Türkiye TEKNOFEST kapsamında kendi LaMDA'sını geliştiricek

Geçtiğimiz günlerde bir Google çalışanının bilinç kazandığını iddia ettiği LaMDA isimli yapay zekâ, TEKNOFEST kapsamında düzenlenecek yarışma kapsamında Türkiye'de geliştirilecek.

Türkiye TEKNOFEST kapsamında kendi LaMDA'sını geliştiricek
Türkiye TEKNOFEST kapsamında kendi LaMDA'sını geliştiricek
GİRİŞ 22.06.2022 09:43 GÜNCELLEME 22.06.2022 09:43
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Google'nin bilinç kazandığına dair söylentileri bir çalışanı tarafından sızdırılmasının ardından tüm dünyada büyük ses getiren yapay zekâ teknolojisi, TEKNOFEST kapsamında düzenlenecek Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması'nda Türkiye'de de onlarca genç tarafından geliştirilecek.

Doğal Dil İşleme ya da İngilizce adıyla NLP (Natural Language Processing), yapay zekânın ve dilbilimin alt kategorisidir. Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca gibi doğal dillerin işlenmesi, kullanılmasını ve makine-insan iletişimi kurmayı amaçlar. Geleceğin en önemli sektörlerinden biri olan yapay zekâ ile insanın iletişim kuracağı tek araç dildir. Bu nedenle Doğal Dil İşleme'nin yerli imkanlarla geliştirilmesi son derecece önemlidir.

Google, yapay zekânın canlandığını düşünen çalışanını işten kovduGoogle, yapay zekânın canlandığını düşünen çalışanını işten kovdu

TEKNOFEST kapsamında düzenlenecek Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması'nda, Türkçe doğal dil işleme konusunda farkındalık oluşturulmak amaçlanıyor. Yarışmacılar veri üretme, açık kaynak araçları kullanma, veri saatleri geliştirme ve işaretsiz verileri işaretli hale getirme gibi konularda çalışmalar yapacak.

Son başvuru tarihinin 13 Temmuz olduğu yarışmada İlkokul, ortaokul, lise, lisans ve üzeri öğrenciler ile mezunlar katılabiliyor. 18 yaşından küçük yarışmacılar için danışman şartı aranıyor.

Kamuda mevzuat arama motoru geliştirme ve serbest olmak üzere iki kategoride gerçekleştirilecek yarışmada dereceye girenlere toplam 265 bin TL ödül verilecek.

TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları ile ülkemizin yetişmiş nitelikli insan kaynağına katkı sunmak ve bu kapsamda ülkemizdeki milli teknoloji ekosistemini geliştirmek amaçlanıyor. TEKNOFEST kapsamında düzenlenecek Türkçe Doğal Dil İşleme Yarışması ile onlarca LaMDA benzeri yapay zekâ geliştirilecek. Geliştirilen yapay zekâlardan biri belki de ülkemizin geleceğine yön verecek.

KAYNAK: HABER7
Mustafa Çokyaşar Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Mustafa Çokyaşar
YORUMLAR 1
  • Mete 1 yıl önce Şikayet Et
    Hedefi kucultup ulasilabilir ve acik programla milli gelistirilebilir yapilsa gelecegi getirisi cok olur. Gogle translate den metne çevir sese cevir ornekleri ve ses ornekleme ve tanilama tanimlama cok cok satar. Tb2 kadar da onemli ve ondan daha cok para eder.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Slovakya Başbakanı Fico’ya suikast anının görüntüsü ortaya çıktı!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, T10F'yi inceledi