteler yurtdışı tanıtım fuarlarına katılıyorlar kendileri öğrenci getiriyorlar. 55 bin öğrencinin 40 bini burssuz. Burssuz demek üniversite harcını kendi ödeyen öğrenci demek. Yani aslında biz son yıllarda yurtta kaldığında kendi parasını ödeyebilen 40 bin öğreniciyi Türkiye'ye çekebilmişiz. Bu anlamda çok büyük bir rakam. 4 sene önce 17 bin öğrenci vardı Türkiye'de. Bunun yine 10 bini bursluydu 7 bini para ödeyen öğrenciydi. Şimdi 55 bin var 40 bini parasını ödeyen kaldığı yerin ücretini ödeyen öğrenciler. Gelecekte de bu sayı 250 bine doğru gidiyor. Bunun 50 binine devlet burs vermeyecek. Belki 20 binine verecek. Yani öğrencinin 10/9'u kendi parasını veren parasını kazanan ekonomiye katkı sağlayan belki eğitimin dışında çalışan ve Türkiye'ye katkı sağlayan insanlar olacak. Yani gidiş ve süreç oraya doğru. Başbakan ve YTB'nin (Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı) bu anlamda muazzam çalışmaları var yurtdışında Türkiye'yi tanıtacak.

Üniversitelerde nasıl çalışıyorsunuz?

Üniversitelerde şu an uluslararası öğrenci ofisleri kuruluyor. Direk bu işleri yapan ofisler kuruluyor. Oralarda görüşüyoruz bazen ortak programlar yapıyoruz, sempozyumlar ve paneller düzenliyoruz. Öğrenciler geldiğinde yönlendiriyoruz kulüp üzerinden uluslararası öğrenci kulüpleri kurulmasına teşvik ediyoruz. Biraz da gündeme geldikçe üniversiteler de buna dair kimi zaman üniversiteler de bize ulaşıyor. Öğrenci istiyor. Ortak protokol yapıp öğrenci getirdiğimiz üniversiteler var. Mesela Hasan Kalyoncu Üniversitesi var Gaziantep'te. 40'a yakın öğrenci getirdik farklı farklı ülkelerden. Yine Bosna'da Saraybosna Üniversitesi var. Öğrenci yönlendiriyoruz.

ÖĞRENCİLER NASIL SEÇİLİYOR?

Öğrencilerin seçimi nasıl yapılıyor? Sınav mı yapılıyor?

Önceden YÖS diye bir sınav vardı Türkiye'de. Şimdi o kalktı. Üniversiteler şöyle yapıyorlar ya uluslararası kabul gören lise bitirme sınavları var. ACT, SAT gibi farklı farklı ülkelerde yapılan. Ya ondan yararlanmak istiyorlar ya da kendileri özel sınav yapıyorlar. İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, YÖS'e benzer kendi sınavlarını yapıyorlar. Alternatif var. Çünkü uluslararası kabul gören sınavlar var. Başarılı öğrenciler geliyor. Şu an dünyanın her tarafından internet üzerinden Türkiye'ye başvurular yapılıyor yani konsolosluğa büyükelçiliğe hiçbir yere gitmeleri gerekmiyor öğrencilerin. Başvurusunu yapacaklar, önümüzdeki ay mülakata gidecek. Geçen sene 150 bin öğrenci başvurdu lisans için. Bu yıl belki 200 binden fazla öğrenci başvuracak. Mülakata gittiklerinde, sınav durumları, not ortalamaları, görüşmeler; bütün bunların sonucunda öğrenci seçimi gerçekleştirecek büyükelçiliklerin konsoloslukların müdahalesiyle öğrenciler Türkiye'ye burslu olarak gelmiş olacaklar. Diyanet de böyle yapmaya başladı. Şu an Diyanet de internetten başvuru alıyor.

TÜRKİYE'DEN DEV STRATEJİK HAMLE

Bu girişimler Türkiye'nin büyük bir adımı, eskiden bizdeki olan beyinler yurtdışına gidiyordu, şimdi ise biz 3. Dünya ülkeleri olarak adlandırıldılar ülkelerden beyinleri transfer ederek, orada olmayan imkanları kendi bünyemizde sunarak büyük bir atılım yaptık. Bu, 2 ülke arasında köprü kurma amacını güdüyor sanırım ve daha ileriye yönelik bir proje. Kısa sürede bitecek, bugün yapıldı yarın bitecek türden bir şey değil? Bu proje daha ileriye yönelik bir proje değil mi?

1983 yılından beri Özal döneminden itibaren Türkiye'ye uluslararası ülkelerden öğrenciler geliyor. Şu anda 55 bin öğrenci var. 10 yıllık hedefimizde 250 bin öğrenci var. Ülkemizde bu talebi karşılayacak üniversite var ancak barınma imkanı olarak yurt sıkıntısı var sadece. Diğer açıdan okul var, hoca var, imkan var her şey var ama sadece yurt konusunda bina sıkıntısı var. Üniversite anlamında sıkıntımız yok. Vatandaş uluslararası öğrencilere ev vermiyor kolay kolay. Biz düzenlediğimiz sempozyumlarla vatandaşlar ile misafir öğrencilerimizi kaynaştırıyoruz. Gelen yabancı öğrenciler hem ekonomimize hem iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine hem de geleceğe yönelik büyük bir yatırım.

