KPSS'de soru sızıntısı iddiası: Yayınevine operasyon, DDK ve YÖK'ten yeni açıklama

KPSS'de soru sızıntısı iddialarıyla ilgili DDK'nın suç duyurusu üzerine soruşturma başlatıldı; Yediiklim Yayınevine operasyon düzenlendi. DDK Başkanı süreçle ilgili yaptığı yeni açıklamada, incelemenin titizlikle yürüdüğünü bildirdi.

GİRİŞ 04.08.2022 11:33 GÜNCELLEME 04.08.2022 11:35
Bu Habere 328 Yorum Yapılmış

Devlet Denetleme Kurulu, 2022-KPSS lisans oturumuna ilişkin iddialar konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

ANKARA BAŞSAVCILIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, suç duyurusu üzerine soruşturma başlattı. Başsavcılık yaptığı açıklamada, "ÖSYM tarafından 31 Temmuz 2022 tarihinde gerçekleştirilen 2022 KPSS Genel Kültür-Genel Yetenek Sınavlarına ilişkin olarak 2022 KPSS sorularının çalındığına/sızdırıldığına yönelik çıkan iddialarla ilgili olarak Devlet Denetleme Kurulu tarafından Cumhuriyet Başsavcılığımıza yapılan suç duyurusu üzerine soruşturma başlatılmıştır. Başlatılan soruşturma kapsamında 03/08/2022 günü Ankara Sulh Ceza Hâkimliğinden alınan arama ve elkoyma kararı doğrultusunda Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne verilen talimatlarla özel bir eğitim kurumuna ait yayınevi ve dershanesinde aynı gün arama ve elkoyma işlemi yapılmış, aramalar neticesinde bir kısım dijital materyaller ile soru kitapçıklarına el konulmuştur. Soruşturma çok yönlü olarak ve titizlikle sürdürülmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur" ifadelerini kullandı.

Okullar ne zaman açılacak? MEB'den yeni eğitim öğretim yılı öncesi okullarda kritik değişiklik!Okullar ne zaman açılacak? MEB'den yeni eğitim öğretim yılı öncesi okullarda kritik değişiklik!

BAKAN SOYLU'DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, devam eden operasyonlarla ilgili, "Bu konuyla ilgili adli soruşturma başladı.  Çalışmalar sürüyor. Hem Devlet Denetleme Kurulu hem ardından Yükseköğretim Kurulu hem de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ve talimatı ile birlikte de bizim Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Devlet işinin başında" açıklamasını yaptı. 

DDK BAŞKANI'NDAN YENİ AÇIKLAMA

Devlet Denetleme Kurulu Başkanı Yunus Arıncı "Devlet Denetleme Kurulu olarak KPSS sınavına yönelik incelemelere titizlikle devam ediyoruz. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Ne tek bir gencimizin hakkını yediririz ne de Devletimizin güvenilirliğine halel gelmesine göz yumarız" dedi.

ÖSYM Başkanlığı görevinden alınan Halis Aygün'den açıklamaÖSYM Başkanlığı görevinden alınan Halis Aygün'den açıklama

YAYINEVİNE OPERASYON

Polis, 2022-KPSS Lisans oturumundaki bazı sorularla ilgili soruşturma kapsamında Yediiklim Yayınevine ait iş yerlerinde arama başlattı.

YAYINEVİNDEKİ ARAMALAR SONA ERDİ

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, 2022-KPSS Lisans oturumuyla ilgili açtığı soruşturma kapsamında polisin Yediiklim Yayınları'nda yaptığı aramalar bitirildi.

Polis, buralarda bulunan dijital materyallere, KPSS'ye ilişkin kitapların ve testlerin birer örneğine soruşturma çerçevesinde el koydu.

2022-KPSS Lisans oturumundaki bazı sorularla ilgili iddiaların ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konunun incelenmesi için Devlet Denetleme Kuruluna (DDK) talimat vermişti.

AVUKATTAN AÇIKLAMA

Yediiklim Yayınları'nın avukatı Mustafa Serdar Gözüküçük, Ostim'deki aramanın ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, soruşturmanın hızlı, güvenilir ve kamuoyunu tatmin edecek şekilde sonuçlanabilmesi için tüm bilgi ve belgelerin güvenlik birimlerine teslim edildiğini bildirdi.

Bir matematik sorusu dışında birebir sorunun söz konusu olmadığını ancak benzer sorular bulunduğunu anlatan Gözüküçük, bugün basın açıklaması yapacaklarını, ayrıca DDK'ye gerekli bilgilendirme notlarını iletileceklerini ifade etti.

Soru üzerine soruşturma kapsamında gözaltına alınan olmadığını söyleyen Gözüküçük, yayınevinin bu konuda bir sorumluluğu olmadığını iddia etti.

Gözüküçük, "Bunların sadece belli bir öğrenci grubuna veya kendi öğrencilerimize değil, alenileştirilerek Türkiye'deki 980 ilçemize gönderilen, genel testler olduğu ortadadır. Zaten aynı sorular YouTube kanalımızda ve sosyal mecrada, hocalarımızın video çözümlerinde yayınlanmıştır. Hiç kimseye özel olarak soru verilmemiştir." dedi.

