Google'dan Samsung'a dev ödeme: 4 yılı garanti altına aldı!

Gerçekleşen Antitröst davasında juri üyeleri, Google'ın Samsung'a dört yılda 8 Milyar dolar ödediğini söyledi. Buna göre Google yazılımlarının Samsung cihazlarında 4 yıl boyunca devamını sürdürebileceği belirtildi.

Google'dan Samsung'a dev ödeme: 4 yılı garanti altına aldı!
Google'dan Samsung'a dev ödeme: 4 yılı garanti altına aldı!
GİRİŞ 15.11.2023 11:40 GÜNCELLEME 15.11.2023 11:40

Google'ın Ortaklıklardan Sorumlu Başkan Yardımcısı James Kolotouros Pazartesi günü yaptığı açıklamada, teknoloji devinin Samsung ile dört yıl içinde 8 milyar dolar ödemek üzere bir anlaşma yaptığını doğruladı.

Anlaşma, Google'ın uygulamalarının Samsung telefonlarda varsayılan olarak ayarlanmasını sağlamak için yapıldı. Bloomberg'in haberine göre bu bilgi, Epic Games Inc. şirketinin Google'ı uygulama pazarı aracılığıyla antitröst yasalarını ihlal etmekle suçladığı devam eden dava sırasında ifşa edildi.

GOOGLE'A DAVA AÇILMIŞTI

Popüler video oyunu "Fortnite "ın geliştiricisi Epic Games, Google'ın uygulamalarının rekabete aykırı olduğunu ileri sürerek 2020 yılında Google'a karşı dava açtı. Oyun şirketi, Google yöneticilerinin Google Play'in kârını korumak için Samsung cihazlarında üçüncü taraf uygulama mağazalarının varlığını engellediğini göstermeye çalışıyor.

Kolotouros'un ifadesine göre, Google Play'in gelirinin önemli bir kısmı, "yarısı ya da daha fazlası" Samsung cihazlarından elde ediliyor. Dava öncelikle Google'ın, Apple cihazları hariç, dünya çapında akıllı telefonların çoğuna güç veren Android yazılımı için uygulama dağıtımından sorumlu uygulama mağazasını hedef alıyor.

Epic Games, Google'ın Android uygulamaları üzerinde yasadışı bir tekel oluşturduğunu ve uygulama içi satın alımlardan yüzde 15 ila 30 arasında değişen komisyonlar yoluyla kârını artırmayı hedeflediğini iddia ediyor. Google ise Apple ve uygulama mağazası ile rekabet etmeye çalıştığını savunarak Epic'in suçlamalarına karşı çıkıyor.

GOOGLE VE APPLE'I AKLAYICI SÖZLER KULLANILDI

Duruşma sırasında Google'ın avukatı, Apple gibi şirketlerin rekabeti nedeniyle şirketin tekel olarak kabul edilemeyeceğini ileri sürdü. İronik bir şekilde, Eylül ayında hem Google hem de Apple kendilerini bir antitröst davasının içinde buldular. Bloomberg'e göre, bu dava Google'ın Apple'a yaptığı ödemeler etrafında dönüyor ve Google arama motorunun iPhone'larda varsayılan olmasını sağlıyor.

Epic'in avukatı Gary Bornstein, daha önce Google'ı rekabeti engellemek için zorbalığa başvurmak ve rüşvet vermekle suçlamıştı.

Google'ın başlangıçta Samsung'a dört yıl boyunca 200 milyon dolar teklif ettiği ve Samsung'un Galaxy uygulama mağazasının cihazlara önceden yüklenmek yerine Google Play Store'a entegre edilmesini önerdiği ortaya çıktı. Ancak bu fikirden vazgeçildi ve Google ile Samsung arasındaki mevcut 8 milyar dolarlık anlaşmaya yol açtı.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kelime-i Tevhid bayrağı taşıyan gence saldırmıştı! O gencin ilk ifadesi ortaya çıktı
Kuduz riskli temas sayısında korkunç rakamlar: Son 15 yılda 4 milyon kişiye yaklaştı!