ABD VE AB İLE YARIŞIR KONUMA GELDİK!

Öğrenciler eğitimi bitince dönüyor mu?

Ülkemize gelen öğrenciler her biri aslında fahri yani gönüllü elçimiz oluyor aslında. 91-2011 yılları arasında yasa gereği öğrenciler mezun olduktan 2 hafta sonra hemen ülkelerine dönmeleri mecburiydi. Bu 2011 yılında kaldırıldı. Ve öğrenciler de rahat bir nefes aldı. Bu durum öğrenciler için de ülkemiz için de daha iyi oldu. Çalışma izni verildiği için daha iyi oldu. İlk etapta öğrencilerimizin kalması aslında daha iyi. Belki bu öğrenciler ticaret yapacaklar. Bu açıdan bu öğrenciler ilk etapta burada kalmaları daha iyi. Öğrenciye okul bitince hemen ülkene dön demek hiç iyi bir şey değil. Öğrencilerin hemen dönmesi bizim kaybımıza. Amerika ve Avrupa öğrencileri kapmak için çalışırken biz geçmişte hemen geri göndermeye çalışmışız. Diğer ülkeler aman bize öğrenci gelsin ekonomimiz canlasın-gelişsin derken biz tam tersini yapmışız. Artık bu sorun ortadan kaldırıldı.

Öğrencilerin daha sonraki iş hayatlarına da katkı sağlıyor musunuz?

Bizden mezun olan öğrencilerimiz örneğin Çad'da THY'de çalışanlar var, Etiyopya'da TİKA çalışanlar var, İHH mesela yurt dışına giderken mezunlarımızla çalışıyor, çok sayıda Türk firmaları mezunlarımızla çalışıyor orada. Biz mezunlarımız ile firmalar arasında aracı oluyoruz sadece ve MÜSİAD gibi kurumlar üzerinden irtibata geçerek arkadaşlarımızı yönlendiriyoruz.

ETKİNLİKLERE ERDOĞAN DA KATILACAK!

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) misafir öğrenci buluşmalarının yedincisini gerçekleştiriyor.

Türkiye'de eğitim gören 103 ülkeden 14 bin öğrenci kültürlerini tanıtmak için 10-12 Mayıs tarihleri arasında dünyayı Türkiye'ye taşıyacaklar. 10 Mayıs'taki Eminönü Meydanı'ndaki görkemli açılış ve meydan etkinliklerinin ardından 17 Mayıs'ta Abdi İpekçi Kapalı Spor Salonu'nda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla bir program yapılacak.

Her ülkenin etnik kostümleri, yemekleri, objeleri ile kendilerini tanıtacakları organizasyon bir şölen havasında geçecek. 25 uluslararası öğrenci derneğinin işbirliğiyle yapılan buluşma ülkemizde okuyan misafir öğrencilerin birbiriyle tanıştırılması ve halkla buluşturulması için yapılıyor. 80 farklı etkinlikle renklendirilecek olan öğrenci buluşmasında misafir öğrenciler stantlarında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Uluslararası Öğrenci Buluşması 20 ilde eş zamanlı olarak düzenlenecek. Meydanlarda kurulacak 450 çadırda 700 ülke standıyla etkinlikler Türkiye'nin dört bir yanını kuşatacak.

emrah.yesilduman@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 4
  • muharrem tosun 9 yıl önce Şikayet Et
    بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِِBismillahirrahmanirrahim . bu haber okuyupda gögsu kabarmıyan gurur duymayan bu ülkenin menfaati çıkarını düşünüyor olamaz . haytımızın en acı olaylarından bir gercek beyin göçlerdi hamdolsun bu gunleride görmek nasip oldu . vesile olan sebep olanlardan ALLAH C.C razı olsun
    Cevapla
  • Bahane 9 yıl önce Şikayet Et
    Yani varya aras ve benzerleri. Hukumet ne yaparsa yapsin illede tersini soyliyeceksiniz..Arkadas sizler harbi sorunsunuz biliyonuz mu?
    Cevapla
  • ekgelir1 .tk 9 yıl önce Şikayet Et
    ARAS ARAS. Beyin göçünün faydalarını okuman lazım.
    Cevapla
  • ARAS ARAS 9 yıl önce Şikayet Et
    iş te bu olmadı. ülkemde neden yabancı beyinler olsun ülkemin beyni yokmu beyinleri yokmu yabancı olayına giderek sinirlenmeye başlıyorum gelmesinler kardeşim bizde gitmeyelim eskiden avrupamı varmış ama ne yazıkkıi bizim insanlarımız avrupalara çok meraklı oralara gitmezlerse birşeyler eksilebilir biz bize yeteriz başkasının atına bineceğime af buyrun kendi eşşeğime binerim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Meteoroloji'den 34 ile son dakika uyarısı!
Büyükekşi'yi gönderecek imza sayısına ulaşıldı!