YÖK'TEN AÇIKLAMA

YÖK Başkanı Erol Özvar, "2022 KPSS sınavında çıkan bazı sorulara ilişkin iddialarla ilgili DDK tarafından gerçekleştirilen denetleme ile eş zamanlı olarak tarafımızca da inceleme başlatılmış olup sonuç en kısa zamanda ve şeffaf bir şekilde kamuoyu ile paylaşılacaktır" açıklamasını yaptı.

Devlet Denetleme Kurumu müfettişleri ÖSYM'de denetime başladıDevlet Denetleme Kurumu müfettişleri ÖSYM'de denetime başladı

Başkan Erdoğan'dan KPSS talimatıBaşkan Erdoğan'dan KPSS talimatı

ÖSYM BAŞKANI GÖREVDEN ALINDI

ÖSYM tarafından geçtiğimiz pazar günü KPSS sınavı gerçekleştirildi. Sınav sorularının birtakım yayınevinin deneme kitapları ile aynı olduğuna dair iddialar ortaya atıldı. Haberin kaynağı, CİMER’e gelen başvurular üzerine ortaya çıktı. Olay sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konu ile ilgili DDK'ya inceleme talimatı verdi. Aynı gece ÖSYM Başkanı Halis Aygün görevden alındı.

YEDİ İKLİM EDEBİYAT DERGİSİNDEN AÇIKLAMA

Yedi İklim Edebiyat Dergisi, söz konusu gelişmelerle ilgili kurumlarının "isim benzerliği" dışında bir ilgisi olmadığını duyurdu. Derginin adına açıklama yapan Yedi İklim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ali Haydar Haksal şu ifadeleri kullandı:

"1987’de yayın hayatına başlayan Yedi iklim dergisi, Büyük Doğu ve Diriliş dergilerinin izleğinde medeniyetin organik bağ ve sürekliliği adına Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Erdem Beyazıt, Cahit Zarifoğlu, Nuri Pakdil, Rasim Özdenören gibi öncü kuşakların ve şahsiyetlerin ruh iklimi ve ilkelerinde 35 yılı aşkın bir süredir yayımlanmaktadır.

Kültür, Sanat, Edebiyat ve Medeniyet dergisi olan Yedi İklim, pek çok şair, hikâyeci ve yazarın yetiştiği bir kültür ocağıdır. Günümüze kadar dergi yayıncılığı dışında herhangi bir faaliyeti olmamıştır. Basında sınavlara yönelik yayıncılık faaliyeti gösterdiği anlaşılan Yediiklim Yayınları ile uzaktan yakından hiçbir alakası olmadığı gibi sahipleri veya kurucuları ile de bir tanışıklığımız bulunmamaktadır.

Sadece isim benzerliğinden ibaret olan bu durum kısa bir araştırma ile ortaya çıkabilecekken hakkaniyete ve hukuka aykırı bir şekilde bazı fırsatçılar tarafından dergimizin hedef alındığı, hakaret ve suç isnadına varan paylaşımlarda bulunulduğu esefle izlenilmiştir.

Sadece dergimizi değil inancımıza ve kültürel değerlerimize uzanan bu çirkin saldırılara karşı sessiz kalacağımız düşünülmemelidir. Yanlış anlaşılmalara mahal vermemek adına yukarıdaki açıklamayı halkımızın dikkatine sunarken çirkin paylaşımların düzeltilmesini umut ediyoruz. Yalan ve iftirada bulunmaya devam edenler hakkında yasal süreçlerin başlatılacağı kamuoyuna duyurulur."

KAYNAK: HABER7
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 328
  • abdulbaki 1 yıl önce Şikayet Et
    fetönün kıralı olan chp, elinden gelse bütün müslümanları fetö iftirası ile ipe çeker. Kendileri amerikan uşağı iken, onlar ile birlikte hareket eden din istirmarcısı fetö gibiler hakkında kıllarını kıpırdatmaz, fetö bahanesi ile sıradan müslümanları hedef alırlar. Yedi iklim dershanesi çok ciddi şekilde incelenmelidir. Bundan önceki kpss ve diğer sınavlarda bunun gibi başka dershanelerin sorularına benzer sorular olup olmadığı araştırılmalıdır. en büyük hırsızlık gelecek çalmadır.
    Cevapla
  • Tarik 1 yıl önce Şikayet Et
    Boyle sinavinda kurumunda ta...bastan assagi net arastirilmasi lazim.Yazik gunah masum calisan garibana vallahi yazik
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    İyi de mübarek, herkes yedi iklim yayın evinin bilmem kaçıncı testini mi takip edecek. Ancak soruların buralardan çıkacağını bilenler takip edebilir. Ederse de sınavda öne geçer. Mazeret mi bu?
    Cevapla
  • sade 1 yıl önce Şikayet Et
    biz zaten adam kayırdınız demiyoruz. ortalık karıştırılıyor yine diyoruz. senin yada bir başkasının eliyle.
    Cevapla
  • Sabret 1 yıl önce Şikayet Et
    iyi de yayınevi soruları geçen yıl piyasaya sunmuş, ÖSYM bu yıl kullandı, ösym içinden başlanması gerekmez mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Turistik Diyarbakır Ekspresi ilk seferini yaptı!
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı