Apple ve PayPal'ın 'şimdi al, sonra öde' hizmeti gençler için büyük tehlike oluşturuyor

Dünya'da fiyatların artmasıyla birlikte yeni pazar ortaya çıktı. BNPL yani 'şimdi al, sonra öde' olarak adlandırılan bu pazara dünyanın önde gelen firmaları katılıyor. Son olarak Paypal'da BNPL hizmeti sunacağını açıklandı.

Apple ve PayPal'ın 'şimdi al, sonra öde' hizmeti gençler için büyük tehlike oluşturuyor
Apple ve PayPal'ın 'şimdi al, sonra öde' hizmeti gençler için büyük tehlike oluşturuyor
GİRİŞ 17.06.2022 17:45 GÜNCELLEME 17.06.2022 17:54
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

PayPal, diğer firmalarla rekabet edebilmek adına ortasında daha cazip teklifler sunan şimdi satın al, sonra öde (BNPL) servisi, Pay Monthly'i yakında hizmete geçireceğini duyurdu.

Ödeme devi, bu hizmeti ilk aşamada yalnızca ABD'deki müşterilerine sunacak. Paypal Pay Monthly, Apple'nin WWDC 2022'de duyurduğu Apple Pay Later'a göre daha cazip ödeme seçeneği sunuyor. Paypal'ın yeni BNPL hizmeti 24 aya kadar ödeme planı sunarken bu süre Apple Pay Later'da ise yalnızca 6 hafta.

Ayrıca Paypal'ın yeni hizmeti 199 ila 10.000 ABD Doları arasındaki alışverişlerde sektör fark etmeksizin kullanılabiliyor. Faiz oranları, ödeme planının uzunluğuna bağlı olarak %0 ile % 9,99 arasında değiş

DÜNYADA BNPL SAVAŞLARI ARTIYOR

BNPL, dünyada büyümeye başlayan yeni bir pazar. Birçok dünya devi finans şirketi olmamasına rağmen bu pazara girmeye başladı. Firmalar bu yolla müşterilerden komisyon alarak ya da faiz yoluyla milyonlarca dolar kazanabiliyor. Bu nedenle BNPL pazarı birçok firmanın iştahını kabartıyor. 

Apple'nin müşterilerine Apple Pay üzerinden yapılan herhangi bir ödemeyi dört taksite böleceği 'Apple Pay Later' servisi ile ülkemizde de adının duyulmaya başladığı bu pazar için birçok firma rekabet halinde. Son  rekabet örneklerinden bir tanesi ise Apple ile Paypal arasında oldu.

Apple Pay uyumlu çevrimiçi ödeme sistemlerinin ve POS cihazlarının her yerde bulunması göz önüne alındığında, Apple pazarın büyük bir bölümünü kapmaya şimdiden hazır.

Apple'ın rekabeti karşısında PayPal, hizmetini çok daha uzun geri ödeme planlarıyla farklılaştırıyor. Apple'nin verdiği BNPL kredisi (1.000 $ 'a kadar) altı hafta içinde geri ödemeyi gerektirirken, PayPal daha fazla limit ve 24 ay vade seçeneği sunuyor.

BNPL PAZARINDA GENÇLER İÇİN ENDİŞELENİYOR

BNPL'nin gençler için tehlikeli olabileceği yönünde haklı endişeler bulunuyor. Gençlerin bütçe yönetiminin iyi olmadığını ve finans okuryazarlık düzeylerinin yetersiz olduğunu düşünen uzman sayısı çok fazla. Ayrıca BNPL, gereksiz alımların teşvik edilmesi ve gençlerin uzun vadeli borçlara mahkum edilmesi ile kredi puanlarının düşmesi gibi birçok yönden eleştiriliyor. Üstelik BNPL hizmetlerine ulaşmak için bankalarda olduğu gibi zorlu bir prosedür gerekmiyor ve 18 yaşın altındakiler de bu hizmetleri kolayca kullanabiliyor.

Bununla birlikte, PayPal bu eleştirileri haksız buluyor. PayPal'a göre BNPL yüksek enflasyon ve fiyatların yükseldiği bir dönemde müşterilere esneklik sağlayabiliyor.  PayPal'ın BNPL sorumlusu Apur Shah, konuyla ilgili "Makroekonomik ortam gelişmeye devam ettikçe, tüketiciler bütçelerini esnetebiliyor ve satın alımları üzerinde daha fazla kontrole sahip olabiliyor" diyerek sistemi savundu.

PayPal Türkiye'de sunucu bulundurmayı kabul etmediği için Türkiye'de hizmet vermeyi bıraktı, Apple Pay ise ülkemizde henüz kullanılmıyor. Ancak bu tarz hizmetleri Türkiye'de de sunacak başka firmalar olacaktır. Bu nedenle ailelerin çocuklarının finansal okuryazarlığını artırması büyük önem taşıyor.

BNPL NEDİR?

BNPL, Türkçe'ye "Şimdi al, sonra öde" olarak çevrilmektedir. Tüketicilerin satın aldıkları bir ürünü gelecekteki bir tarihte ödeyebilmelerini sağlayan bir tür kısa vadeli finansman türüdür. BNPL kapsamında tüketiciler kredi kartına ve bankaya ihtiyaç duymadan alacakları ürünü taksitlendirebiliyor. Bunun karşılığında ise ödemeyi sizin adınıza yapan aracı firma sizden komisyon alıyor.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • temel 1 yıl önce Şikayet Et
    paran ise al yoksa uzak dur zamanin da ødemez ise bazi ulke kanunlar biz de gibi degil durmadan af su bu olmaz donu bile alirlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de ortalık savaş alanına döndü!
Şike iddialarına tepki! Beşiktaş suç duyurusunda bulunacak