Diyanet yeterlilik sınavı yapacak

Diyanet İşleri Başkanlığı, stajyer vaizlik, stajyer Kur'an kursu öğreticiliği, imam-hatiplik ve müezzin-kayyımlık alanlarında yeterlik belgesi verilmek üzere sınav düzenleyecek.

Diyanet yeterlilik sınavı yapacak
Diyanet yeterlilik sınavı yapacak
GİRİŞ 07.06.2009 11:44 GÜNCELLEME 07.06.2009 11:44
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Sınavın ilk ayağı, 5 Temmuz'da yazılı olarak gerçekleştirilecek. Sınavdan 70 ve üzeri alan adaylar ileri bir tarihte açıklanacak sözlü ve uygulamalı sınava girecek. Burada da başarılı olan adaylara girdikleri alanda yeterlilik belgesi verilecek.

Kayseri İl Müftüsü Şaban İşlek, önemli bir konu olmasına rağmen vatandaşların yeterlilik belgesi sınavlarıyla alakalı çok fazla bilgiye sahip olmadığını hatırlattı.

Bu yıl ilk defa yazılı, sözlü ve uygulamalı olmak üzere üç ayrı kategoride ve merkezi olarak yeterlilik sınavının gerçekleştirileceğini bildiren İşlek, daha önceki dönemlerde sadece sözlü ve uygulamalı olarak her ilde gerçekleştirildiğini belirtti.

Sınav sisteminde değişikliğe gidildiğinin ifade eden İşlek, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen merkezlerde yazılı ve sözlü sınavların yapılacağı onun haricindeki hiçbir ilde bu sınavların gerçekleştirilemeyeceğini açıkladı.

Yeterlik belgesi yazılı sınavına girmek isteyenlerin Ziraat ve Halk Bankaları'na 8-17 Haziran tarihleri arasında 40 TL ücret yatırmaları gerektiğini ifade eden İşlek, "Bankaya harç yatıran adaylar 8-17 Haziran 2009 tarihleri arasında internet ortamında www.meb.gov.tr adresindeki Merkezi sistem sınavları bölümüne girerek başvuruda bulunabilecekler. Başvuruların tamamı internet ortamından gerçekleştirilecek. Adayların ilgili WEB sayfasından alacakları giriş belgelerinde sınav yeri belirtilecek." dedi.

İşlek adayların sınava girebilmeleri için şu şartları taşıması gerektiğini bildirdi: "Stajyer vaizlik için; dört yıllık dini yüksek öğrenim mezunu olmak. Bayan olmak. Stajyer Kur'an kursu öğreticiliği için; en az imam-hatip lisesi mezunu olmak. Bayan olmak. İmam-hatiplik için; erkek olup en az imam-hatip lisesi mezunu olmak. İmam-Hatiplik yapmaya mani bir özrü bulunmamak. Müezzin-kayyımlık için; erkek, lise veya dengi okul mezunu ve hafız olmak. İmam-hatip lisesi mezunları için hafızlık şartı aranmayacak."

Sınavda sorulacak soruların konuları ise şu şekilde açıklandı: "Vaizlik sınav konuları; Kur'an-ı Kerim, Arapça, tefsir, hadis, kelam, fıkıh, dini ve mesleki kültür, başkanlık ve devlet memurları ile ilgili mevzuat ve hitabet.

Kur'an kursu öğreticiliği sınav konuları; Kur'an-ı Kerim, akaid, fıkıh (ibadet konuları), siyer ve ahlâk, hitabet. İmam-hatiplik sınavı konuları; Kur'an-ı Kerim, akaid, fıkıh (ibadet konuları), siyer ve ahlâk, hitabet. Müezzin-kayyımlık sınav konuları; Kur'an-ı Kerim, akaid, fıkıh (ibadet konuları), ezan ve ikamet"

İşlek, daha detaylı bilginin Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesinden alınabileceğini açıkladı.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR 9
  • BüşRa 14 yıl önce Şikayet Et
    GüzeL biR sistem... Bu sistem imamhatip öğRenciLeRi için aLteRnatif oLmuş.Benim de bu sınavLaRdan yeni habeRim oLdu.Yalnız okuduğum kadaRıyLa bu dönem müftülükLerde açık oLduğu için yıLda 2 keRe yapıLmış.bu yıLda ; Temmuz ayındaki sınav haRicinde,kış döneminde bi sınav daha oLabiLiRmi? biLgisi oLan vaR mı acaba?
    Cevapla
  • asım gür 14 yıl önce Şikayet Et
    diyanet T.C.nin gözbebeği bir kurumumuz. yapılacak olan imtihanlar duygusal olmaz ise nitelik gözetilirse memeleketimiz için faydalı olur.din görevlisi olan torpil bulup göreve geliyorsa baştan zaten vatandaşın gözünde güvenirliliği kalmaz.o görevliden hizmet beklemek çok zor .görevlilerde ne zaman seçimle atanırsa kalite artar.
    Cevapla
  • zeynep can 14 yıl önce Şikayet Et
    sunu belitmeden edemeyeceğim (bu sınavı alım sınavı zannedip sinirden köpüreceklere). bu bir alım sınavı değildir sadece yeterlilik belgesi vermk içindir alımlar kpss ile olur.imam hatip ve ilahiyat mezunları diyanette sadece diploma ile çalışamaz, okul bittikten sonra yukarda zikredilen yeterlilik sınavına girersiniz. başka hiç bir bölüme yapılmayan bu uygulamaya göre diplma tek basına hiç bir işe yaramaz. bu yeterlilik sınavı da canları istediği zaman acılır,sınav acılmadıysa diplomanız bir işe yaramaz, bu sınav arada bir acıldığı için bazılarının dediği binlerce görevli alındığı yanlıştır
    Cevapla
  • ALİ ÇAKAR 14 yıl önce Şikayet Et
    akp bir araştır!. eskiler vatan-millet,sol-özgürlük diye devlet imkanlarını kendi imtiyazları için kullanıyordu, şimdi de akp'li görünen din_Allah deyip aynısını yapıyor. "DÜZEN" hep aynı, yöntemleri de aynı; içerik değişiyor sadece. bu alınacak-atanacak elemanları bir akrabalık araştırmasına tabi tutun. öyle büyük veri tabanlarına da gerek yok. ben access'de size yaparım. kimin gelini nereye atanmış, kimin damadına ne kıyak çekilmiş, kimin oğlu-kızı üstün başarılar göstemiş de taltif edilmiş. hadi canım partim, farkını koy
    Cevapla
  • Ayşe Hailal 14 yıl önce Şikayet Et
    Yetersız yeterlılık sınavı. Bu meslegı yapan bırı olark şunu goruyorm ve uzuluyorm..oyle yada boyle bu belgelere sahıp ancak ne hafızlığın hakkını,ne tesettrtun hakkını,ne ahlaklı bır musluman olmanın hakkını veren gorevlı sayısı çok az....makyaj yapan,parduse gıyme zahmetınde bulunmayan,hızmet verme, bıraz olsn Allah ıçın çaba sarfetme gayretınde olmayan sayısı azımsanacak gıbı değıl,ınsanların cehaletının sebebıde bunlar zaten.sınav yaparken bırazda bunlara dıkkat edılsın, her hafızı her ılahıyat mezununu bu mesleğe almayın lutfen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bedeni eridi, azmi sapasağlam... Ebu Ubeyde’de 200 günde büyük değişim
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...