Hava durumunu 10 gün önceden tahmin edebildi!

Google DeepMind'ın hava durumu yapay zekası aşırı hava koşullarını daha hızlı ve daha doğru tahmin edebildi. Lee Kasırgası'nın Nova Scotia'da geleneksel yöntemlerin öngördüğünden üç gün daha erken karaya çıkacağını söyledi.

Hava durumunu 10 gün önceden tahmin edebildi!
Hava durumunu 10 gün önceden tahmin edebildi!
GİRİŞ 15.11.2023 11:13 GÜNCELLEME 15.11.2023 11:13

Bu yıl Dünya, iklim değişikliği nedeniyle daha da kötüleşen rekor sayıda öngörülemeyen aşırı hava olayına maruz kaldı. Bunları daha hızlı ve daha doğru bir şekilde tahmin etmek, doğal afetlere daha iyi hazırlanmamızı sağlayabilir ve hayat kurtarmaya yardımcı olabilir. Google DeepMind'ın yeni bir yapay zeka modeli bunu kolaylaştırabilir.

10 GÜN ÖNCESİNE KADARKİ VERİLERİ TAHMİN EDEBİLDİ

Bugün Science dergisinde yayınlanan bir araştırmada, Google DeepMind'ın GraphCast adlı modeli, hava koşullarını 10 gün öncesine kadar, mevcut altın standarttan daha doğru ve çok daha hızlı bir şekilde tahmin edebildi.

GraphCast, 1.300'den fazla test alanının %90'ından fazlasında Avrupa Orta Menzilli Hava Tahminleri Merkezi (ECMWF) modelinden daha iyi performans gösterdi. Ve Dünya'nın troposferine (atmosferin en alt kısmı, çoğu hava olayının gerçekleştiği yer) yönelik tahminlerde GraphCast, yağmur ve hava sıcaklığı gibi hava durumu değişkenlerinin %99'undan fazlasında ECMWF'nin modelinden daha iyi performans gösterdi

En önemlisi de GraphCast meteorologlara aşırı sıcaklıklar ve kasırga yolları gibi koşullar hakkında standart modellerden çok daha önce doğru uyarılar sunabiliyor.

EYLÜL AYINDAKİ KASIRGAYI DA DOĞRU TAHMİN ETMİŞTİ

Google DeepMind'da araştırma görevlisi olan Rémi Lam, Eylül ayında GraphCast'in Lee Kasırgası'nın Nova Scotia'da karaya çıkacağını dokuz gün önceden doğru bir şekilde tahmin ettiğini söylüyor. Geleneksel hava tahmin modelleri kasırganın Nova Scotia'ya ulaşacağını sadece altı gün önceden tespit etmişti.

Google DeepMind'da araştırma başkan yardımcısı olan Pushmeet Kohli, "Hava tahmini, insanlığın çok uzun zamandır üzerinde çalıştığı en zorlu sorunlardan biri. Ve son birkaç yılda iklim değişikliğinde yaşananlara bakarsanız, bu inanılmaz derecede önemli bir sorun" dedi.

Google DeepMind da GraphCast'i açık kaynak haline getiriyor. Yapılan açıklamada

"İklim değişikliği artarken, bu kadar çok hesaplama lüksüne sahip olan büyük kuruluşların da bilim camiasına geri vermeyi düşünmesi çok önemli" denildi.

KAYNAK: HABER7
Ekrem Öztürk Haber7.com - Teknoloji Editörü
Haber 7 - Ekrem Öztürk

Editör Hakkında

1995 yılında doğdu, İstanbul'da yaşıyor. Gelişim Üniversitesi Medya ve İletişim Bölümünden 2021 yılında mezun oldu. 6 yıldır metin yazarlığı yapmakta ve bu süreçte kendisinin bilim kurgu, kişisel gelişim alanlarında yazdığı üç kitabı bulunmaktadır. Belirli zamanlarda toplumu ilgilendiren güncel konuları özgün bir bakış açısıyla ele aldığı makaleler yazmaktadır. Meslek hayatına ise Haber7.com'da "Teknoloji Editörü" olarak devam etmektedir. Ayrıca günümüz insan ilişkilerinde saygının ve empatinin çok büyük bir güç olduğuna inanmaktadır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Türkiye gizli tutuyor, dengeler değişecek! Ankara, Batı ve İran'ın elini kolunu bağladı
Ankara'da sağanak şiddetlendi: Meteoroloji'den 14 il için kuvvetli yağış uyarısı!